Bloggpost

2017-05-04

En av våra månar...

Vår fina måne som kanske inte är en måne, eller kanske är en av många... läs mer!

Vår närmaste granne i en oändlig rymd och den enda plats som människa besökt utanför vår egen planet. Självklart så finns alla möjliga konspirationsteorier om vi ens besökt månen och även varför månbesöken plötsligt upphörde. Mythbusters hade ett väldigt intressant avsnitt angående detta. Jag kan tänka mig att alla som läser detta har sin åsikt.

Så hur många månar har vi då? Ja, inte helt lätt att svara på. Den måne som vi kallar för månen är ju egentligen lite för stor för att vara en måne utan är snarare en dvärgplanet. Det beror på hur vetenskapsmännen känner för att bedöma var gränsen går. Jordens andra "måne" är Cruithne men egentligen så finns det finns tre liknande till 2000PH5, 2000WN10 och 2002AA29. Enligt NASA så har vi kring 18000 små-månar. Så har vi 1, 5 eller 18000 månar eller ingen måne? Bra fråga, det beror på var kraven går för planet, måne och asteroid. Men hur vi än vänder på det så verkar svaret "en måne" vara det minst troliga trots att det är den allmänna uppfattningen. Ni som ser Qi från BBC ler nog just nu.

Bilden är tagen av Mikael som du träffar här i shopen. Han använde en Nikon 500/4 med Nikon 1,4x telekonverter på en Nikon D500. Det blir 700mm som motsvarar 1050mm på en fullformat. 1/320s, f/7,1 och ISO 100.

Men bilden ser ju så mörk ut? Är den exponerad fel? Nej, den är förvånansvärt korrekt. Månen är på ett sätt en stor och rätt dålig spegel, för månen lyser ju inte som alla vet, det är solen som lyser på den och den reflekterar ljuset tillbaka mot oss. Jorden gör likadant mot månen. Men vilken reflekterar mer ljus? Det gör definitivt jorden. Månen är nämligen väldigt mörkgrå till färgen. När vi ändå är inne på förvirrande saker som ändå är fakta, så vilken färg är solen? Gul? Vit? Nope, den är faktiskt svagt turkos. Ska vi gå ännu längre? Vatten då? Blått? Grönt? Ingen färg alls? Vatten är svagt blått. Nu räcker det med förvirrande fakta. Det vi nog alla är överens om är att månen är otroligt vacker.

Klicka här för större bild

/Thomas