Test

2022-04-21

Test: Canon RF 800/11 IS STM

Nu kan du läsa vårt test av Canons kompakta superteleobjektiv.

Canon RF 800/11 IS STM är ett superteleobjektiv med rejält lång brännvidd till ett synnerligen kompakt format, och dessutom till ett humant pris:  Superteleoptik med liknande brännvidder som detta brukar kosta någonstans mellan 100 000 kr och 200 000 kr, och i vissa fall mer.

Mats: Tack vare användning av dubbla diffraktionselement i kombination med vanliga refraktiva linselement kommer man ner markant i storlek och vikt. RF 800/11 är utrustad med bildstabilisering, som ger en effekt motsvarande upp till 4 slutarsteg. Detta gör att man kan ta bilder på fri hand i förhållanden då man annars skulle fått alltför mycket skakningsoskärpa.

Skärpan i RF 800mm F/11 är i mitt tycke helt okej så länge fokus sitter där den ska och när slutartiderna är tillräckligt korta. Det är dock inget objektiv som jag skulle rekommendera för dig med mycket höga krav på skärpa. Objektivets bokeh tycker jag på korta fokusavstånd blir lugn och fin så länge det inte förekommer reflektioner eller solljus, lampljus eller liknande i bakgrunden. Autofokus jobbar heller inte lika träffsäkert med en fast bländare f/11 som den gör med en ljusstarkare optik, och man får ofta räkna med att ta fler bilder än vanligt för att vara säker på att någon av bilderna ska bli skarpa.

Läs hela testet här: Canon RF 800/11 IS STM