Bloggpost

2021-07-08

Fotohistoria: Nikon F (Hjälmserie 2 av 8)

Nikon F förändrade hela fotohistorien när den lanserades 1959. Den platsar absolut i en kamerasamling vare sig den är med eller utan motor, eller vilken sökare som sitter på. Förmodligen så funkar den mekaniskt också, då de verkar odödliga.

Hjälmserie 1 av 8. I vår serie fotohistoria har vi en "Limited Edition"-serie. Jag hade tillgång till några historiska hjälmar så jag tänkte att det skulle vara intressant att sätta samman hjälmhistoria med fotohistoria, så det fick bli en serie selfies med olika tidspassande kombinationer av hjälmar och kameror. En Nikon F från 1969 på denna bild med tidstypisk amerikansk hjälm.

Detta är en av de största milstolparna i fotohistorien av två anledningar. För det första så var Tyskland dominerande ledare på professionella kameror. Leica dominerade på 35mm-film med sina mätsökarkameror och Rollei på 120-film med sina tvåögda spegelreflexkameror. Pentax var nog den icke-tyska tillverkare som låg längst fram just då, då de hade återgående spegel på sina kameror redan 1953.

1959 förändrades fotohistorien. Minolta släpper sin SR2, Canon släpper sin Canonflex och störst av allt så släpper Nikon sin F. Här börjar den japanska fotoindustrin att dominera på marknaden. Nikon F var den första riktiga yrkeskameran som tillverkats i Japan. Nikon F kom inte bara som en kamera utan som ett helt system från första dagen. Många yrkesfotografer lämnade både Leica och Rollei till förmån för just Nikon F. Varken Leica eller Rollei återhämtade sig efter detta. Rollei ägs av Samsung idag. Leica lever en tynande tillvaro men tillverkar fortfarande grymt fina kameror men de är tyvärr också grymt prissatta.

Några punkter som gjorde F unik:

Första systemkameran med motordrift
Första japanska kameran att erbjuda ett komplett professionellt system direkt
Första japanska kameran med objektiv från 21mm till 1000mm
Första kameran med 100% sökarbild
Första japanska kameran med möjlighet att låsa spegeln uppfälld
Första japanska kameran med utbytbara fokuseringsskivor
Första japanska kameran med 250-bilders bakstycke
Hög kvalitet och god precision från första kameran.
Utbytbara sökare som sportsökare och sökare med ljusmätning.Den första Nikon F hade serienumret 6400001 och den sista 1974 hade 7451052. 862600 tillverkades så alla nummer i serien användes inte.

1959 Nikon F
1962 Nikon F Photomic med inbyggd CdS ljusmätare1965 Nikon F Photomic T med TTL (Through The Lens) ljusmätning.
1967 Nikon F Photomic Tn med TTL centrumvägd ljusmätning.
1968 Nikon F Photomic FTn där sökaren har en halvautomatisk funktion för att avläsa största bländaröppningen.
1968 Nikon F Photomic FTn NASA. En mycket ovanlig modell som har mycket högt samlarvärde. Helt mattsvart.
1969 Nikon F säljs som Nikkor F på den tyska marknaden
1971 Nikon F High Speed klarade 7 b/s med uppfälld spegel.
1972 Nikon F Apollo var smeknamnet på de sista tillverkade F-modellerna. Plastklädd frammatningsarm och självutlösararm.
1976 Nikon F High Speed II klarade 9 b/s. Sällsynt specialmodell.

Ingen kamera har haft den påverkan på marknaden som Nikon F hade, men några milstolpar är 1996 som Olympus släppte Camedia C-800L som den första kommersiellt gångbara digitalkameran. 2005 kom Canon EOS 5D som den första kommersiellt gångbara systemkameran med fullformatssensor. 2017 kom Fujifilm GFX 50S som första kommersiellt gångbara systemkameran med mellanformatssensor. 

/Thomas