Bloggpost

2018-03-01

Fotohistoria: Steinheil

Har du hört talas om Steinheil? De kunde ha blivit vad Leica blev!

Faktum är att Steinheil var ett stort hot mot Leica. Vi ska fokusera helt på deras två Casca-modeller. Steiheils konstruktioner var riktigt bra. Precisionen är Leica-nivå och alla material är av god kvalitet. Vilket är anmärkningsvärt eftersom Tyskland fortfarande höll på att resa sig från kriget. Steinheil var långt före sin tid med sin Casca. Ryktena säger att Leica hotade Steinheil om intrång på patent på slutarens konstruktion. Casca borde ha sålt massor men Steinheil kanske var tvungen att stoppa produktionen på grund av Leica. Ingen lär väl få veta säkert.

Namnet Casca kommer från C.A. Steinhel Camera. Casca hade hade några helt egna lösningar. Luckan bak öppnades uppåt. Exponeringstidsratten var ingen ratt utan ett skjutreglage på kamerans baksida.

Casca I kom 1948 tillverkades i färre än 2000 exemplar och saknade mätsökaren som Casca II hade. Udda nog så är inte objektiven från Casca I kompatibla med Casca II.

Casca II kom 1949 och hade även en mätsökare. Objektivfattningens bajonett behövds bara 10 grader för att ta loss eller sätta dit objektivet. Casca II tillverkades endast i några hundra exemplar. Casca II var helt klart den mest avancerade mätsökarkameran på marknaden fram till 1954 när Leica presenterade sin M3.

Den kamera du ser på bilden är en Steinhell Casca I från 1948, och är från vår egen samling. De ligger rätt högt i pris och även om vårt exemplar inte är i bästa skick så fick vi betala 990kr för den, men det är ändå rätt okej för på eBay så ligger en defekt på kring 3000kr. De är hyfsat eftertraktade av samlare och det gör att priserna för en Casca II riktigt bra skick ligger kring 8000kr. Det är vad den risig Casca II ligger i, och vill du ha en riktigt fin Casca II så får du nog räkna med kring 20000kr.

Steinheil grundades 1855 som C. A. Steinheil Söhne Optical and Astronomical Works. De tillverkade optiska instrument och objektiv. 1962 köpte Elgeet Optical Company upp dem, 1964 såldes Steinheil till Lear Siegler, Inc och de tillverkade optik till flygindustrin. I slutet på 80-talet så köpte British Aerospace företaget och 1995 upplöstes Steinheil där Jenoptik köpte några delar av optiktillverkningen. Varumärket Steinheil gick ut 1994 och har aldrig förnyats. Och därmed har Steinheil försvunnit ur historien och därför känns det viktigt att ta med Steinheil i vår serie. Steinheil tillverkade objektiv åt andra kameratillverkare. De byggde objektiv med Exakta, M42, M39 och Leica-M-fattning. Steinheil tillverkade också objektiv till andra tillverkares kompaktkameror, som Adox, Argus, Braun, Bolsey, Certo, Dacora, Edines, Edixa, Hapo, Iloca, Ilford, King, Rocca och Welti.

/Thomas