Bästa spegelfria expertkamera (TIPA). Bästa avancerade kompakta systemkamera (EISA). Testvinnare DigitalFoto 2014.
Fujifilm X-T1
Fuji fortsätter att utveckla och bygga ut sin över förväntan framgångsrika X-serie. Den nya X-T1 är något som flera av oss har gått och längtat efter. En kamera som i utseende, storlek och funktion påminner oerhört mycket om gamla analoga favoriter som t ex Nikon FE, där alla väsentliga inställningar finns med rejäla och tydliga reglage utanpå kamerahuset. Nu pratar vi inte avancerad teknik och specialfunktioner, utan de reglage man behöver för "hantverket", slutartider, ISO, exponeringskompensation och bländare (den senare på objektivet).
Samtidigt är detta innanför skalet en hypermodern konstruktion som inrymmer ett flertal tekniska överraskningar som slår många andra tillverkare på fingrarna, såsom en av marknadens mest avancerade bildsensorer tillsammans med marknadens kanske allra bästa elektroniska sökare. Det är denna kombination som tilltalar oss som uppskattar det enkla, smidiga och hantverksmässiga - men ändå inte vill göra avkall på de tekniska framsteg som gjorts på senare år. Att flera av oss här fundera på att sälja våra professionella SLR-hus och byta till Fuji X-T1, säger kanske en del om vad vi tycker om denna kamera. Fortsätt såhär Fuji!
Utmärkande egenskaper hos Fujifilm X-T1 är bland annat:
Fujis supersensor Advanced X Trans II på 16,3 Mpixel, med egen färgfilter-konstruktion som kontrollerar färgfel och moiré-problematik helt utan optiskt lågpassfilter
OLED-sökare med 2,36 Mpixels upplösning, med branschledande förstoringsgrad för digitalkamera (0,77x) och bästa responstid (0,005 s)
Rejäl huskonstruktion i gjuten magnesiumlegering, vred i precisionsfräst aluminium
Fullständiga manuella reglage i rejäla vred på kamerahuset; slutartid, ISO, exponeringskompensation samt ljusmätarläge och frammatningsläge
3,0-tums vinklingsbar LCD med 1,04 Mpixels upplösning och härdat skyddsglas
Anpassningsbar sökarinfo i fyra lägen, efter användning och smak
Världens snabbaste autofokus (enligt Fujifilm), där X-Trans II-sensorn tillsammans med EXR II-processorn ger endast 0,08 s responstid
Den snabba EXR II-processorn möjliggör också 0,5 sekunders starttid, 0,05 sekunders slutarfördröjning och 0,5 s tid från bild till bild (i enbildsläget)
Seriebildtagning med upp till 8 bilder/s
Smuts- och vädertätning genom 80 packningar runt hela kamerahuset (för fullt skydd krävs även väderskyddade objektiv, batterigreppet är väderskyddat)
Köldtålighet ner till -10°C
Inbyggd WiFi-funktion för styrning av kamera och överföring till dator eller mobiltelefon/smart enhet
Blixt EF-X8 ingår
Ger kortast slutartid på 1/32000 sek (kräver ny firmware)
Hastighet Kameran startar på ca en halv sekund, och tid från avtryck till att bildens exponeras är endast 0,05 sekunder enligt Fuji. Seriebildtagning klarar X-T1 med 8 b/sek med kontinuerlig fokus. Fujifilm sticker återigen ut hakan och påstår att de har snabbast AF just nu bland spegelfria kameror med APS-C sensorer eller större. X-T1 fokuserar relativt snabbt, men den är inte lika snabb och träffsäker som många DSLR-kamerors C-AF. Det fungerar i regel mycket bra så länge motivet rör sig i horisontal riktning, men om motivet kommer i hög hastighet och i riktning mot eller från kameran så hänger inte autofokus riktigt med på samma sätt som hos vissa DSLR. X-T1 är också den första Fujin som är kompatibel med SDXC UHS - II minneskort, som ökar skrivhastigheten till ungefär det dubbla jämfört med vanliga SD-minnen.
