Nyhet

2021-03-16

Sony lanserar FE 50/1,2 GM

Sony har nu gjort det som en del trodde var omöjligt med E-fattningen - nämligen tagit fram en 50mm-optik med så hög ljusstyrka som f/1,2!

Modellen tillhör GM- serien (G Master), d v s Sonys finaste, professionella objektivserie. Med detta kommer bland annat en mycket påkostad konstruktion - både optisk och mekaniskt - högpresterande autofokus, rund bländaröppning och fukt- och dammtätning.

Objektivet är gjort för 35mm fullformatssensor men passar som brukligt även kameror med sensor i APS-C-format (ger då en bildvinkel motsvarande ~75mm brännvidd på 35mm fullformatskamera).

4. Sandra-Aberg-SEL50F12GM-example_blogg.jpg

En mycket ljusstark, högpresterande 50 mm-optik för 35mm fullformat är mycket allround. Speciellt bra är den för porträtt, mode, bröllopsfoto och produktbilder, men den passar även för sportbilder på lite kortare avstånd, vissa landskapsbilder och arkitektur. Den mycket fina ljusstyrkan gör den förstås särskilt lämplig när ljustillgången är begränsad.

Objektivet har ett antal mycket specialiserade linselement, däribland 3 st asfäriska XA-element (Extreme Aspherical), som bidrar till låg grad av sfärisk aberration, korrekt avbildning av punkter - och hög skärpa - ända ut mot bildens kanter.  Den extremt höga ytjämnheten i dessa linser minskar även lökringseffekten och ger alltså mer naturlig återgivning av ljuspunkter som ligger utanför fokus.

Sonys Nano AR Coating II-antireflexbehandling minskar graden av reflexer och ströljus i objektivet och bidrar samtidigt till högre kontrast och bättre färgåtergivning.

Den 11-bladiga bländaren, tillsammans med den mycket goda ljusstyrkan, ger möjlighet att ta bilder med riktigt kort skärpedjup och mjuk, vilsam teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh). Samtidigt ger det en naturlig återgivning av punktformiga ljuskällor och reflexer i bilden.

Första leverans beräknas i mitten av april!

Läs mer och förbeställ redan nu: Sony FE 50/1,2 GM