Bloggpost

2017-12-21

Fotohistoria: Fujica AX

Idag ska vi prata om en rätt ovanlig kameraserie!

Vi gissar att väldigt få av er har ägt en Fujica och än färre som ägt en kamea ur deras AX-serie. Och ännu färre som ägt just en AX5. Fujica var inte så stora i Sverige och frågan är om AX-serien såldes i Sverige överhuvudtaget. Det är väldigt ödmjukande att se statistik över fotomarknaden. Om vi tar hela Sverige, ja vi kan lägga till hela Norge också, så motsvarar vi drygt marknaden i Tokyo. En stad. Så även om en modell eller ett märke inte snurrar på bra i Sverige så är Sverige bara en droppe i havet globalt sett.

Den kamera du ser på bilden ingår i vår egen samling. En Fujica AX-5 i absolut nyskick och en Fujinon 50/1,6 i nästan lika bra skick. 1979 så släppte Fuji sin AX-serie. En serie som påminner väldigt mycket om Minoltas X-700 men Minoltas X-700 kom inte förrän 1981. Tre modeller släpptes: AX-1, AX-3 och AX-5.

AX-1 var självklart grundmodellen och den fanns endast i silver. Den hade tidsautomatik och en manuell tid, 1/60s, vilket var lämplig tid för blixtsynk. Senare kom en AX-1N, samma modell bara lätt uppgraderad och den känner man igen på att självutlösaren inte stannar i utfällt läge utan fjädrar tillbaka samt att serienumret sitter mot bottenplattans bakre sida medan på version 1 så sitter serienumret mot framsidan. Fujica AX-1 såldes även som Porst CR-3.

AX-3 fanns i både silver och svart och hade även den tidsautomatik men också helt manuell funktion.

AX-5 som var toppmodellen fanns också i både silver och svart utförande. AX-5 hade förutom tidsautomatik, bländarautomatik och helt manuell men även programautomatik, något som var helt nytt på den tiden. Idag tar vi det som självklart. AX-5 hade dubbla rader lysdioder, en för tid med röda lysdioder och en för bländaren med gula lysdioder. En väldigt snygg och trevlig kamera, synd att de inte hade större framgång med den.

Vi måste väl även nämna AX Multi Program som lanserades 1985. Den ersatte (tyvärr) de andra i AX-serien. Namnet var nu ändrat från Fujica till Fuji. AX Multi Program hade bara programautomatik men tre olika program: P, HP och DP. I princip standard, landskap och sport. Helt inriktad på okunniga fotografer som inte hade koll på tid och bländare. Nu är vi framme där Minolta presenterar sin 7000AF som har autofokus och alla möjliga inställningsmöjligheter. Så AX Multi Program blir spiken i kistan och 1987 ger Fuji upp sin 35mm spegelreflextillverkning.

Dessa kameror använde Fuji X-bajonett. Den fattningen ska inte blandas ihop med nuvarande X-bajonett, för de är helt olika och inte alls kompatibla. Lite udda att Fujifilm använder samma namn igen. Även om många år har gått mellan de två bajonetterna så är det en självklar risk för att någon blandar ihop dem.

Fujica 35mm spegelreflexkameror ligger inte speciellt högt i värde. Värdet dras ner av att det inte är så många som samlar på just Fujica, men värdet går upp lite för att det finns inte samma mängder kameror och objektiv som från typ Nikon eller Canon där ute. Men ramlar du över någon så vill vi hävda att de har en plats i en kamerasamling. 

/Thomas