Tips för att optimera hastigheten, börja med att ställa in i menyn under skiftnyckelsymbol nr 2, välj -Strömhantering, sedan -Hög prestanda -PÅ.
Byggkvalitet Fujifilm tycker jag har lyckats överlägset bäst med sin retro-design bland alla tillverkare. X-T1 är inte bara skön och helt underbar att hantera, den är ju utomordentligt vacker också. Kameran är relativt liten och smidig men känns mycket gediget byggd, den påminner mig mycket om min gamla favoritkamera nr 1, Nikon FM2. Kamerahuset är byggt till stor del av metall och har ca 80 st tätningar på känsliga ställen mot fukt och damm. Fuji uppger också att den ska vara godkänd ner till -10 grader. Jag var ute med kameran i över 3 timmar i ca 15 minusgrader, plus att det blåste rätt kraftigt, och både kamera och optik fungerade utan några som helst problem. Det enda jag kan klaga på är att vissa kontroller och knappar är lite väl små när man ska hantera kameran vintertid med handskar på händerna. Jag fick flera gånger ta av mig handskarna för att kunna ändra vissa inställningar, inte speiciellt skönt med tanke på att blåstens kyleffekt motsvarade säkert närmare 20-25 minus. De flesta av kamerans luckor känns också lite "sladdriga" och hade kunnat vara bättre konstruerade. Men man kan inte räkna med att allt ska vara till belåtenhet på ett så pass litet och behändigt kamerahus, någonstans måste man förstås kompromissa.
Funktioner XT-1 är en synnerligen kompetent och trevlig liten kamera, den har det mesta man normalt behöver, och mer därtill. Den har fått bland annat 6 st programmerbara knappar och fler inställningsrattar än tidigare modeller, Tack Fuji. Nedan nämner vi ett antal användbara funktioner och inställningar:
-Bländarförval -Slutarförval -Manuell exponering -RAW-format -Inbyggd bearbetning och konvertering av RAW-bilder -Exponeringskompensation -Blixtexp. kompensation -Blixtsynk på första/andra ridån -PC-synkkontakt -Exponeringslås -Spotmätning -Skärpedjupskontroll -Exponeringsvariation (gaffling/bracketing) -Bracketing för ISO, vitbalans och filmsimulering -Justering av digitalskärpa -Justering av färgbalans -Justering av hög- & lågdagernivå -Panoramafunktion -Multiexponering -6 st programmerbara Fn-knappar -Q-knapp för snabbare åtkomst av viktiga funktioner -Auto-ISO med valbar lägsta och högsta känslighet (200-6400) -Auto-ISO med valbar längsta/kortaste slutartid (1/4 s - 1/500 s) -Sekvenstagning -Intervalltagning (1 sek till 24 tim intervallängd, upp till 999 bilder) -Brusreduceringsinställningar -Reducering av diffraktion (endast JPEG) -Sensorrengöring
WiFi & GPS För dig som vill dela med dig av dina bilder så har X-T1 WiFi-funktion, som tillsammans med appen Fujifilm Remote ger dig möjligheten att överföra och dela bilder eller film (för iOS gäller 1280x720 som maximal videokvalitet). Appen finns till både iOS och Android och man kan överföra upp till 30 bilder åt gången. Det fina är att numera kan man ta bilder och fjärrstyra kamerans funktioner via appen, det var inte möjligt tidigare. Fujifilms applikation för fjärrstyrning är relativt välutrustad, det går bra att justera bländare/slutartid (beroende på exponeringsval), ISO, vitbalans, film-simuleringsläge, självutlösaren samt film eller stillbildsläge. Det fungerar även med touch-fokus, vilket saknas på själva kameran. Räckvidden är exeptionellt bra, det fungerar upp till närmare 25 meter inomhus (testat med en Samsung S3). Men en detalj som är lite tokigt är att det inte går att komma åt exponeringskompensationen, en solklar miss. Den har även GPS-funktion för geotaggning av bilder via appen.
