Bloggpost

2021-03-18

Fotohistoria: Contax Aria

Den sista manuellt fokuserade systemkameran från Contax. Namnet Contax dök upp första gången 1932 på en Zeiss Ikon mätsökarkamera. 1973 köpte Yashica licensen för Contax-namnet och började tillverka Contax spegelreflexkameror med stor framgång. 1983 köptes Yashica upp av Kyocera-koncernen och året efter tog Kyocera över tillverkningen av Contax. Aria släpps 1998 och tillverkades fram till 2004. 2002 kom en Aria i Limited Edition "Contax 70 years" i silver. 2005 stänger Kyocera ner all tillverkning av kameror. De hann tillverka en del digitala kompaktkameror, men de fick tyvärr aldrig någon lönsamhet.

När Yashica tog över Contaxnamnet så anlitade de Porsche Design för att designa sina kameor och den första som släpptes var Contax RTS, och alla följande kameror hade liknande designspråk. 

Contax Aria är en kamera som jag gillar direkt. Den ligger bra i handen, den är smidig, den är snygg och den har motordrift. Delar av den är byggd i polykarbonat, dvs en typ av plast. Något som vissa gillade för att det gjorde den så mycket lättare men andra ogillade då det inte var samma kassaskåpskänsla i den som tidigare Contax-modeller.

Contax Aria har en elektroniskt styrd slutare, något som alla andra Contax systemkameror också hade förutom S2. I tidsautomatik- och programläge klarar den 1/4000s - 16s, i manuellt läge 1/4000s - 4s + B, och i bländarautomatik 1/4000s - 4s. För att använda bländar- eller programautomatik så krävs "MM"-objektiv. De tidigare "AE"-objektiven fungerar endast på tidsautomatik och manuell. Du ser skillnaden mellan dessa på att minsta bländartalet är grönt. Rent tekniskt så har MM en styrpinne samt en annan bländare. Många av AE-objektiven ger ninja-bokeh vid lite nedbländning.

Du kan välja mellan matrix, spot och centrumvägd ljusmätning. ISO 25-5000. Sökaren visar 95% av bilden. Kameran kan ta upp till 3 bilder per sekund och drivs av två CR2-batterier. Den är 137 x 92.5 x 53,5mm och väger 460 gram. Det fanns 4 olika utbytbara mattskivor till den, diagonal snittbild, horisontell snittbild, utan snittbild och en med rutmönster.

Ett Aria kamerahus i vettigt skick kostar idag kring 2500 - 4500kr. Jag har sett priser ända upp till orimliga 16000kr, och då är det bara för huset. Det är sällan jag säger det men i detta fall säger jag det: Om denna kamera fanns med en bra digital bildsensor så hade jag köpt den direkt. Det finns egentligen bara enda sak som verkligen stör mig på denna kamera och det är att strömbrytaren som välplacerat sitter runt avtryckare, precis som på de flesta moderna kameror, den har ett ljusmätarlåsningsläge längst in och ifall du tar i för mycket när du startar kameran så hamnar du i detta läge varpå du låst exponeringen.

/Thomas