Bloggpost

2022-12-22

Fotohistoria: Flygspaningsobjektiv från WWII

Ett av de mer ovanliga objektiven vi har i vårt museum är denna best från andra världskriget. Den väger 9,3 kilo och är 350mm hög och diameter på 160mm. Brännvidden är på 36 tum vilket innebär ca 915mm. Ljusstyrkan är på f/6,3 och objektivet har 16 bländarblad. Objektivet har märkningen 14A/2442

Dessa objektiv har troligen använts på Sptifire eller Mosquito. Spitfire PR Type D (PR Mk IV) och PR Mk XI ska ha använt 36" objektiv. Spitfires som användes för flygspaning var ibland målade i ljusblått och något exemplar i rosa. RAF använde även bland annat Bristol Blenheim, Westland Lysander och den fantastiska De Havilland Mosquito för flygspaning.

Detta objektiv användes i både F.8- och F.52-kamerorna och dessa kameror användes ofta i både Spitfire och Mosquito vid fotografering på hög höjd i dagsljus. Objektivet tillverkades från 1936 av J.H. Dallmeyer åt Air Ministry. Denna optik har suttit i någon av dessa flygplan och det hade verkligen varit spännande att veta exakt vilket av dem, och vad objektivet har fotograferat för något, men det kommer jag aldrig att få svar på.

Sista bilden är © IWM CH 19646 och visar en F.52 kamera med 36" optik som monteras i en De Havilland Mosquito.

/Thomas