Bloggpost

2018-05-24

Fotohistoria: Nikkorex

Mamiya tillverkade denna kamera åt Nikon. Det kanske triggar dig att läsa mer, för Nikkorex F har ändå en viktig plats i fotohistorien.

Året var 1959 när Nikon förändrade fotohistorien radikalt genom att släppa Nikon F, och dessutom med ett helt gäng objektiv. Helt inriktad på yrkesfotografen. Och Nikon lyckades, men det har vi skrivit om tidigare i denna bloggserie. Den största marknaden ligger ändå hos amatörfotograferna och det förstod självklart Nikon, så de ville även in på den marknaden. För övrigt så hette Nikon Corporation på den tiden Nippon Kogaku K.K.

1962 släpps Nikkorex F. Hette Nikkor J på vissa marknader. Den var betydligt billigare än Nikon F. Nikkorex F tillverkades av Mamiya. Det fanns en stor och ful ljusmätare av selen-typ som tillbehör. Den sattes på den "blixtsko" som sitter på kamerans front. Även om Nikkorex F är en ganska enkel kamera så var den ändå först på flera punkter:

Det var första Nikon med F-fattning med lucka som hade gångjärn.
Det var första Nikon med F-fattning som hade vertikal slutare
Det var första Nikon med F-fattning sim hade blixtsynk på 1/125s
Det var första Nikon med F-fattning som hade metallslutare från Copal
Det var första Nikon med F-fattning som inte tillverkades av Nikon själva
Det var första Nikon med F-fattning som även såldes under annant namn

Mamiya tillverkade också en mycket udda optik till denna kamera. Den var märkt Nikkorex F och var en 35mm f/2,8. Den hade en halvautomatisk bländare som du behövde spänna upp mellan varje exponering.

Mamiya sålde senare denna konstruktion till Ricoh, så samma kamera, med Nikon F-fattning och allt, fanns under namnet Ricoh Singlex. Kameran fanns också under namnet Sears SL II, men det framgår inte om den tillverkades av Mamiya eller Ricoh.

Det fanns andra Nikkorex-kameror, Nikkorex 35, 35 II, Zoom 35 och Auto 35, men de skiljde sig helt från denna och de hade fasta objektiv. Lägg märke till texten i guld på slutaren som säger Copal Square. Lite kul att de orkar sätta dit en text. Det gör man nog bara om man är stolt över sin produkt.

En Nikkorex F i silver har inget stort värde. De ligger i spannet 500-1500kr. Vi köpte vårt exemplar för 230kr men då var den bucklig på prismat och saknade tidsratten. Det är den du ser på bilden. Vi har sett de med lågt serienummer för orimliga 35000kr. Den fanns också i svart men de är extremt sällsynta och det verkar konstigt nog som alla svarta Nikkorex F hamnade i Norge på den tiden.

/Thomas