Bloggpost

2022-08-25

Fotohistoria: Kershaw Peregrine II

Kershaw var en brittisk tillverkare av optik och kameror. Abram Kershaw grundade A. Kershaw and Sons Ltd någon gång i slutet på 1800-talet. Kershaw tillverkade militär utrustning under första världskriget. De öppnade en ny fabrik i Leeds 1916 tillverkade kikarsikten och kikare till brittiska armén. Under andra världskriget så tillverkade de bombsikten. Men vi ska fokusera på den fredligare delen av deras tillverkning.

Kershaw Peregrine-serien använder 120-film och ger 6x6 negativ. De hade ingen större framgång och såldes i små mängder. Därför är de sällsynta i dagens läge.

Kershaw var i övrigt kända för deras fokalplanslutare. De hade patent på dessa så andra kameratillverkare använde Kershaw slutare i deras kameror. Kershaw tillverkade även så kallade tropiska modeller som hade materialval som klarade tropiska klimat bättre. Kershaw tillverkade även kameror åt andra företag och som då bar dessa företags namn.

Familjen Kersaw sålde företaget 1947 till Rank Organisation. Företaget fick då ett nytt namn: Kershaw-Soho (Sales) Ltd. Senare ändrades namnet till GB Equipments Ltd, och kamerorna fick namnet G.B. Kershaw. De slutade tillverka kameror kring 1953 för att troligen fokusera på att tillverka bio-projektorer för det nya Cinemascope wide-screen format. Kershaw Division fortsatte att vara en distinkt del av Rank Organisation.

Vi ska nu kika på de tre modellerna i Peregrine-serien:

Peregrine I (1948?) Det är tveksamt om den nådde marknaden alls. Ifall den verkligen gjorde set så hade den ingen framgång. Optiken är en Kershaw Critak 8cm f/4.5. Slutaren är en Kershaw med 8 tider och ingen blixtsynk. Sökaren är hopfällbar.

Peregrine II (1949?) Det är den som du ser på bilderna. Den har en Taylor-Hobson Roytal 8cm f/3.5 optik. Slutaren är en Talykron med 9 hastigheter från 1s till 1/400s + B. Sökaren är hopfällbar.

Peregrine III (1950?) Den har en Taylor-Hobson Adotal 8cm f/2.8 optik. Slurtaren är en Talykron med 9 hastigeter från 1s - 1/400s +B. Kopplad mätsökare.

Bilderna används med tillåtelse av LP-foto.

/Thomas