Bloggpost

2021-05-26

Infonsdag: Polarisationsfilter

Detta är nog det mest användbara av alla filter som finns. Svaret på frågan om just du behöver ett är: Ja. Du skruvar fast det i ditt objektivs filtergänga och den yttre delen av filtret roterar så att du kan justera effekten enligt dina önskemål. Det kan inte bli enklare.

1. Du kan styra "blåheten" på himlen. Fungerar bäst när du fotograferar med solen 90 grader från motivet. Rakt mot eller rakt ifrån solen så har du ingen effekt alls. Eftersom du kan snurra filtret på dess yttre ring så kan du justera hur mycket effekt du önskar. En lagom effekt får du genom att vrida filtret tills du når maximal effekt och sedan backar lite. Men det är mest tycke och smak hur mycket effekt du vill ha.

Utan filter

 

Med filter och liten effekt. Höstens färger lyfts fram mot himlen,

 

Med filter och full effekt. Här kan effekten kanske upplevas lite för mycket men om du ser denna bild ensam så ger den ett grymt intryck. Klicka på bilden så får du se den på full skärm.

2. Du kan ta bort reflexer från ytor. Oftast handlar det om glasytor eller vattenytor. Du får bort reflexer nästan helt i vissa vinklar medan i andra vinklar så blir effekten nästan obefintlig.

Här ser du bilden tagen utan filter.

 

Samma motiv men med polarisationsfilter. Här försvinner reflexerna nästan helt från vattenytan.

 

Här ser du bilden tagen utan filter.

 

Samma motiv men med polarisationsfilter. Här försvinner reflexerna nästan helt från glasytan.

3. Du kan använda det som ett svagt gråfilter. I regel så köper du gråfilter med lite högre densitet. Ett polarisationsfilter tar ner ljuset ungefär två bländarsteg. Varierar lite på olika filtertillverkare men det är inget som spelar någon roll då moderna kameror mäter ljuset genom objektivet. Poängen är att du kan minska ljusmängden om du vill använda kort skärpedjup om snabbaste slutartiden inte räcker till.

Det blir oftast lite tråkigt om allt är skarp på bilden.

 

Genom att minska ljusmängden tack vare polarisationsfiltrets neutralgråa glas, och vridit filtret så att ingen polarisationseffekt ges, så kan jag ta en bild med kort skärpedjup.

4. Du kan få en bättre färgmättnad. Ett polarisationsfilter kan man säga renar färger och kan därför ge en bättre färgmättnad i bilden. Har du en riktigt bra kamera så kan denna effekt vara svår att se, då kameran i sig själv är så grymt bra på att hantera färger.

5. Det skyddar objektivets frontlins. Har du filtrer på och tappar kameran eller objektivet i marken så tar filtret en stor del av smällen. Filtret förstörs troligen men chansen är stor att objektivets frontlins klarar sig utan skador.

6. Det har en plan yta som är lätt att rengöra. Objektivet har en konkav yta som är svårare att rengöra än filtrets helt plana yta. Du vill inte heller riskera nötning på ytan på objektivets frontlins.

Polarisationsfilter är det mest mångsidiga filter du kan ha. Prova, experimentera och lek med det!