Bloggpost

2021-08-25

Infonsdag: Ljuset

Att ljuset är viktigt för fotografering är en självklarhet. Inte då bara att ha tillräckligt med ljus, utan också typ av ljus, riktning av ljus samt färgtemperatur på ljuset. Ämnet är för stort för en enda blogginlägg även om vi bara berör naturligt ljus denna gång, men vi ska i alla fall gå igenom grunderna. Vi förutsätter att du fotograferar i RAW.

Mängd ljus
Vi börjar med det mest fundamentala, nämligen att styra mängden ljus till bildsensorn. Det bästa är att exponera så korrekt som möjligt oavsett hur du vill ha bilden i slutänden. Om du överexponerar så är risken att du fräter ut delar av bilden, och om du underexponerar så får du mycket brus i de mörkaste delarna. Mätta sensorn så får du mest information för att redigera senare i Capture One, eller vad du använder för program. Då kan du välja om du vill ha en ljus (High Key) bild eller en mörk (Low Key) bild, eller vad som helst därimellan.

Hårt eller mjukt ljus
Beroende på den effekt du vill ha i bilden så väljer du hårt eller mjukt ljus. Ofta vill man ha mjukare ljus vid porträttfotografering. Kort kan man säga att direkt solsken ger hårt ljus medan skugga ger mjukt ljus. Vad du väljer är tycke och smak men det viktiga är att du faktiskt väljer, och inte bara tar bilden där och då för att det är bekvämt. Hela idén med vår serie "Infonsdag" är att uppmuntra till att tänka efter lite extra innan du tar bilden, att se att det finns många alternativ, och detta leder då till att du tar fler bilder, och i fler variationer, och du kommer därmed att få bilder som du kommer att bli ännu mer nöjd med, och det blir ännu roligare att fotografera.

Temperatur på ljus
Under dagen så kommer färgtemperaturen att variera kraftigt från väldigt gult till väldigt blått. Nu kan du styra färgtemperaturen i t ex Capture One så att du kan få den känsla i bilden som du är ute efter. Vi ska nu ta upp två tillfällen med väldigt stor skillnad i färgtemperatur.

Gyllene timmen
Det är den stund på dagen precis efter solen just gått upp eller just innan den går ner. Då lyser solen genom jordens atmosfär och ljuset blir väldigt varmt och behagligt. Då uppstår också det som kallas för släpljus där den låga solen ger långa mjuka skuggor av allt som sticker upp.

Blå timmen
Det är den stund på dagen precis innan solen går upp eller just efter att solen gått ner. Det är ett mycket mjukt ljus. Denna tid är lämplig för stämningsfulla bilder.

Riktning av ljus
Detta är oftast den enklaste parametern att kunna styra. Tar du en bild på en person så är det ju bara att ni flyttar er runt för att få medljus, motjus eller sidoljus.

Bilden du ser ovanför är tagen exakt vid midnatt i Ilulissat på Grönland med Fujifilm GFX 50S + GF250/4. Den tid på sommaren då det finns en gyllene timme men ingen blå timme på den platsen. Solen går aldrig ner.

Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".