Nyhet

2018-12-05

Viltrox objektiv

Viltrox har flera intressanta produkter i sitt sortiment och nu kommer objektiv från denna kinesiska fototillbehörs-tillverkare. Att konstruera ett bra objektiv är ingen barnlek - det finns exempel på dåliga objektiv från stora och kunniga optik-tillverkare så utmaningen är stor. Har Viltrox rört sig in på för djupt vatten?

Tre objektiv lanseras nu till Sony FE och Fujifilm X, det är ett 20mm f/1,8 till Sony FE, ett 85mm f/1,8 till både Sony FE och Fujifilm X med autofokus och till sist ett ytterligare 85mm f/1,8 utan autofokus till Sony FE med bländarring, totalt 4st objektiv, 3 konstruktioner. Mats testar dessa för fulla muggar just nu men första utlåtandet är citat; "skitbra!". Viltrox 20mm f/1,8 täcker fullformat på Sony med E-fattning och har en 14-bladig bländare och väger som en Zeiss. Känslan i alla objektiven är Zeiss så troligen har utvecklarna haft ett gäng Zeiss-objektiv som referens. Tunga glas och rejäl konstruktion gör att vi gillar dessa redan innan vi testat den. Vikten är 775 gram. Ultrarund bländare vilket man ser vid en närmare inspektion. 

85mm f/1,8 tecknar ut fullformat på Sony FE och har en elektronisk styrd bländare men manuell fokus. Vikten på 665 gram ger samma känsla som jag beskrev ovan, det är Zeiss så det skriker om det. Bra för oss som gillar Zeiss. Denna är också under test och första känslan är positiv i form av att man kan ta riktigt bra bilder och den har relativt avancerade ytbehandlingar för att minimera flares och ghosting, alltså olika effekter av inre reflektioner i objektivet. STM-varianten av denna kommer till både Fujifilm och Sony och har autofokus och kostar således något mera. Dessa kommer i januari och blir väldigt spännande att testa! Våra test kommer inom kort och du kan redan beställa ditt exemplar hos oss.

Läs mer här: VILTROX OBJEKTIV HOS CYBERPHOTO