Bloggpost

2022-04-28

Fotohistoria: Nikkorex F svart

Nu ska vi titta på en extremt sällsynt kamera från 1962. Den har endast tillverkats i ungefär 200 exemplar varav de flesta ska ha exporterats till Norge, och möjligtvis några till Sverige.

Året var 1959 när Nikon förändrade fotohistorien radikalt genom att släppa Nikon F, och dessutom med ett helt gäng objektiv. Helt inriktad på yrkesfotografen. Och Nikon lyckades, och det har vi skrivit om tidigare i denna bloggserie. Den största marknaden ligger ändå hos amatörfotograferna och det förstod självklart Nikon, så de ville även in på den marknaden. För övrigt så hette Nikon Corporation på den tiden Nippon Kogaku K.K.

1962 släpps Nikkorex F. Hette Nikkor J på vissa marknader. Den var betydligt billigare än Nikon F. Nikkorex F tillverkades av Mamiya. Det fanns en stor och ful ljusmätare av selen-typ som tillbehör. Den sattes på den tillbehörssko som sitter på kamerans front. Även om Nikkorex F är en ganska enkel kamera så var den ändå först på flera punkter:

Det var första Nikon med F-fattning med lucka som hade gångjärn.
Det var första Nikon med F-fattning som hade vertikal slutare
Det var första Nikon med F-fattning sim hade blixtsynk på 1/125s
Det var första Nikon med F-fattning som hade metallslutare från Copal
Det var första Nikon med F-fattning som inte tillverkades av Nikon själva
Det var första Nikon med F-fattning som även såldes under annant namn

Mamiya tillverkade också en mycket udda optik till denna kamera. Den var märkt Nikkorex F och var en 35mm f/2,8. Den hade en halvautomatisk bländare som du behövde spänna upp mellan varje exponering. Lägg märke till att spärren för objektivet inte sitter i på fattningens sida som det normalt gör på Nikon utan på denna kamera så sitter den i nedre hörnet.

Mamiya sålde senare denna konstruktion till Ricoh, så samma kamera, med Nikon F-fattning och allt, fanns under namnet Ricoh Singlex. Kameran fanns också under namnet Sears SL II, men det framgår inte om den tillverkades av Mamiya eller Ricoh.

Det fanns andra Nikkorex-kameror, Nikkorex 35, 35 II, Zoom 35 och Auto 35, men de skiljde sig helt från denna och de hade fasta objektiv. Lägg märke till texten i guld på slutaren som säger Copal Square. Lite kul att de orkar sätta dit en text. Det gör man nog bara om man är stolt över sin produkt. Nikkorex F tillverkades fram till 1965.

Denna kamera är nästan omöjlig att få tag i och när de finns till salu så ligger priserna idag kring 14,000 - 24,000kr för en i fint skick.

/Thomas