Manuell fokusering För manuell fokusering finns tre verktyg till hjälp, focus peaking (Accent), förstoringsfunktion (Fokus kontroll) och Digital Split Image. Alla är till bra hjälp, men personligen föredrar jag focus peaking som jag tycker är helt suveränt. Det framgår tydligare när man fokuserat rätt, och man ser hela bildens komposition kontinuerligt. Numera kan man också välja focus peaking med antingen vit, röd eller blå färg i olika styrkor, det tackar vi för. Dessa tre hjälpmedel för manuell fokus fungerar både för sökare och skärm. Man kan även kombinera Accent med Fokus kontroll (förstoring), det ger en ännu tydligare visning av var fokus ligger, och en stor fördel speciellt vid användning av kraftiga vidvinkelobjektiv.
Autofokus Hjälpbelysning för AF finns och det är inga problem att hitta fokus även om ljuset tryter, och inom belysningens räckvidd förstås.
Sökare & skärm När det gäller elektroniska sökare så skulle jag vilja påstå att Fuji är idag absolut världsledande. Sökaren i X-T1 är större, skarpare och mindre grynig än de flesta EVF-sökare, och i vissa fall mer användbar än många spegelreflexsökare, till skillnad från många andra EVF som i mitt tycke bara duger i yttersta nödfall. Sökaren visar 100% av bilden, och har även dioptrijustering samt ögonsensor för att växla automatisk mellan sökare och skärm.
När jag testar EVF-sökare brukar jag gå in i en stor städskrubb som saknar fönster, och dra igen dörren så det bara blir kvar en liten springa som släpper in väldigt lite ljus, precis så att det inte blir totalt becksvart. I detta svaga ljus, som för övrigt gav en exponering på 5 sek, f/2,8 på ISO 200 så gick det att se bilden ovanligt tydligt i sökaren, och det var heller inga större problem att ställa in fokus manuellt. Otroligt bra för att vara en elektronisk sökare. Jag jämförde sökarens användbarhet med en Nikon D800 i svagt ljus, och jag föredrar helt klart XT-1:ans som ger en ljusare och tydligare bild. Faktiskt marginell skillnad i storlek på sökarbilden mellan dessa två kamerors sökare.
Skärmen är vinklingsbar i vertikal riktning, den är 3 tum stor och ger en skarp och tydlig bild med bred betraktningsvinkel. Visning av rutmönster, elektroniskt vattenpass och histogramvisning i realtid finns för skärm och sökare. En mycket bra skärm som också slår Nikon D800:s skärm och live view-funktion med hästlängder. Speciellt för dig som använder manuell fokusering med förstoring i live view-läget.
Video X-T1 har till skillnad från t ex X-E2 fått en separat videoknapp, vilket gör filmningen betydligt mer åtkomlig. Kameran filmar i 1920x1080 eller 1280x720 med 60p, alternativt 30p. Med 18-55 zoomen fungerar kontinuerlig autofokus mycket smidigt och följsamt, och klart tystare än vanligt. Filmkvaliten är helt okej och duger säkert för normalt hobbybruk. Ljudet som spelas in i stereo håller också en relativt hög kvalité, och det finns manuell nivåreglering för ljudet. För dig som extra noga med ljudkvaliten så har X-T1 en 2,5mm mikrofon-ingång, och samma ingång fungerar även för elektroniska fjärrutlösare med samma dimension på kontakten. Funktionen för uttaget ändras under filminställningar i menyn. Eventuella ändringar av t ex bländare, ISO etc. måste man göra före start av inspelning, och Accent och Fokus kontroll för manuell fokus fungerar heller inte under pågående inspelning, vilket är lite synd.
