Bloggpost

2021-12-17

Se när Premium Visuals testar Xeen CF!

Lars Bredenberg berättar om när de använde Xeen CF-objektiven för en plåtning i Norge.

 

Lars: Vi testade att köra Xeen CF primes på vår senaste trip till Norge för en plåtning av lite outdoor wear. Normalt brukar jag skjuta på flera av Sonys stillbildslinser så som 24-70 2.8 GM och ett gäng av Zeiss fasta linser. Det är ju alltid kul att få nyttja autofokusen som Sony erbjuder.

När jag jag använder Cinelinser har jag rört mig med Zeiss Cp3 och Nitecore Superiour Primes, men vi fick nu möjligheten att se hur Xeen skötte sig i jämförelse.

Att alltid ha med i åtanke är att när det kommer till linser så handlar det så mycket om känsla och karaktär och det är inte alltid lätt att säga att en lins är bättre än den andra. Det är ett verktyg och för olika jobb passar olika verktyg. 

Övergripande skulle jag säga att linserna från Xeen är väldigt skarpa. Jag fick en ganska liknande känsla när jag filmade som jag får med mins stillbildsliner. Även CP3orna är väldigt skarpa och ”cleana” linser och dessa kändes åt samma håll. Är det bra eller dåligt med skarpa linser då? Man kan alltid ta en skarp lins och ”diffusa” ner den lite med filter för att hitta en mjukare look så ja det är väl en ganska bra egenskap, det är jobbigare om du har en soft lins där du känner att du saknar skärpa. Så med dessa får du en bra skarp look att starta med.

Vi testade 24mm50mm och 85mm och alla kändes väldigt bra för att vara direkt. Jag gillar ju framför allt 35or för jag tycker att det är en ganska komplett brännvidd och man kan göra mycket med den, men i detta fall blev 85an min favorit då vi inte hade 35. Man får tänka lite annorlunda men bilden som kommer från 85an på en Full Frame på T1.5 är ju superhärlig. Inga konstigheter med dom andra brännvidderna och vi var nöjda laget runt. Samtliga linser är T1.5 vilket är guld! Både för ljusinsläpp och riktigt krämigt skärpedjup.

För att knyta ihop lite så gillar jag linserna väldigt mycket och jag tycker verkligen att dom har en bra plats på marknaden. Det är bra byggkvalitet, dom är lätta, bilden är riktigt fin och det är inte någon överdriven focus breathing. Alla dessa egenskaper väger väldigt tungt när priset är så pass bra som det är också. Så jag skulle våga säga att om man är på väg att kika på sina första Cinelinser så är detta ett riktigt bra alternativ att börja spana in. Du kommer inte tömma plånboken helt och du kommer få riktigt fina grejer.

Finns det andra linser som är bättre? Ja självklart, men oftast så handlar det om karaktär och väldigt ofta så tittar man på pris. Med dessa faktorer i åtanke så är detta ett kul och bra val.

Stor tack till CyberPhoto för att vi fick testköra, riktigt skoj!

Med vänlig hälsning, Lars Bredenberg
Premium Visuals

Se Samyang Xeen CF här: Xeen CF