Test

2022-04-25

Test: Canon PowerShot Zoom

Vi har testat Canons smidiga hybrid av kikare och kamera!

Canon PowerShot Zoom är en kompakt enögd handkikare som erbjuder hissnande brännvidder. Med ett enkelt knapptryck växlar den mellan brännvidder motsvarande 100mm, 400mm och 800mm (digital förstoring). Om vi pratar kikarspråk handlar det alltså om 2x, 8x och 16x förstoring. Denna kamera är försedd med en 12 MP CMOS-bildsensor av 1/3-tumstyp vilket producerar skarpa bilder förutsatt att den får bra med ljus. Förutom att fotografera så erbjuder PowerShot Zoom även videoinspelning upp till full HD (1080/30p). I sämre ljusförhållanden där ISO måste ökas introduceras lätt brus vilket man inte kommer undan med sensorer av denna storlek. Den inbyggda 4-axliga optiska bildstabiliseringen gör att man kan handhålla kikaren, utan skakningsproblem, trots den höga förstoringen.

canonpszoom_jämförelse.gif

Det är tydligt att Canon designat denna kamera med användarvänlighet och smidighet i fokus och det är i princip bara att tuta och köra, det vill säga, kamera sköter allt vad exponering heter. I huvudsak kommer du främst använda zoomknappen, fotoknappen och videoinspelningsknappen. I övrigt finns även en menyknapp för att göra inställningar som hur länge det ska ta innan kameran stänger av sig själv när du inte håller ögat mot sökaren eller om du vill titta på bilderna du tagit. Kameran har ett inbyggt batteri som laddas via USB-C-kontakten. Den elektroniska sökaren har en upplösning på 2,36MP som tillsammans med uppdateringsfrekvensen på 60hz ger en behaglig användarupplevelse.

När jag skrev ovan att det här är en smidig kamera så menade jag det. Canon PowerShot Zoom har en storlek liknande en energidrycksburk och väger enbart 144 gram vilket gör att du alltid kan ha den med dig, oavsett vart du ska. Det sägs att den bästa kameran är den man har med sig och oftast är det telefonen som får axla den rollen men när man är ute på promenad och ser en fågel eller ett djur på distans så har telefonen sällan en chans att komma tillräcklig nära för att producera en vettig bild och det är här jag ser ett av många scenarion där PowerShot Zoom verkligen skiner.

canonpxzoom_blogg5.jpg

Det enda jag egentligen saknar är möjligheten att spara bilderna i RAW-format för det lilla extra utrymmet i efterbearbetningen samt att kameran gärna fått rotera bilderna automatiskt 90 grader om man fotat i porträttläge med t. ex. Instagram i åtanke men det är absolut ingen dealbreaker att behöva rotera bilderna i efterhand. Med tanke på hur mycket man faktiskt får i denna superkompakta kamera är det svårt att utmärka Canon PowerShot Zoom med någonting annat än guld-betyget.

Testad av Carl 2022-04-25.

Läs mer och beställ här: Canon PowerShot Zoom