Bildkvalité X-T1 har samma 16 Mp sensor och EXR II processor som bl.a. X-E2:an, vilket innebär att även X-T1 är kapabel att ge enastående bra bildkvalité. Detaljåtergivningen är ovanligt hög för att vara en kamera med APS-C sensor, och ger jämförelsevis mycket bra kvalité hela vägen upp till ISO 3200. Det ser också bättre ut än vanligt på ISO 6400-12800. Fuji leder när det gäller lågt brus på höga ISO, och deras sensorteknik kan utan tvekan konkurrera med större fullformat-sensorer. Kamerans vitbalans och färgåtergivning stämmer i regel mycket bra överens med verkligheten. Bilder tagna i JPEG blir oftast så pass bra att man känner faktiskt inte lika stort behov av RAW längre. För dig som vill ha ytterligare stuns i bilderna rekommenderar jag att välja Velvia i filmsimuleringsläget. Det ger mer mättade färger och efterliknar diafilmen Velvia och dess förmåga att återge färger, en diafilm som var mycket populär bland natur och landskapsfotografer innan det digitala tog över marknaden. Sen får man heller inte glömma att Fuji har ytterligare ett ess i rockärmen, och det är att deras objektiv håller överlag mycket hög kvalité. Till exempel 18-55 zoomen som vi tog många av testbilderna med, gav mycket bra skärpa över hela bilden och hela zoomomfånget.
Slutsats Jag har nog aldrig känt en sån stark - den här måste jag bara ha - känsla med någon kamera tidigare som med X-T1:an. Även flera av mina kollegor blev blixtkära direkt. Kanske inte så konstigt med tanke på att kameran känns oerhört gedigen och är skapad i ett precis lämpligt format. Suverän hantermässigt också med tre inställningsrattar på ovansidan, plus 6st programmerbara Fn-knappar och varsitt kontrollhjul på fram och baksidan av kameran. Andra positiva egenskaper är bland annat superb sökare, bra vinklingsbar skärm, mer kompetent än de flesta, vädertätad, bra Wifi samt fantastisk stilldbildskvalité! Fujifilm X-T1 är som gjord för fotografiska finsmakare som älskar att fotografera.
Bästa spegelfria expertkamera (TIPA). Bästa avancerade kompakta systemkamera (EISA). Testvinnare DigitalFoto 2014.
Fujifilm X-T1
Fuji fortsätter att utveckla och bygga ut sin över förväntan framgångsrika X-serie. Den nya X-T1 är något som flera av oss har gått och längtat efter. En kamera som i utseende, storlek och funktion påminner oerhört mycket om gamla analoga favoriter som t ex Nikon FE, där alla väsentliga inställningar finns med rejäla och tydliga reglage utanpå kamerahuset. Nu pratar vi inte avancerad teknik och specialfunktioner, utan de reglage man behöver för "hantverket", slutartider, ISO, exponeringskompensation och bländare (den senare på objektivet).
Samtidigt är detta innanför skalet en hypermodern konstruktion som inrymmer ett flertal tekniska överraskningar som slår många andra tillverkare på fingrarna, såsom en av marknadens mest avancerade bildsensorer tillsammans med marknadens kanske allra bästa elektroniska sökare. Det är denna kombination som tilltalar oss som uppskattar det enkla, smidiga och hantverksmässiga - men ändå inte vill göra avkall på de tekniska framsteg som gjorts på senare år. Att flera av oss här fundera på att sälja våra professionella SLR-hus och byta till Fuji X-T1, säger kanske en del om vad vi tycker om denna kamera. Fortsätt såhär Fuji!
