Bloggpost

2020-05-21

Fotohistoria: Lordox

Leidolf hade en kamera för 127-film som de konstruerade om för att nu kunna använda 135-film.

Leidolf grundades 1921 i Wetzlar i Tyskland av Rudolf Leidolf. I staden Wetzlar fanns flera företag som tillverkade fotografisk utrustning men ingen var mer känd än Leica. I alla fall så tillverkade Leidolf optik för mikroskop och de var även underleverantör till Leica. Efter andra världskriget så fanns en stor efterfrågan av kameror och de gav sig in i kameratillverkning. Första kameran kom 1950 och den hette Leidox. Leidolf tillverkade en del enklare kameror fram till de lanserade Lordomat med mätsökare. De fanns med både fast eller utbytbar optik. De flesta objektiven tillverkades av Enna-Werk i München.

Leidolf slutade tillverka kameror 1962 på grund av girighet hos deras distributör. Leidolf var helt i händerna på tyska postorderföretaget Quelle och när Leidolf inte gick med på de allt svårare ekonomiska kraven från Quelle så ställde Quelle in alla sina ordrar och det innebar slutet för företaget Leidolf. Det ledde till att all personal fick gå och Leidolfs ägare och kamerakonstruktör Fritz Meinhardt begick självmord. Schweiziska Wild Heerbrugg köpte upp inventarierna ur företaget. 1987 gick Wild Heerbrugg ihop med Ernst Leitz Gmbh (Leica). 1990 blir Wild Heerbrugg helägt av Leica Holding.

1952 så lanserade Leidolf sin Lordox 24x36 och det var deras första småbildskamera, det vill säga som använde 135-film och hade negativstorleken 24x36. Slutaren var en Prontor-S som klarade 1/300s - 1s + B. Optiken på vårt exemplar är en Triplon 50/2,8. Som namnet antyder så är det en triplett. Lordox 24x36 fanns i flera versioner med olika objektiv och olika slutare men de hade samma modellnamn. Den fanns bland annat med en 50/3,8 med Vero-slutare, och en annan version hade en Lordon 50/2,8 optik. Designen påminner starkt om Lordox IIS som använde 127-film. Det var mycket lättare att bygga kameror för rullfilm som 127. Nu när de använde samma koncept men anpassade för 135-film så tillkom återspolningsratt samt spärr för återspolning och ett räkneverk.

Värdet på en sådan här kamera ligger ungefär från 500kr till 1200kr. Vi betalade 115kr på en online-auktion. Just detta exemplar är en gång i tiden sålt av Sven Nilssons fotaffär i Falun som du kan se på en av bilderna. Sven Nilsson var en flitig filmare och var känd i Dalarna. 

/Thomas