Bloggpost

2022-07-14

Fotohistoria: Udda fåglar (del 1 av 3)

Det finns en del udda objektivmärken även i dag men vi ska titta närmare på några som dykt upp under fotohistoriens gång. Idag kallas de tredjepartstillverkare men under den analoga eran så kallades de för piratobjektiv. De mest kända som Sigma, Tamron, Soligor, Vivitar och Tokina hoppar vi över i "Udda fåglar" då de flesta har redan hört talas om dem. 2018 skrev jag ett inlägg här i serien Fotohistoria som hade namnet "Udda fåglar" så vi flyger vidare på det konceptet och nu ska vi lära oss ännu mer om fler märken.

Jag tog en korg och plockade objektiv ur vårt museum som jag tänkte att de flesta nog aldrig hört talas om, och att det skulle vara intressant att veta mer om dem. Även om jag inte hittar information om alla märken så kan det vara intressant att se dem på bilderna här ovanför och att höra talas om dem.

Dessa hamnade i korgen: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemini, Hanimex, Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa, Ozunon, Panagor, Prinz Galaxy, Kenlock, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun, Zessan. Det finns självklart ännu fler objektivmärken men jag begränsar mig till de som jag hittade i vårt museum. Det finn säkert även fler där som jag inte hittade just nu. Det är redan för många märken för att rymmas i ett enda inlägg så jag delar upp detta i tre inlägg. 

Del 1: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemin, Hanimex och Hervic-Zivnon
Del 2: Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Kobori, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa och Ozunon
Del 3: Panagor, Prinz Galaxy, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun och Zessan

Aetna Optix var en amerikansk distributör av fotoutrustning. De fanns redan på 1950-talet men jag vet inte exakt när de grundades. De sålde objektiv under namnen Actinar, Coligon och Rokunar. 1990 så såldes företaget till Brandess-Kalt och gruppen fick namnet Brandess-Kalt-Aetna, också kända som BKA. Det sista vi vet är att BKA gick ihop med Omega och bildade OmegaBrandess. Aetna Optix objektiv tillverkades av flera företag och det verkar som de sålde objektiv som mest under 1970-80-talen. De äldre Aetna zoomobjektiven har en väldigt speciell design som jag känner mycket väl igen från Sun objektiv. Så det visar sig att de flesta äldre Aetna zoomobjektiv har tillverkats av Sun. De senare tillverkades av Makinon, och några få modeller tillverkades i Tyskland.

Aicar hittar jag tyvärr ingenting alls om. Jag gissar att det är en distributör eller butikskedja som hittat på ett eget varumärke. Ser ut att vara av lägre kvalitet så lär inte vara tillverkad av någon större objektivfabrikerna.

Albinar var ett varumärke från Uniphot-Levitt enlig vissa uppgifter. Ägaren ägde också Old Camera Barn-kedjan i New York. Han hette Fred Albu och det är kanske inte så svårt att gissa varifrån han fick fram namnet Albinar då. Uniphot-Levitt var ett företag som satte sitt namn på oem-objektiv, typ som Soligor och Vivitar. En annan information säger att det var det amerikanska företaget BEST som ägde namnet. Albinar verkar fortfarande existera i någon form. Troligen med andra ägare. Typ som Vivitar. De verkar bara ha filter och videokonvertrar numera. 

Cesnon tillverkades troligen av Eyemik Mitake Optical Co Ltd, men hittar inget som bekräftar det.

Chinar hittar jag inget alls om, men min gissning är att det är Chinon som tillverkat dem med tanke på namnet.

Formula 5 finns det inte mycket information att tillgå om, men de tillverkades av Eyemik Mitake Optical Co Ltd. De fanns till de flesta kamerafattningar, även till något så udda som Rolleiflex.

Gemini hittar jag tyvärr ingenting alls om. Jag gissar att det är en distributör eller butikskedja som hittat på ett eget varumärke. Ser ut att vara av lägre kvalitet så lär inte vara tillverkad av någon större objektivfabrikerna.

Hanimex vet vi betydligt mer om. Hanimex var ett australiensk distributör av fotografisk utrustning. Ahnimex grundades av Jack Hannes, född 1923 i Tyskland och död 2005 i Schweiz. Jack studerade i England. Jack och hans familj flydde 1939 till Australien. Jack blev inblandad i import av fotografisk utrustning efter andra världskrigets slut. 1947 startade han sitt eget företag som fick namnet Hanimex. Det kom infrån Jack HANnes IMport EXport. Hanimex var ensam importör i Australien av Fujifilms produkter från 1954 ända fram till 2004, då de köptes upp av Fujifilm.

Under 1950-talet så började Hanimex på att tillverka diaprojektorer likalt i Australien på grund av australienska importrestriktioner. I början av 1970-talet så var Hanimex världens näst största tillverkare av diaprojektorer. Hanimex sålde många kameror under eget namn, varav vissa tillverkades av Praktica och Topcon. Hanimex blev så pass starka på marknaden at de inte endast satte sitt namn på produkter utan hade makt att även styra viss del av utveckling av kameror.

I lutet av 1970-talet och början av 1980-talet så sålde de Soundic produkter som tillverkades i Hong Kong under namnet Hanimex, både spelkonsoller och persondatorer.

Jack Hannes blev tilldelad "Queens medal for services to Australian industry" samt "Lifetime achievement award from the Japanese Photo Industry Association" Jack lämnade företaget 1982 efter meningsskiljaktigheter med dåvarande företagsledningen som tillsatts av de som hade aktiemajoritet. 1985 så köpte Hanimex upp Vivitar. 1989 köptes HAnimex upp av Gestetner och 1995 köptes Gestetner upp av Ricoh. 2004 köpte Fujifilm Hanimex från Ricoh och bildade FujiFilm Australia Pty Ltd. och sedan dess har inte namnet Hanimex använts.

Hervic-Zivnon såldes av Hervic Corporation 14225 Ventura Boulevard, Sherman Oaks, CA 91423. Detta företag grundades 1977 och sägs ha upplösts så sent som 2003 men det är inte bekräftat. Deras objektiv tillverkades troligen av flera fabriker, varav en troligen är Komine.

/Thomas