Utmärkande egenskaper hos Fujifilm X-T1 är bland annat:
Fujis supersensor Advanced X Trans II på 16,3 Mpixel, med egen färgfilter-konstruktion som kontrollerar färgfel och moiré-problematik helt utan optiskt lågpassfilter
OLED-sökare med 2,36 Mpixels upplösning, med branschledande förstoringsgrad för digitalkamera (0,77x) och bästa responstid (0,005 s)
Rejäl huskonstruktion i gjuten magnesiumlegering, vred i precisionsfräst aluminium
Fullständiga manuella reglage i rejäla vred på kamerahuset; slutartid, ISO, exponeringskompensation samt ljusmätarläge och frammatningsläge
3,0-tums vinklingsbar LCD med 1,04 Mpixels upplösning och härdat skyddsglas
Anpassningsbar sökarinfo i fyra lägen, efter användning och smak
Världens snabbaste autofokus (enligt Fujifilm), där X-Trans II-sensorn tillsammans med EXR II-processorn ger endast 0,08 s responstid
Den snabba EXR II-processorn möjliggör också 0,5 sekunders starttid, 0,05 sekunders slutarfördröjning och 0,5 s tid från bild till bild (i enbildsläget)
Seriebildtagning med upp till 8 bilder/s
Smuts- och vädertätning genom 80 packningar runt hela kamerahuset (för fullt skydd krävs även väderskyddade objektiv, batterigreppet är väderskyddat)
Köldtålighet ner till -10°C
Inbyggd WiFi-funktion för styrning av kamera och överföring till dator eller mobiltelefon/smart enhet
Blixt EF-X8 ingår
Ger kortast slutartid på 1/32000 sek (kräver ny firmware)
Hastighet Kameran startar på ca en halv sekund, och tid från avtryck till att bildens exponeras är endast 0,05 sekunder enligt Fuji. Seriebildtagning klarar X-T1 med 8 b/sek med kontinuerlig fokus. Fujifilm sticker återigen ut hakan och påstår att de har snabbast AF just nu bland spegelfria kameror med APS-C sensorer eller större. X-T1 fokuserar relativt snabbt, men den är inte lika snabb och träffsäker som många DSLR-kamerors C-AF. Det fungerar i regel mycket bra så länge motivet rör sig i horisontal riktning, men om motivet kommer i hög hastighet och i riktning mot eller från kameran så hänger inte autofokus riktigt med på samma sätt som hos vissa DSLR. X-T1 är också den första Fujin som är kompatibel med SDXC UHS - II minneskort, som ökar skrivhastigheten till ungefär det dubbla jämfört med vanliga SD-minnen.
Tips för att optimera hastigheten, börja med att ställa in i menyn under skiftnyckelsymbol nr 2, välj -Strömhantering, sedan -Hög prestanda -PÅ.
Byggkvalitet Fujifilm tycker jag har lyckats överlägset bäst med sin retro-design bland alla tillverkare. X-T1 är inte bara skön och helt underbar att hantera, den är ju utomordentligt vacker också. Kameran är relativt liten och smidig men känns mycket gediget byggd, den påminner mig mycket om min gamla favoritkamera nr 1, Nikon FM2. Kamerahuset är byggt till stor del av metall och har ca 80 st tätningar på känsliga ställen mot fukt och damm. Fuji uppger också att den ska vara godkänd ner till -10 grader. Jag var ute med kameran i över 3 timmar i ca 15 minusgrader, plus att det blåste rätt kraftigt, och både kamera och optik fungerade utan några som helst problem. Det enda jag kan klaga på är att vissa kontroller och knappar är lite väl små när man ska hantera kameran vintertid med handskar på händerna. Jag fick flera gånger ta av mig handskarna för att kunna ändra vissa inställningar, inte speiciellt skönt med tanke på att blåstens kyleffekt motsvarade säkert närmare 20-25 minus. De flesta av kamerans luckor känns också lite "sladdriga" och hade kunnat vara bättre konstruerade. Men man kan inte räkna med att allt ska vara till belåtenhet på ett så pass litet och behändigt kamerahus, någonstans måste man förstås kompromissa.
