Bloggpost

2015-09-30

Tips: New York

Fortsättning på inlägget om New York fortsätter här med tips från Anders om vart du kan bege dig för att få bra bilder. Vi säger Tack(!) till Anders som delar med sig av sin upplevelse på ett så bra sätt.

Tips ett:
Ta tunnelbanan (röd eller grön linje) Downtown mot Brooklyn. Stig av vid första stationen / stoppet på̊ Brooklynsidan (Court Street eller Borough Hall). Gå sedan ner mot vattnet tills du ser lower Manhattan. Väl där finns det tre stycken pirar som fungerar som rollerskatebanor och allmänna sport- och träningsarenor. Går man ut på̊ en av dessa pirar vid solnedgången har man en fantastisk vy over East River och nedre Manhattan (Financial District).

Tips två:
Gå allra längst österut på̊ 34:e gatan. Där finns det en färja som går över East River. Biljetter köpes i automater innan man går på̊ båten. Själva terminalen heter East River Ferry Terminal på East 34th Street. Åk över East River och gå av vid första avstigningen (Hunters Point South /Long Island City). Detta görs lämpligast ca 2 timmar innan solnedgång. Ett trevligt café finns precis i anslutning till färjans hållplats. Gå uppströms ca 150-200 meter, väl där finner du några pirar som går ut i East River. Panoramavyn är enastående med FN-skrapan mitt framför dig. Fortsätt sedan bort längs gångvägen så kommer det än fler pirar/bryggor.

Tips tre:
Att gå̊ in i Central Park är en upplevelse. Att ta med sig kameran och fotografera människorna och livet dar är helt fantastiskt, mer förklaring behövs knappast.

Tips fyra:
Soho (nedre delen av Manhattan) är en upplevelse i sig. Med sina mer ruffiga, ibland färggranna och ibland gråa hus med de karakteristiska brandtrapporna utanpå husen så är detta en dröm för en fotograf. Att gå omkring i Soho (som för övrigt betyder South of Houston Street), stanna upp och ta några bilder, vänta in rätt ljus, människor, trafik och känsla är riktigt riktigt häftigt. Glöm inte heller att gå in på några av de fotografiska gallerierna som finns i Soho. Inspiration!

Tips fem:
Harlem – detta mytomspunna område. Jag valde att fotografera i svartvitt men det går säkert lika bra i färg. Tag tunnelbanan upp till 125:e gatan. Gå bort mot restaurang The Rooster och gå runt lite i kvarteren. Välj sedan någon av avenyerna och promenera söderut ner mot  Central Park. Gärna runt 20-23 tiden på kvällen. Då är många människor ute och går, spelar boll, är i lekparkerna och bara finns runt omkring. Fråga gärna personer du vill fota innan du fotar dem om du får ta en bild, det hjälper till. Orden ”cool man” och ”no problem” lär man sig använda snabbt. Livet i Harlem är långt ifrån något annat liv jag upplevt. Allt går snabbt och det är ett oerhört myller av människor samtidigt som jag upplevde att det finns en enorm värme och medmänsklighet där.

Tips sex:
Ta en båt över till Jerseysidan och fotografera Manhattan från ”andra” hållet (alltså utöver Hudson river). Det är en bra bit att gå på Jerseysidan men det är absolut värt det. Se till att du kommer upp på någon höjd så du får bättre perspektiv.

Tips sju:
Nattfotografering från broarna och under broarna är helt grymt. Det finns många broar över East River att välja på: bland annat Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge och Queensboro Bridge. Alla ger stor inspiration. Se dock till att ni är två så fort du rör dig utanför stråken där det finns mycket människor.

För dig som vill se mer av mina landskapsbilder och mina bilder från New York så kommer jag att, i regi med Quality Globe Hotell i Stockholm, anordna en fotoutställning med vernissage den 7 december kl 16.30. Är du i Stockholm och önskar komma förbi är du hjärtligt välkommen, mina bilder kommer att finnas på̊ hotellet under hela december och januari månad 2016.

/Anders

Anders Jorulf är en konstnärlig fotograf från Stockholm, Sverige. Med fokus på bildkomposition, ljus och färgsättning hanterar Anders kamerans teknik på ett sätt som samverkar för att ge bilderna ett dramatiskt lugn. Ljussättningar och vyer ger betraktaren en känsla av oändlighet och själslig ro. Inför sina fotoresor studerar Anders alla förutsättningar, inklusive väderlek, efter en uppgjord tanke och plan. Allt för att hitta rätt känsla, struktur och kontrast. Resultatet blir helt enastående. Anders har idag över 2 miljoner besökare på sina hemsidor och har under hösten, i egen regi, gett ut en 90 sidors landskapsfotobok med titeln ”Där Själen Får Ro”.