Bloggpost

2021-08-20

Varför 24mm?

Det finns många fasta objektiv med olika användningsområden, idag kikar vi på 24mm, specifikt Samyang AF 24/1,8 FE och vad denna brännvidd har att erbjuda dig som fotograf.

24mm är en vidvinkel med 83.7 graders bildvinkel vilket gör den tillräckligt bred för landskap och natur men tillräckligt snäv för att undvika i stort sett all distortion. Är du streetfotograf eller gillar att fotografera arkitektur är detta en bra glugg för dig. Du har ett brett användningsområde för all typ av arkitektur och vill du fotografera något mindre tar du bara några steg framåt. Den stora bländaren gör det även möjligt att kunna ta detaljbilder med en fin bakgrundsoskärpa. 

samyang24_blogg3.jpg

24mm är en mycket passande brännvidd för astro/norrsken. Normalt vid astro/norrsken vill man ha så mycket vidvinkel som möjligt, 24mm är nog en av de snävaste brännvidderna man brukar använda. Dock så passar 24mm perfekt för dig som vill ha en förgrund då du får med mycket av himlen men samtidigt som förgrunden håller sig på en naturlig storlek och utan distortion. Bländaren på f/1,8 passar utmärkt till dessa motiv då objektivet släpper in mycket ljus och du kan hålla ned slutartiden.

samyang24_blogg4.jpg

Alla dessa bilder är tagna med Samyang AF 24/1,8 FE som är en ljusstark vidvinkel med sony-fattning. Detta objektiv tillhör Samyangs "Tiny"-serie vilket betyder att den prioriterar ett litet och smidigt format. Dock som du ser i bilderna så kompromissar den inget i bildkvalitén. Objektivet fungerar även att användas med Sonys APS-C modeller och ger då en brännvidd på ca 35mm.

"Samyang AF 24/1,8 FE är ett mycket prisvärt objektiv, och som gjort för dig som önskar hög bildkvalitet och ljusstyrka i ett litet och lätt format." - Mats

Vill du läsa vårt test så kan du göra det här: Samyang AF 24/1,8 FE