Funktioner XT-1 är en synnerligen kompetent och trevlig liten kamera, den har det mesta man normalt behöver, och mer därtill. Den har fått bland annat 6 st programmerbara knappar och fler inställningsrattar än tidigare modeller, Tack Fuji. Nedan nämner vi ett antal användbara funktioner och inställningar:
-Bländarförval -Slutarförval -Manuell exponering -RAW-format -Inbyggd bearbetning och konvertering av RAW-bilder -Exponeringskompensation -Blixtexp. kompensation -Blixtsynk på första/andra ridån -PC-synkkontakt -Exponeringslås -Spotmätning -Skärpedjupskontroll -Exponeringsvariation (gaffling/bracketing) -Bracketing för ISO, vitbalans och filmsimulering -Justering av digitalskärpa -Justering av färgbalans -Justering av hög- & lågdagernivå -Panoramafunktion -Multiexponering -6 st programmerbara Fn-knappar -Q-knapp för snabbare åtkomst av viktiga funktioner -Auto-ISO med valbar lägsta och högsta känslighet (200-6400) -Auto-ISO med valbar längsta/kortaste slutartid (1/4 s - 1/500 s) -Sekvenstagning -Intervalltagning (1 sek till 24 tim intervallängd, upp till 999 bilder) -Brusreduceringsinställningar -Reducering av diffraktion (endast JPEG) -Sensorrengöring
WiFi & GPS För dig som vill dela med dig av dina bilder så har X-T1 WiFi-funktion, som tillsammans med appen Fujifilm Remote ger dig möjligheten att överföra och dela bilder eller film (för iOS gäller 1280x720 som maximal videokvalitet). Appen finns till både iOS och Android och man kan överföra upp till 30 bilder åt gången. Det fina är att numera kan man ta bilder och fjärrstyra kamerans funktioner via appen, det var inte möjligt tidigare. Fujifilms applikation för fjärrstyrning är relativt välutrustad, det går bra att justera bländare/slutartid (beroende på exponeringsval), ISO, vitbalans, film-simuleringsläge, självutlösaren samt film eller stillbildsläge. Det fungerar även med touch-fokus, vilket saknas på själva kameran. Räckvidden är exeptionellt bra, det fungerar upp till närmare 25 meter inomhus (testat med en Samsung S3). Men en detalj som är lite tokigt är att det inte går att komma åt exponeringskompensationen, en solklar miss. Den har även GPS-funktion för geotaggning av bilder via appen.
Manuell fokusering För manuell fokusering finns tre verktyg till hjälp, focus peaking (Accent), förstoringsfunktion (Fokus kontroll) och Digital Split Image. Alla är till bra hjälp, men personligen föredrar jag focus peaking som jag tycker är helt suveränt. Det framgår tydligare när man fokuserat rätt, och man ser hela bildens komposition kontinuerligt. Numera kan man också välja focus peaking med antingen vit, röd eller blå färg i olika styrkor, det tackar vi för. Dessa tre hjälpmedel för manuell fokus fungerar både för sökare och skärm. Man kan även kombinera Accent med Fokus kontroll (förstoring), det ger en ännu tydligare visning av var fokus ligger, och en stor fördel speciellt vid användning av kraftiga vidvinkelobjektiv.
Autofokus Hjälpbelysning för AF finns och det är inga problem att hitta fokus även om ljuset tryter, och inom belysningens räckvidd förstås.
Sökare & skärm När det gäller elektroniska sökare så skulle jag vilja påstå att Fuji är idag absolut världsledande. Sökaren i X-T1 är större, skarpare och mindre grynig än de flesta EVF-sökare, och i vissa fall mer användbar än många spegelreflexsökare, till skillnad från många andra EVF som i mitt tycke bara duger i yttersta nödfall. Sökaren visar 100% av bilden, och har även dioptrijustering samt ögonsensor för att växla automatisk mellan sökare och skärm.
När jag testar EVF-sökare brukar jag gå in i en stor städskrubb som saknar fönster, och dra igen dörren så det bara blir kvar en liten springa som släpper in väldigt lite ljus, precis så att det inte blir totalt becksvart. I detta svaga ljus, som för övrigt gav en exponering på 5 sek, f/2,8 på ISO 200 så gick det att se bilden ovanligt tydligt i sökaren, och det var heller inga större problem att ställa in fokus manuellt. Otroligt bra för att vara en elektronisk sökare. Jag jämförde sökarens användbarhet med en Nikon D800 i svagt ljus, och jag föredrar helt klart XT-1:ans som ger en ljusare och tydligare bild. Faktiskt marginell skillnad i storlek på sökarbilden mellan dessa två kamerors sökare.
