Bloggpost

2018-10-13

X-files: Gásadalur

Ser du tunneln?

Man kommer ut mitt i berget och tunneln är enfilig, många tunnlar är enfiliga och det kändes lite udda från början men det funkade rätt bra ändå. Ena hållet har företräde och andra hållet får köra in på en av de många mötesplatserna och sedan släcka sitt ljus. Kanske de gör så för att visa att de inte är i vägen och att inte störa de andra bilisterna. Dessa små tunnlar, även om de kan vara långa, saknar takbelysning. De större tunnlarna är tvåfiliga och har belysning. Den tunnel du ser på bilden är 1445m lång.

Gásadalur [ˈgɔasadɛalʊɹ] viket betyder Gåsdalen och är en ort på Färöarna, belägen på västkusten av ön Vágar. År 2015 hade Gásadalur 16 invånare. 

Från Gásadalur får man en bra utsikt över ön Mykines. Orten tillhör Sørvágs kommuna men tillhörde tidigare Bíggjars kommun. Den lilla orten har fått sitt namn efter en färöisk kvinna som hette Gæsa. Hon levde under 1100-talet i Kirkjubøur. Det som gjorde henne känd över hela Färöarna var att hon var mycket rik och ägde stora marker på ön, men hon straffades av kyrkan efter att ha brutit mot fastan och var tvungen att lämna ifrån sig sin mark. I Gásadalur bor det endast 16 invånare och orten har hela tiden varit i fara att helt avfolkas, då det var en av de mest isolerade orterna i Europa.

År 1940 blev en lång trappa byggd från stranden upp till byn, som ligger 79 meter över havsytan, högt uppe på ett berg. I början av 2004 började de spränga upp bergen för att bygga en tunnel för att koppla ihop Gásadalur med de övriga orterna i Vágars vägnät. Om man ville nå byn innan tunneln byggdes var man tvungen att gå den historiska vandringspromenaden över berget, ta trappan från stranden eller använda sig av helikopter för att nå byn. I och med tunnelbygget hoppas kommunen att invånarantalet i Gásadalur ska öka igen. (Wikipedia)

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/125s, f/5,6 och ISO 125. 

Se bilden i full upplösning >> 

Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

/Thomas