• Fujifilm uppdaterar

  Nyhet

  Nu kommer Fujifilm - mästarna av firmware-updates - med fler uppdateringar till sina kameror. Fujifilm X-H1 GFX 50S och nya X-T3 får alla ny och uppdatera firmware inom kort och det är ett av skälen till att vi gillar Fujifilm. Att göra min kamera bättre med tiden skapar glada och nöjda användare, något Fujifilm vet om.

  Vi besökte nyligen Fujifilms huvudkontor och det märktes att man är ett kond-orienterat företag då man lyssnar på sina slutanvändare i mycket hög mån och verkligen försöker skapa produkter som ska vara smarta, prisvärda och ge förutsättningarna till magiskt bra bilder. Ett mål man så klart delar med de andra stora märkena - men som underdog har Fujifilm något lite mer personligt över sin verksamhet. Nog om det, nu till uppdateringarna som släpps inom snart. Har du en Fujifilm X-T3, X-H1 eller GFX 50S så har du snart en ny firmware att ladda ner. Läs mer om dessa via länken nedan redan nu!

  Läs mer här:  FUJIFILM FIRMWARE UPDATE INFORMATION X-T3 X-H1 GFX 50 S

 • Test: Sony FE 24/1,4 GM

  Test

  Sonys nya 24mm f/1,4 i G Master-serien har gjort entré och som de andra i GM eller G Master-serien är det här menat att vara Sonys bästa objektiv. Objektiv är kluriga att tillverka och att utveckla då man kan prioritera så olika delar; vikt, storlek, pris och olika delar av optiska egenskaper och prestanda. Sony siktar på att vara bäst när det gäller bild!

  Mats skriver:  En fast vidvinkel på  24mm är framförallt väldigt populär för landskap, men lämpar sig även bra för inomhusfotografering, astro eller andra situationer när man fotograferar vid sämre ljusförhållanden. ED glas och Sonys AR nano coating ger bästa förutsättningar för dom optiska egenskaperna, frontlinsen är behandlad med Flourine för en smutsavvisande yta. En ny DDSSM AF motor ger en snabb och tyst autofokus och lämplig för både stillbilder och film. Med en bländare med 11-lameller så lär man få en  soft och fin bokeh (bakgrundsoskärpa).  

  Hur den presterar läser du i hela testet här:  Sony FE 24/1,4 GM Test

 • Vår VD hälsar

  Nu när vår nya hemsida finns tillgänglig och under förbättringsarbete med fullt fokus på bättre funktionalitet och högre säkerhet än någonsin så har du en hälsning från Patrick, VD på CyberPhoto, på vår Youtube-kanal. Filmen finns även på vår Facebook-sida för dig som följer oss där.

 • Tävling: fjällvärlden

  Nu kör vi igång en tävling för dig som har fotograferat i fjällen i sverige eller i en fjällvärld någon annanstans. Temat är fjällvärlden och tävlingen pågår tom 30 november - vinsterna är julklappar värde totalt 15000kr till de tre som tar sig till pallen! Som vanligt mailar du in ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se och läs villkoren här nedan innan du skickar in!

  Varje tävlande får tävla med ett (1) bidrag och det ska mailas in till oss på blogg@cyberphoto.se i JPG eller PNG. Bildfilen får vara max 5 megabyte, minst 1024 pixel bred och det är fri tolkning på temat Fjällvärlden. Juryn består av anställda på CyberPhoto AB. Familj och nära vänner till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och vi förbehåller oss rätten att använda din bild i samband med tävlingar på Facebook, Instagram och vår egen hemsida, inget annat och bilden förmedlas ej till någon part utanför CyberPhoto AB. 

  Så där - se till att skicka in din bild till oss och ta chansen att vinna din egen julklapp i år!

  Foto: Mikael Karlsson (landskapstävling Expo 2018, vi har lovat att presentera flera av de som tog sig till de sista gallringarna och denna bild är en av dessa, som även passar in bra på temat Fjällvärlden)

 • Macromåndag

  Det finns en till värld att upptäcka och det gör du med ett macroobjektiv, eller mellanringar, eller en bälg, eller närbildslinser, eller alltihopa.

  Det har varit så grått och regnigt senaste tiden och avtryckarfingret har börjat klia rejält så jag har plockat fram mina närbildstillbehör och jag hade verkligen glömt bort hur roligt macro var. På bild 2 ser du hur enkelt allt är uppställt. Du har förhoppningsvis lagt märke till att nu kan bloggen visa flera bilder. Den byter bild automatisk men du kan också klicka på prickarna under bilden för att byta bild. Jag använder vårt vanliga köksbord och två Viltrox VL-200T LED-belysningar. Det jag gillar med dem är att man kan lätt justera både ljusstyrka och färgtemperatur. Dessutom kan jag göra det med medföljande fjärrkontroll och ännu bättre att jag från fjärren kan justera dem individuellt. Jag använder också en ficklampa för att kunna spot-belysa om jag så vill. På denna bild har jag gjort det på bakgrunden.

