Bloggpost

2019-05-16

Fotohistoria: Yamato

Om du kontinuerligt läser vår serie Fotohistoria så kan du nog snart doktorera, och idag dyker vi djupt ner i den japanska fotohistorien till en del som är lite dimmig...

En gammal och uppriktigt sagt en ganska ful kamera, dimper ner på mitt skrivbord. Det finns inget i dess yttre som känns intressant tills jag ser namnet, Emitax. Jag kliar mig i huvudet och tänker, hur många märken kan det finnas? Så Emitax, ett märke som jag aldrig hört talas om, men det står Made i Japan i kamerans botten så det är en bra början. 

Kameran verkar ha tillverkats 1961 av ett företag med namnet Yamato. Lysande, då finns det flera företag med det namnet. Yamato är ett annat, äldre, namn för Japan. Det finns ingen tydlig historia hur företaget grundades men det fanns i alla fall 1952.

Emitax var tillverkad av Yamato Koki Kogyo K.K. Denna kamera i lite olika varianter såldes under flera namn: Palmat, Mini-Electro 35 och Mansfield Skylark, samt som Kalimat 35 i USA och som SamaEmitax i sydamerika. Emitax var den sista kameran som Yamato Koki Kogyo K.K. tillverkade. 

På kamerans baksida finns en lista med filmer och ASA/DIN som då motsvarar en siffra. Denna siffra ställer man in på objektivet och det lär motsvara en slutartid och siffra 2 verkar vara kring 1/30s. Sedan styr ljusmätaren bländaren. Ljusmäraren är av selen-typ Bländaren har två rundade bländarblad. Objekitvet är ett Emikon 40mm men ingen ljustyrka anges fast är med all sannolikhet på f/4.

Tidigare versioner av denna kamera hade en svart plastram runt ljusmätaren, något som senare togs bort som på den version du ser på bilden, och ännu nyare versioner hade en kopplad blixtsko.

Yamato Koki Kogyo K.K. tillverkade några andra kameramodeller också:

Minon 35, använde Bolta film, vilket var en operforerad 35mm film med papper, typ 120-film.
Atlas 35, använde 135-film
Atlas 35 II, använde 135-film
Simflex 35, använde 135-film
Pax Jr hette också Pal Jr, Hilka och Tower 55B, använde 135-film
Palmat Automatic, använde 135-film
Pax, en mätsökarkamera som använde 135-film
Pax M2, en mätsökarkamera som använde 135-film
Pax M3, en mätsökarkamera som använde 135-film
Pax M4 aka Pal M4, en mätsökarkamera som använde 135-film
Rex aka Ricsor, en mätsökarkamera som använde 135-film
Minon Six II / III, använde 120-film
Wagen Six, använde 120-film

Det fanns ett till Yamato som tillverkade kameror och det var Yamato Kogaku Seisakusho men det var ett helt annat företag och de införlivades i Canon 1944. 

/Thomas