Test

2022-02-23

Test: Fujinon XF 23/1,4 R LM WR

Nu har vi testat Fujifilms nya ersättare till populära vidvinkeln XF 23/1,4 R!

FujiFilm uppdaterar och ersätter det populära och ljusstarka vidvinkelobjektivet XF 23mm F/1,4 R. Ersättaren med tilläggsbeteckningarna LM WR är tillsammans med XF 33mm F/1,4 R LM WR och XF 18mm F/1,4 R LM WR tre helt nyutvecklade objektiv för att leverera en snabb och exakt autofokus, hög detaljrikedom på största bländaröppning, samt högsta möjliga upplösning, även för framtida kameror med mer högupplösta bildsensorer.

Mats: Redan på största bländaröppning f/1,4 är skärpan utmärkt till förvånansvärt stor del av bilden. Bländar man ner till f/2,8 så ökar skärpan framförallt ut mot kanterna, och runt f/4-f/5,6 blir det som skarpast över hela bilden. Imponerande skärpa! Kromatisk aberration går att hitta om man letar noga, med andra ord försumbart i de flesta fall.

Motljusegenskaperna får godkänt betyg, men några enstaka reflexer eller spökbilder bör man vara beredd på ifall man komponerar med solen i bild. Men det går att undvika och beror lite på var och i vilken vinkel placerar solen i bilden.

Läs hela testet här: Fujinon XF 23/1,4 R LM WR