Bloggpost

2020-02-29

X-files: Plask

Jag såg en kille på Youtube som testade att ta bilder av föremål som faller i vatten och jag kände att detta vill jag också prova. Själva tekniken är enkel medan att lyckas få en bra bild är inte enkelt.

Man tar ett akvarium, och självklart fyller det med vatten. Sedan letar du åt alla starka lampor du kan hitta och sätter de runt akvariet. Sätt något svart bakom akvariet. Jag använde en Voigtländer APO-Lanthar 50/2. För att kunna frysa bilden så behöver du ta den på 1/8000s. Jag började på 1/1000s men det blev för mycket rörelseoskärpa. Så det blir höga ISO och inte så stort skärpedjup som man skulle vilja. Jag hamnade på ISO 4000 och bländare f/2,8. Jag tog bilderna på sekvenstagning med 10 bilder per sekund.

Du kan också använda blixtar men det medför andra problem. Dels behöver du 2-3 blixtar vilket kostar en hel del pengar. För att kunna ta 10 bilder per sekund med blixt så måste du ställa ned effekten till lite och ingenting. Om du endast har blixtljus så spelar det ingen roll att du har en exponeringstid på kanske 1/60s eller kanske 1/125s, beroende på vilken kamera du har, då själva blixtpulsen bara är en bråkdels sekund. Om du har en kamera som har highspeed synk så går ljusstyrkan ner drastiskt för att kunna synka på 1/8000s och den bildhastigheten.

Det var svårt att hitta av en bra bild med 10 bilder per sekund. jag hade gärna haft dubbla hastigheten. Drömmen vore att använda blixtar på full effekt och då kunna blända ner för ett stort skärpedjup men då måste du hitta av kamerans fall i vattnet på ett enda skott vilket är nära nog omöjligt.

Klicka här för att se bilden i större format >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas