Bloggpost

2020-10-29

Fotohistoria: Televerket

Denna kamera var ett stort mysterium. Jag har letat mig blå på nätet efter information om televerkets kameror men hittade absolut ingenting, så jag vände mig till ett par kameragrupper på Facebook och fick faktiskt ett svar.

Televerket hade stora stationer med telefonväxlar med mätare som registrerade samtalen. Denna kamera satt på en "vagn" som rörde sig utefter mätarna och tog bilder av dem. Tydligen så avlästes, dvs fotograferades, mätarna i olika perioder beroende på avstånden till abonnenten, då ett längre avstånd hade dyrare avgifter och förmodligen då faktiererades oftare. Bilderna användes som underlag för räkningen och dessa bifogades.

Kameran är en vanlig Nikon EM som bär Televerkets logga. Optiken däremot är en specialkonstruktion. Det står tyvärr inget om tillverkare på optiken men den har i alla fall utrustats med Nikon F-bajonett.

Jag kan ju passa på att berätta lite om Nikon EM. Det var en kompaktare och betydligt billigare kamera än tidigare Nikon-serier. Den lanserades 1979 tilsammans med Nikons E-serie av objektiv. Dessa objektiv var optiskt mycket bra men hade enklare mekanik med mer plast. Nikon EM hade tidsautomatik 1s - 1/1000s samt M90 och B. Slutaren tillverkades av Seiko och hade modelbeteckningen MFC-E. M90 var en mekanisk tid som fungerade utan batterier, det var också dess synkroniseringstid för blixt. En tämligen okänd funktion, som inte ens nämns i bruksanvisningen är att om du tar ut batterierna och sätter kameran i Auto så har den även en mekanisk tid på 1/1000s. Det är unikt. Nikon EM vägde bara 465 gram, så den var lätt. Chassit var byggt i en aluminium-kopparlegering. Kåporna var gjorda av glasfiberförstärkt polykarbonatplast. Det fanns en smidig winder, MD-E, samt en smidig blixt, SB-E, till Nikon EM.

Kameran är designad av den kände bildesignern Giorgetto Giugiaro. Han designade även Nikon F3, L35AF, F4, F5, D2H, F6, D3, D4 och D800. Nikon hade ingen större framgång med Nikon EM, och inte heller deras E-serie av objektiv. EM lades ner 1982. Den ersattes av FG och FG20 vilka båda hade manuella möjligheter, något som Nikons kunder verkligen ville ha, men dessa modeller föll inte heller Nikons kunder i smaken utan Nikon sålde betydligt mer av deras bättre modeller.

Vi kanske ska gå in onödigt detaljerat om Nikon EM. Visst är det härligt ibland med fullständigt onödig kunskap? Det finns två versioner av Nikon EM där den tidiga modellen har blå plastknappar för exponeringskompensationen och batterikontrollen. På de senare modellerna, som detta exemplar, så är dessa knappar silverfärgade och av metall.

/Thomas