Bloggpost

2021-12-23

Fotohistoria: Flygvapenkameran

Flygvapnet har använt en mängd kameror i sin verksamhet. Vi har både "Viggenkameran och "Drakanekameran" i vårt museum som vi berättat om här i bloggen. Idag ska vi titta på en kamera som vi vet användes av flygvapnet. Vi har inte flygvapnets version men vi har den i original samt en som suttit i en bank.

Canomatic M70 lanserades 1970 och kostade då 15,000 YEN vilket skulle motsvara 1,200kr och om vi räknar med den summan i dagens pengavärde så blir det hela 10,300kr!

Canomatic M70 använder 126-film, så kallad Instamatic-film. Fördelen är att det är lätt att slänga in en kassett i kameran och sedan är det bara fotografera. Kameran har inbyggd motor vilket gär det lätt att ta flera bilder efter varandra utan att ta ögat från sökaren. Batterierna i kameran driver motorn och utlöser blixtkuberna. Ljusmätningen sköts av en selencell runt optiken. Den har en programmerad exponeringsautomatik som jobba från f/2.8 vid 1/30s till f/13 vid 1/800s. I sökaren finns en visare som visar aktuell exponeringstid.

Objektivet är på 40mm och har en ljusstyrka på f/2,8, och är byggt med 4 linselement. Eftersom filmplanet aldrig blev helt plant i en filmkassett, då dessa saknade tryckplattor, så kunde man inte använda en större brännvidd eller högre ljusstyrka på en kamera med 126-film. Canomatic M70 var bland det bästa som gick att bygga för filmformatet. 

De två första bilderna visar kameran i flygvapnets bruk. Sista bilden visar den kamera som suttit i en bank.

Du ser 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kamerorna på 7 sista bilderna kommer från vårt museum. Dessa kameror ligger lågt i pris, du kan få ett fint exemplar för 100-300kr.

Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

/Thomas