Bloggpost

2020-09-03

Fotohistoria: Konica FP

Året var 1963 när Konica FP lanserades på fotomarknaden. Den har en plats i fotohistorien och den ska vi titta på nu.

Konica FP lanserades 1963 och hade en ny Copal Square slutare. En väldigt elegant slutare, den enda vi sett hittills som har sin logga på själva slutarmekaniken. Slutaren klarade 1/1000s - 1s + B. Tidigare modeller använda Konicas egen "Hi-Syncro"-slutare. Konica FP var också första kameran från Konica att använda centrerade mikroprismor på mattskivan. Kameran är helt manuell och helt mekanisk, samt saknar inbyggd ljusmätare så den behövde därför inga batterier. Blixtskon sattes ovanför returveven vilket är mindre praktiskt än om den skulle suttit ovanpå prismat.

Det fanns två olika externa CdS ljusmätare till Konica FP. Den äldre är den som du ser på bilden. Den var inte direkt smidig. Konica Lightmeter II monterades på slutartidsrattens infästning. Konica FP använde en objektivfattning som var relativt liten på 40,5 mm. Den kallas Konica F-bajonett. Det fanns tydligen bara ett begränsat antal objektiv till den fattningen. Dessa är de som vi kunde hitta: 35/2, 35/2,8, 52/1,8, 52/1,4, 85/1,8, 100/2,8, 135/2,8, 135/3,5, 200/3,5, 400/4,5 och 800/8. Gott om telen men inte mycket till vidvinkel med 35mm som det vidaste alternativet.

Konica FP såldes i Tyskland under Foto-Quelles eget märke Revue SR. I USA såldes den som Wards slr700. De objektiv som såldes under namnet Revue hade objektiv med namnet Hexar i stället för Konishiroku Hexanon. Kameran hade på den tiden sådana moderniteter som endrags frammatningsarm, returvev och återgående spegel. Den hade också en självutlösare som var genomtänkt då den skickade upp spegeln och stängde bländaren till inställt värde, detta för att minska vibrationer vid långtidsexponering. Kameran har också en knapp för skärpedjupskontroll. Bländaren stängde och öppnades automatiskt vid exponering. Det var inte unikt men verkligen inte en självklarhet på den tiden. Alltså en tämligen komplett och modern kamera för sin tid.

Den mekaniska känslan i Konica FP är inte alls lika bra som i senare modeller. Tidsratten är lite kärv, det var de tydligen även som nya. Frammatningen känns "kugghjulig". Även om vårt exemplar fortfarande fungerar tillfredställande så framgår det helt klart att precisionen ökade markant hos Konica de år som följde fram till Autoreflex-serien. Konica FP ligger inte så högt i pris ca 500-1500kr beroende på skick, optik och ev ljusmätare.

/Thomas