Skärmen är vinklingsbar i vertikal riktning, den är 3 tum stor och ger en skarp och tydlig bild med bred betraktningsvinkel. Visning av rutmönster, elektroniskt vattenpass och histogramvisning i realtid finns för skärm och sökare. En mycket bra skärm som också slår Nikon D800:s skärm och live view-funktion med hästlängder. Speciellt för dig som använder manuell fokusering med förstoring i live view-läget.
Video X-T1 har till skillnad från t ex X-E2 fått en separat videoknapp, vilket gör filmningen betydligt mer åtkomlig. Kameran filmar i 1920x1080 eller 1280x720 med 60p, alternativt 30p. Med 18-55 zoomen fungerar kontinuerlig autofokus mycket smidigt och följsamt, och klart tystare än vanligt. Filmkvaliten är helt okej och duger säkert för normalt hobbybruk. Ljudet som spelas in i stereo håller också en relativt hög kvalité, och det finns manuell nivåreglering för ljudet. För dig som extra noga med ljudkvaliten så har X-T1 en 2,5mm mikrofon-ingång, och samma ingång fungerar även för elektroniska fjärrutlösare med samma dimension på kontakten. Funktionen för uttaget ändras under filminställningar i menyn. Eventuella ändringar av t ex bländare, ISO etc. måste man göra före start av inspelning, och Accent och Fokus kontroll för manuell fokus fungerar heller inte under pågående inspelning, vilket är lite synd.
Bildkvalité X-T1 har samma 16 Mp sensor och EXR II processor som bl.a. X-E2:an, vilket innebär att även X-T1 är kapabel att ge enastående bra bildkvalité. Detaljåtergivningen är ovanligt hög för att vara en kamera med APS-C sensor, och ger jämförelsevis mycket bra kvalité hela vägen upp till ISO 3200. Det ser också bättre ut än vanligt på ISO 6400-12800. Fuji leder när det gäller lågt brus på höga ISO, och deras sensorteknik kan utan tvekan konkurrera med större fullformat-sensorer. Kamerans vitbalans och färgåtergivning stämmer i regel mycket bra överens med verkligheten. Bilder tagna i JPEG blir oftast så pass bra att man känner faktiskt inte lika stort behov av RAW längre. För dig som vill ha ytterligare stuns i bilderna rekommenderar jag att välja Velvia i filmsimuleringsläget. Det ger mer mättade färger och efterliknar diafilmen Velvia och dess förmåga att återge färger, en diafilm som var mycket populär bland natur och landskapsfotografer innan det digitala tog över marknaden. Sen får man heller inte glömma att Fuji har ytterligare ett ess i rockärmen, och det är att deras objektiv håller överlag mycket hög kvalité. Till exempel 18-55 zoomen som vi tog många av testbilderna med, gav mycket bra skärpa över hela bilden och hela zoomomfånget.
Slutsats Jag har nog aldrig känt en sån stark - den här måste jag bara ha - känsla med någon kamera tidigare som med X-T1:an. Även flera av mina kollegor blev blixtkära direkt. Kanske inte så konstigt med tanke på att kameran känns oerhört gedigen och är skapad i ett precis lämpligt format. Suverän hantermässigt också med tre inställningsrattar på ovansidan, plus 6st programmerbara Fn-knappar och varsitt kontrollhjul på fram och baksidan av kameran. Andra positiva egenskaper är bland annat superb sökare, bra vinklingsbar skärm, mer kompetent än de flesta, vädertätad, bra Wifi samt fantastisk stilldbildskvalité! Fujifilm X-T1 är som gjord för fotografiska finsmakare som älskar att fotografera.