Bloggpost

2021-05-26

Solförmörkelse

Den 10 Juni är det solförmörkelse som brukar vara en populär aktivitet bland många att både beskåda och fotografera, var dock försiktig då detta kan var mycket skadligt!

Vad är en solförmörkelse?

En solförmörkelse inträffar när månen passerar mellan solen och jorden. Den blockerar sedan i några minuter nästan allt solljus från att nå jorden - mitt på ljusa dagen. Solen är ca 400 gånger större än månen, men av en slump är månen så nära jorden att den forfarande ser lika stor ut på vår himmel, därför kan den blockera solljuset.

När kan jag se nästa solförmörkelse?

Nästa solförmörkelse kommer att vara synlig den 10 juni 2021 runt 10-11.30 och har en styrka på ca 30-40% här i Sverige.

Varför behöver du solförmörkelseglasögon?

Att titta på en solförmörkelse är farligt för ögonen. I vissa fall kan det orsaka ett tillstånd som kallas sol retinopati, vilket är när solstrålning skadar ögonen. Det kan till och med leda till permanenta blinda fläckar eller synnedsättningar i din syn. För att skydda ögonen behöver du speciella glasögon som har ett filter som minskar den skadliga effekten av ultravioletta, infraröda och intensivt synliga ljusstrålar. Du hittar glasögon som skyddar dina ögon här nedan!

Skydda dina ögon med Solar Eclipse glasses >