Bloggpost

2022-07-28

Fotohistoria: Udda fåglar (del 3 av 3)

Det finns en del udda objektivmärken även i dag men vi ska titta närmare på några som dykt upp under fotohistoriens gång. Idag kallas de tredjepartstillverkare men under den analoga eran så kallades de för piratobjekitv. De mest kända som Sigma, Tamron, Soligor, Vivitar och Tokina hoppar vi över i "Udda fåglar" då de flesta har redan hört talas om dem. 2018 skrev jag ett inlägg här i serien Fotohistoria som hade namnet "Udda fåglar" så vi flyger vidare på det konceptet och nu ska vi lära oss ännu mer om fler märken.

Jag tog en korg och plockade objektiv ur vårt museum som jag tänkte att de flesta nog aldrig hört talas om, och att det skulle vara intressant att veta mer om dem. Även om jag inte hittar information om alla märken så kan det vara intressant att se dem på bilderna här ovanför och att höra talas om dem.

Dessa hamnade i korgen: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemini, Hanimex, Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa, Ozunon, Panagor, Prinz Galaxy, Kenlock, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun, Zessan. Det finns självklart ännu fler objektivmärken men jag begränsar mig till de som jag hittade i vårt museum. Det finn säkert även fler där som jag inte hittade just nu. Det är redan för många märken för att rymmas i ett enda inlägg så jag delar upp detta i tre inlägg. 

Del 1: Aetna, Aicar, Albinar, Cesnon, Chinar, Formula 5, Gemin, Hanimex och Hervic-Zivnon
Del 2: Hidenon, Kawanon, Kenlock. Kennex, Kobori, Komura Sankyo Koki, Lentar, Osawa och Ozunon
Del 3: Panagor, Prinz Galaxy, Sakar, Sanwa, Sicor, Sun och Zessan​

Panagor var ett varumärke som användes av ett japansk företag som hette Jaca Corporation. De gjorde som sin amerikanska motsvarighet Vivitar, att de lät fabriker tillverka produkter åt dem. Panagor tillverkades i huvudsak av Komine men även av Kino Precision. Varumärken Panagor användes i Storbritannien, Europa och Asien. Jag kan vara onödigt detaljerad och berätta att den Kanadensiska registreringen för varumärket Panagor skedde 16 June 1971. Den förnyades 1973, 1988 och 2003. Rättigheterna har nu utgått. 

Prinz Galaxy såldes av bland annat Dixons i UK. Det var billiga objektiv som tillverkades av Kawakami Seiki Seisakusho Ltd. och troligen av fler objektivtillverkare.

Sakar säljs av Sakar International, Inc som grundades 1979. De kallar sig tillverkare men det mesta de säljer och har sålt, det har tillverkats av andra företag. 2008 köpte de upp rättigheterna till Vivitar och 2009 köpte de licens att sälja kameror och fotoprodukter märkta med Kodak. Huvudkontoret ligger i Edison, New Jersey, USA. De har filialkontor i Storbritannien, Kanada, Latinamerika, Hong Kong och Kina.

Sanwa är en distributör av objektiv än idag. De har ingen egen tillverkning och troligen inte på 80-talet heller, så deras objektiv som bar namnet Sanwa var tillverkade av annat företag. Sanwa grundades 1955 i Kyoto.

Sicor är tillverkade i Japan av okänt företag, möjligtvis av Ozone Optical. Det Sicor som finns i dag ligger i Ukraina och är troligen inte relaterat till det Sicor som sålde den optik du ser på bilden.  

Sun var ett tämligen känt märke, det såldes även i Sverige. Sun Kōki K.K. (サン光機㈱, San Kōki) dök upp efter andra världskriget och efterträdde Gojō Kōki Seisakusho som tillverkade K.O.L. objektiv och försvann 1945. Tidiga Sun objektiv använde varumärkena Xebec och Sola som användes tidigare till K.O.L.-objektiven. Någon gång på 1950-60-talen så började de använda det engelska namnet Sun Optical Co., Ltd. De var baserade i Ichikawai Chiba Perfektur i östra Tokyo. 

De bytte namn till Gotō Sun (ゴトー・サン) troligen under 1970-talet. De fanns kvar 1983 men sedan så absorberades de troligen in till Goyō Kōgaku Shōji Y.K. (五洋光学商事有限会社, också kända som Goyo Optical Inc. Goyo grundades 1976 och tillverkar CCTV och industriella objektiv. 

Zessan tillverkades av Chinon. Namnet är säkert satt ev en butikskedja eller distributör. Samma objektiv såldes som Expert i Sverige av Expert-kedjan. Expert är sedan länge nedlagt i Sverige. Zessan-namnet användes tidigare av en japansk kamera som tillverkades av Mori och såldes av Riken Kōgaku Kōgyō, de som senare blev till Ricoh. Det finns nog ingen koppling annat än att någon lånade namnet.

/Thomas