Bloggpost

2020-12-31

3 snabba tips om hur du fotar fyrverkeri!

Inatt smäller det (bokstavligen) och det är nyår. Passa på att ta med kameran och fota då du kan få några riktigt häftiga bilder som man normalt endast tar en gång om året. Vi ger tre snabba tips om hur du gör dig redo för att fota natten show!

1. Använd stativ

Du fotar alltid fyrverkeri på natten när det är mörkt med lång slutartid så du måste alltid ha stativ. Det spelar inte så stor roll vilket stativ du använder men ett stativ vi kan rekommendera är detta som just nu är på kampanj! Sirui Stativ N-1004SK + kulled G-10KX

2. Inställningar

Se till att ställa in din kamera på manuellt läge så du kan styra över bländare och slutare helt själv. Bländaren kan du ställa in på runt f/8 för att få allt i bilden skarpt då fyrverkerierna inte kommer vara på exakt samma fokuslinje. Slutartiden beror helt på hur du vill att dina bilder ser ut men i regel brukar man ha en slutartid på mellan 2-10 sekunder för att få med hela explosionen. Använd en fjärrkontroll eller timer för att slippa skakningsoskärpa i bilden.

ISO vill du ha så lågt som möjligt, ISO 100-200. Stäng av brusreducering för att hinna ta så många bilder som möjligt. Stäng av autofokus och fokusera manuellt i förväg.

3. Använd ett vidvinkelobjektiv

Använd ett vidvinkelobjektiv för att få med hela explosionen samt lite miljö för att få en härlig känsla i bilden. Mest populära brännvidden är mellan 14mm - 24mm för att få med allt. Detta beror självklart helt på hur långt bort du står. Se våra sortiment på vidvinkelobjektiv HÄR >