Bloggpost

2019-02-28

Fotohistoria: Fulvueflex

Idag tar fotohistorien oss tillbaka till 1950-talets England. En fransman finns också med och då är året 1834.

1834 så slår engelsmannen George Houghton sig ihop med fransmannen Antoine Claudet för att överta ett glas-lager i London. Det fick namnet Claudet & Houghton och 1867 blev det George Houghton & Son och 1892 blev det George Houghton & Sons. Man kan ju som gissa varför. Huvudkontoret fick namnet Ensign House 1901 och 1903 släppte företaget sin första film under varumärket Ensign.

1903 bytte företaget namn till George Houghton & Sons Ltd. 1904 köpte de upp Holmes Bros. som tillverkade Sanderson kameror samt de köpte också upp A. C. Jackson, Spratt Bros. och Joseph Levi & Co. När detta var gjort så bytte företaget namn till Houghtons Ltd. De hade även siktet på The Alliance Roll-film Camera Co. Ltd och samma år så införlivades de också. Deras kameror kallades Ensign. Det nya större företaget fortsatte att tillverkade de införlivade företagens produkter och de tillverkade kameror under namnet Saunders ända fram till 1939.

1908 var de England största kamerafabrik och den låg på Fulbourn Road i Walthamstow. Houghton var en erkänd tillverkare av så kallade magasinkameror. Det var storformatskameror som hade flera plåtar som kunde exponeras efter varandra. Många gånger upp till 8 eller 12 plåtar. En annan kamera som Houghton var känd för var en hopfällbar kamera med namnet Ensignette. Den kameran var konstruerad av svenska ingenjören Magnus Neill.

1915 så skaffade Houghtons Ltd. en partner med namnet W. Butcher & Sons Ltd. Dessa två skapade ett separat företag som hette Houghton-Butcher Manufacturing Co., Ltd. Där delade de tillverkningsverksamheten. Detta var speciellt viktigt för W. Butcher & Sons Ltd. som själva inte hade någon egen tillverkning utan de hade förlitat sig på att importera tyska kameror innan första världskrigets utbrott. Båda företagen fortsatte ändå med respektives separata försäljning. Det var egentligen bara tillverkningsfabriken de delade. Till slut, 1926, så gick de två företagen tillsammans och blev Houghton-Butcher (Great-Britain) Ltd. och som 1930 bytte namn till Ensign Ltd. Tillverkningsföretaget som låg i Walthamstow behöll ändå namnet Houghton-Butcher Manufacturing Co., Ltd. ända till 1945. Ensign Ful-Vue box camera såg dagens ljus 1939 och blev en av de absolut populäraste kamerorna vid den tiden i Storbrittanien.

På natten den 24 september 1940 så bombade tyskarna huvudkontoret Ensign Ltd. Tillgångarana från detta företag övertogs av Johnson & Sons men varumärket Ensign behölls av tillverkningsföretaget Houghton-Butcher Manufacturing Co. Ltd., som ensam övertog distributuonen av Ensign kameror fram till 1945. Samma år så blev Houghton-Butcher Manufacturing Co. Ltd. och företaget Elliott & Sons Ltd., de hade filmmärket Barnet, till Barnet Ensign Ltd. 1948 så går Ross and Barnet Ensign ihop till Barnet Ensign Ross Ltd och som slutligen byter namn till  Ross-Ensign Ltd. 1954. Företaget slutar tillverka kameror 1961. En lång saga med många namn försvinner ur kamerahistorien. 

Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling och är en Ross Ensign Fulvueflex Synchroflash. Det är en enkel tvåögd spegelreflex som använder 120-film. Den tillverkades från 1957 till 1959. Kameran öppnas diagonalt med hjälp av två metallspärar på var sida. Den är tillverkad i polystyren och inte i bakelit som nästan alla andra kameror. Det gör att den var mycket tåligare. Slutaren har två lägen B och typ 1/50s. Objektivet kallas Astaross och är av typen fixfokus och har ingen bländare alls. Detta är helt klart en mycket enkel konstruktion. Den har också licenstillverkats i Inden under en period.

De är inte så eftertraktade då de inte är några ingenjörstekniska underverk direkt men kan vara kul i en samling om priset är rätt. Priserna varierar från 60kr upp till 1300kr men upp till typ 200kr kan de vara värda som kuriosa. 

/Thomas