  Bilden är tagen av en gerberablomma med ett färgglatt mineral, som bakgrund, som jag faktiskt inte vet namnet på. Jag använde en Fujifilm GFX 50S med en Meyer-Optik-Görlitz Trioplan 100/2,8. En optik med en mycket säregen bokeh, något som kallas såpbubbelbokeh. Vissa gillar det andra inte. Som med allt annat. Jag gillar det. Mycket. Men det ska användas på rätt typ av motiv.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • Drönarsöndag: Höst

  På hösten så gulnar lövträden och de flesta barrträd behåller sin grönhet och sina barr. Här ser du ett väldigt tydligt exempel på det.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Hestur

  Färöarna är ett litet land med många motiv.

  Jag tycker det är spännande med ödehus och ruiner. Jag såg denna ruin och stannande för att se om det skulle kunna bli ett bra motiv och längre upp ser jag två vita hästar som står och tittar på mig. Jag bara tryckte av instinktivt innan ögonblicket skulle försvinna. Inget mästerverk men rätt mysig på en 4K-skärm. Det är bara en viking som saknas.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/125s, f/16 och ISO 250. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 
   

 • Test: Fujifilm XF10

  Test

  Superintressant kompaktkamera från Fujifilm som har X100-serien som sitt flaggskepp men nu även en betydligt mer attraktivt prissatt kompaktkamera med stor sensor och fast optik. Läckert men räcker den till? Mats har lagt vantarna på en Fujifilm XF10 och du kan redan nu läsa testet här på vår hemsida!

  Mats skriver: Kvaliteten på stillbilderna däremot, upplevs som betydligt bättre än 4K-videokvaliteten. Fujifilm XF10 ger ungefär samma bildkvalitet och färgåtergivning som t ex deras systemkamera X-T100, som också är försedd med en 24 Mpixels-sensor med standard Bayerfilter (istället för Fujis X-Trans-filter som sitter i deras övriga X-T-modeller). Optiken är en fast sådan motsvarande 28mm (35mm-format) med ljusstyrka f/2,8, och med bra skärpa redan på största öppning till stor del av bilden. Bruset håller sig på förhållandevis låga nivåer även på högre ISO, precis som vi blivit vana vid med Fujis kameror.

  Läs mer här:  FUJIFILM XF10 TEST

 • Fotodagen Stockholm

  Vi är med på fotodagarna som började i Hässleholm för några veckor sen och besöker Stockholm nästa helg, närmare bestämt den 17 november. Du kan läsa mer om denna tillställning via länken i det här Blogg-inlägget.

  CyberPhoto AB är på plats och du kan träffa oss, beställa av oss och få hjälp med att göra inbyte hos oss. Stockholms fotodag - bli en bättre fotograf, det är namnet på tillställningen och går av stapeln 17 november på Marriott i Stockholm. På plats är föreläsare av hög rang där vi kan nämna Mattias och Iris Alexandrov Klum, Hans Strand, Therese Asplund och Sophie Odelberg.  Utöver det kan man lyssna på en av våra favoriter, Göran Strand, Astrofotografen.

  Hoppas att vi ses på plats, välkommen!

  Läs mer här:  STOCKHOLMS FOTODAG - BLI EN BÄTTRE FOTOGRAF

 • Personligt

  Oavsett om du är en ny kund (välkommen!) eller en återkommande kund och besökare (välkommen tillbaka!) så är vi superglada för att du hittat till oss. Vi har även förnyat sidorna för kundtjänst och även beskrivningen av företaget samt delen där vi presenterar oss själva lite kort - en sida man ofta hamnar på när man hittar en ny hemsida för det är något extra att se vilka man pratar eller mailar med.

  Att få en personlig presentation är alltid trevlig oavsett vart och när det händer och därför vill vi att du ska veta vem du "träffar" i telefon, på mail eller i butiken. Du hittar oss alla via länken nedan och du är välkommen att höra av dig när du har frågor och funderingar kring produkter i vårt sortiment. Kom ihåg att du även kan ringa och surra kikare, tubkikare, teleskop, jaktprylar, mobiltelefoner, surfplattor och mycket mer. Andreas & Oskar är experter på kikare och andra Outdoor-prylar och Jonas & Johan hjälper dig med mobilfrågor, abonnemang och surfplattor. På bilden ser du Rolf i mitten som leder säljarna som hjälper till med foto & video, butiken och även inbytesavdelningen med Stefan (till höger) som ansvarig för det sistnämnda. Läs om oss via länken nedan och vi ser fram emot att du hör av dig till oss!

  Lär mer om oss:  CyberPhoto medarbetare