Bloggpost

2018-12-13

Fotohistoria: Paxina

Så enkel men så genialisk. Man måste bli imponerad över hur ingenjörer på den tiden kunde hitta fungerande lösningar som verkligen inte fick kosta många kronor. Nu ska vi titta på ett praktexempel på just detta.

Braun Nürnberg. Inte det Braun som tillverkar rakapparater, utan ett annat Braun. Vi har nämnt om dem tidigare i denna serie. De var absolut mest kända för deras Paximat diaprojektorer.

Karl Braun KG, Fabrik optischer Geräte und Metallwaren grundades 1915. Braun blev mest känd för sina Paxette-kameror och deras Paximat diaprojektorer. 1948 ändrades namnet till Carl Braun Camera-Werk. Braun tillverkade en hel del kameror på 50-60-talet men senare så gick produktionen mer över till diaprojektorer mycket på grund av konkurrensen från Japan. 1955 introducerades Paximat diaprojektorer. Braun var först med fjärrkontroll till diaprojektorer, först med sladd sedan trådlösa. De uppfann också autofokus för projektorer, variabel lampstyrka och användningen av halogenlampor i diaprojektorer. Mn räknar med att Braun sålde 4,000,000 diaprojektorer i 120 länder. Då under namnen Paximat och Novamat. År 2000 slutade all verksamhet och 2001 omorganiserades hela företaget. 2004 ändrades namnet till Braun Photo Technik GmbH. Idag säljer de digitala fotoramar, actionkameror, åtelkameror, väskor, filter, scannrar, osv. Troligen tillverkar de själva nästan ingenting av detta.

Braun Paxina lanserades 1950, och är en förhållandevis smidig kamera som är avsedd för 120-film och har en utfällbar optik. Hela kameran känns som pressad plåt. Mycket enkel konstruktion men ändå sinnrikt designad. Man drar ut hela fronten som sedan klickar fast med hjälp av två stora bladfjädrar. Då kommer också avtryckaren fram, vilket tydligt syns på en av bilderna som togglar här ovanför. Exponeringsiderna var 1/100s, 1/30s och B. Bländaren kunde väljas mellan f/7,7, 11 och 22. I skrivande stund är kamera hela 68 år gammal och fungerar perfekt. Mitt i allt detta enkla så har de ändå gängat ett hål för montering av trådutlösare. För att sedan fälla ihop kameran så trycker men helt enkelt in bladfjädrarna och styr in optiken. 

Kameran har inget större samlarvärde men har ändå en plats i en kamerasamling som en hyllning till smarta lösningar som gör en produkt väldigt billig.

/Thomas