Bloggpost

2021-08-19

Fotohistoria: Yashica Samurai X3.0

Här har vi en kamera från 80-talet med ett minst sagt ovanligt utseende. Den ser mer ut som en av dess samtida videokameror, men det är en stillbildskamera.

Kyocera lanserade 1987 sin Samurai X3.0 under både sitt eget namn och under namnet Yashica. 1988 så vann denna kamera ett designpris i Japanese Camera Grand Prix. Kyocera hade frångått all klassisk kameradesign när de skapade sin Samurai-modell. Yashica valde att gå på halvformat för att få ner storleken på kameran. Halvformat är ett helt accepterat format i Japan men inte riktigt i övriga världen. Den hade inte så stor framgång i Sverige.

Kameran är en spegelreflex så du ser genom optiken, vilket gör den till en av pionjärerna av "Bridge-cameras" vilket kanske kan översättas till bryggkameror. Namnet avser att det är ett mellanting mellan systemkamera och kompaktkamera. Olympus hade stor framgång med sina bryggkameror.

Samurai finns i flera versioner och färger. Den finns som vänsterhänt version också. Den finns med röda, guld eller gröna accentlinjer. Den såldes också under namnet Kyocera på vissa marknader.

Objektivet är ett Yashica Zoom 3,5-4,3/25-75mm med 14 element. Slutaren är elektronisk och klarar 1/500 - 2s. Sökaren kan justeras +1 till -4 dioptrier. Batteriet är ett 2CR5, 6v lithium.

/Thomas