Bloggpost

2019-02-23

X-files: 64 är 64

En 63mm på mellanformat motsvarar 50mm på fullformat, som motsvarar 35mm på APS-C, som motsvarar 25mm på Micro 4/3. Är och motsvarar är inte samma sak. En 50mm är alltid en 50mm oavsett vilken sensor den är monterad på.

Det som avses när det talas om motsvarar är det utsnitt man får i bilden. Om du tar en bild med en mellanformatare som har en 50mm optik så kan du beskära bilden för att se vilket utsnitt du skulle få med en fullformatssensor, eller en APS-C-sensor, eller en Micro 4/3-sensor. 

Du kommer alltid att få ungefär samma skärpedjup i en 50mm optik oavsett vilket sensorformat den är byggd för. Enda anledningen jag skriver ungefär är att skärpedjup skiljer lite beroende på objektivets konstruktion också. Men generellt ger en 50mm samma skärpedjup, samma bildvinkel och samma sätt att återge motivet oavsett fattning.

En 64mm är alltså alltid en 64mm. Jag använde Fujinon GF 32-64/4 på denna bild. Den optiken är mycket välbyggd och är riktigt skarp. Den motsvarar 24-51mm på en fullformat så det är en perfekt reseoptik. Bilden är tagen i Rom förra veckan. Det enda jag inte gillat med optiken är att bokehn inte är lika bra som de fasta GF-objektiven men här på 64mm är bokehn riktigt bra. I normala fall så skulle jag tagit bort lite skärpa i de oskarpa områdena för att göra bokehn ännu vackrare men jag avstod från det då jag ville visa vad GF32-64mm kan göra utan redigera när jag gjorde en JPG från rawfilen.

Ja, jag fotograferar alltid i raw. Det går alltid att pressa ur mer än vad som kommer ur kamerans JPG. Alla kanske inte har insett hur mycket bättre bild man får från en raw-fil, och alla kanske inte vet hur man redigerar en raw-bild i t ex Lightroom. Jag kan trösta med att det är mycket enklare och går mycket snabbare än de flesta tror. Mycket enklare. Jodå. Inget att vara rädd för. Skjuter du inte raw i dag så börja, det finns så mycket mer potential i din kamera, oavsett märke och modell. Det är faktiskt kul att sitta och jobba med bilder, även när man kommer hem efter en weekend med familjen i Rom med 497st bilder att redigera.

Den bild du ser är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4 R LM WR, 64mm, f/4, 1/70s och ISO 100.

Klicka här för att se större bild >>

Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>