Bloggpost

2022-07-21

Fotohistoria: Udda fåglar (del 2 av 3)

Alla

Det finns en del udda objektivmärken även i dag men vi ska titta närmare på några som dykt upp under fotohistoriens gång. Idag kallas de tredjepartstillverkare men under den analoga eran så kallades de för piratobjekitv. De mest kända som Sigma, Tamron, Soligor, Vivitar och Tokina hoppar vi över i "Udda fåglar" då de flesta har redan hört talas om dem. 2018 skrev jag ett inlägg här i serien Fotohistoria som hade namnet "Udda fåglar" så vi flyger vidare på det konceptet och nu ska vi lära oss ännu mer om fler märken.

Jag tog en korg och plockade objektiv ur vårt museum som jag tänkte att de flesta nog aldrig hört talas om, och att det skulle vara intressant att veta mer om dem. Även om jag inte hittar information om alla märken så kan det vara intressant att se dem på bilderna här ovanför och att höra talas om dem.

Dessa hamnade i korgen: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemini, Hanimex, Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa, Ozunon, Panagor, Prinz Galaxy, Kenlock, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun, Zessan. Det finns självklart ännu fler objektivmärken men jag begränsar mig till de som jag hittade i vårt museum. Det finn säkert även fler där som jag inte hittade just nu. Det är redan för många märken för att rymmas i ett enda inlägg så jag delar upp detta i tre inlägg. 

Del 1: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemin, Hanimex och Hervic-Zivnon
Del 2: Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Kobori, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa och Ozunon
Del 3: Panagor, Prinz Galaxy, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun och Zessan

Hidenon hittar jag ingen information om. Det verkar vara ett lågprismärke.

Kawanon är ett litet mysterium. De första Canon hette Kwanon, men detta är något annat så de ska inte blandas ihop. De hette först Kowanon men Kowa hade lite åsikter och de bytte namn till Kawanon. De ska också ha sålt objekitv under namnen Kawakami.

Kenlock var ett japanskt märke som distribuerades av Kenlock Co. Det tillverkade inget själv utan satte sitt namn på produkter. De sålde en Cosina-tillverkad kamera under Kenlocknamnet så det skulle kunna vara Cosina som tillverkade deras objektiv också.

Kennex hittar jag ingen information om heller. Det verkar vara ett lågprismärke.

Kobori Manufacturing Company, Ltd. grundades 1 April 1925 och tillverkade då delar till klockor. De utökade med att tillverka flyginstrument till japanska flygvapnet. Senare började de tillverka optik. De omorganiserades 15 December 1953. Senare blev de ett dotterbolag till Marukei Sangyo Co., Ltd.

De flesta objektiv som de tillverkade såldes under andra mer kända namn som t ex Minolta, Sony, Nikon och Vivitar. 1986 var Kobori en av fyra tillverkare som fick licens att tillverka autofokus-objektiv till Minolta. De andra tillverkarna var Cosina. Tamron och Tokina. Kobori tillverkade även objektiv under egna varumärken: Koboron, Tefnon, Teknon och Technon. Kobori finns fortfarande kvar som tillverkare av optik.

Komura Sankyō Kōki var ett japansk företag, vilket definitivt hörs på namnet. De fanns redan i början av 50-talet. Deras första objektiv-serier hette Chibanon och Chibanone. Sankyō Kōki levererade objektiv till Tōsei Kōki Y.K. som var en japansk kameratillverkare på 50-talet. Namnet Chibanon användes senare till deras förstorings och projektionsobjektiv.

1962 registrerade Sankyō Kōki ett nytt varumärke, Komura. Detta trots att de använt det namnet sedan 1953. På 70-talet utvevklade de Komura Unidapter System som gjorde att Komura objektiv kunde få en fattning till nästan alla marknadens kameror. Det fanns adapter till Canon FL, Exakta, M42, Miranda Sensorex, Nikon F, Minolta, Ricoh Singlex, Petr och Topcon D-1. Under samma period så bytte de namn till Komura Lens Manufacturing, Ltd. 

1975 registrerade de varumärket Telemore som de använde till deras telekonvertrar. 1976 registrerade de Komuranon, ett varumärke de använt sedan 1973. De tillverkade en respektabel mängd av olika objektivmodeller. 1980 tog likviditeten slut och 1981 var de i uppköpssamtal med en kikartillverkare men det är oklart exakt vad som hände. Komura försvann som företag och alla deras varumärken förföll.

Lentar var ett varumärke som användes av ett amerikanskt importföretag, Lenco Inc. i Chicago. De sålde Tokina-tillverkade objektiv under namnet Lentar.

Osawa vet vi mer om och historien börjar 1890 då Zensuke Osawa startar en fabrik och tillverkar väggklockor. senare så bygger de vidare med att imporera och exportera klockor, läderhantverk, cyklar, symaskiner och leksaker. Man öppnar också i Australien samt gör affärer med hela världen i början av 1900-talet. Man köper gasledningar från USA och gör dessutom affärer med Sovjetunionen. 1939 säljer man elektriska bilar. 1954 säljer man Agfa film. 1963 blir Osawa ensam distributör i världen för Mamiya kameror. Kring 1980-talet så säljer Osawa objektiv under eget namn till de flesta fattningar, även Mamiya ZE. Om de tillverkade objektiven själva eller om om amiya tillverkade dem, eller de lejde bort tillverkningen till någon av de större objektivfabrikerna vet vi inte. Även om Osawa säljer och distribuerar många kända märken och produkter så är det troligen Mamiyas beslut 1984 att sluta sälja 35mm kameror som gör att Osawa tippar och går i konkurs. 1985 rekonstrueras företaget och de börjar sälja svenska Kosta Boda bland annat. Samma år får de även ensamrätt för WD-40 i Japan. Företaget finns i dag som butiker i Japan.

/Thomas