Bloggpost

2022-08-26

Två nyanser av Sarek

Claes Grundsten berättar om vandringen i augusti 2022 när han var färdledare i Sarek för en grupp på 7 vandrare. Turen var arrangerad av Zoom Fotoresor.

Claes: Upplägget för vandringen är att utforska norra Sarek och delar av Padjelanta. Vi ska tackla terrängens utmaningar, titta på blommor och fotografera intressanta motiv. Med ambitionen att göra bra bilder måste man balansera viljan att komma framåt med lusten att stanna en längre stund för att fotografera kreativt vid en läcker plats. Den avvägningen blir ofta ett prov för omdömet.

ClaesGrundstenSarek22_blogg4.jpg

Från Padjelantaleden ser vi älven Vuojatädno. Stora ytor i björkskogen är bruna på grund av angreppen från larver av fjällbjörkmätaren.

Vårt äventyr börjar med en blöt färd i öppen båt från Ritsem till Akkastugan, över det i år bräddfyllda sjömagasinet Ahkkajaure. Tack vare det ser dämmet ser ut som ett väldigt innanhav. Överfarten går bra och direkt efter landstigning stegar vi iväg på Padjelantaleden och går mot Gisurisstugorna. Efter en bropassage strax före stugorna lämnar vi leden och går en kort bit för att ordna ett tältläger vid älven med det tungvrickande namnet Snjuvtjudisjåhkå. Nästa dag fortsätter vi i mulet väder med allt högre moln. Vi följer en ganska väl upptrampad stig norr om den fetlagda toppen Gisuris som vi hoppas bestiga imorgon om vädret tillåter.

I färdriktningen framträder även fjället Nijak likt en väldig fyrbåk som flankerar dalen Ruohtesvagge. Fjället utgör ett karaktäristiskt vakttorn till norra ingången i Sarek. Enligt mitt tycke är Nijak en av de mest eleganta topparna i svenska fjällvärlden. Vid närmare eftertanke är nog denna entré till Sarek min favorit bland de olika möjligheter som finns att närma sig området.

ClaesGrundstenSarek22_blogg2.jpg

Natthimmel över Ahkka.

Vilken kväll. Molnslöjorna skingras. Norrut ståtar massivet Ahkka, Lapplands drottning, en sobert upphöjd skönhet i ensamt majestät. Nära inpå oss står Nijak som en gyllenbrun kägel belyst av solen, som en pelare till himlen. De flesta av oss badar i jåkken och vi börjar lära känna varandra. Torbjörn Brishammar från Lidingö var med mig på förra årets liknande Sarektur.Ove Sjödahl från Borlänge, Tage Lampén från Finland, Nils Kvarnfors från Nacka och Maria Ölund från Göteborg är nya bekantskaper för mig. Claes Enger från Vaxholm och Stefan Mann från Mariefred känner jag sen tidigare.

Ett trevligt och muntert gäng är det. Två av oss är plus 40, två plus 50, två plus 60 och två plus 70 år. När man vandrar i en grupp är det sociala umgänget nästan lika viktigt för upplevelsen som naturen man vistas i.

Turen var arrangerad av Zoom Fotoresor.

ClaesGrundstenSarek22_blogg1.jpg

Läs mer och se fler bilder från vandringen på Claes hemsida: claesgrundsten.se/2022/08/tva-nyanser-av-sarek/

Under sin fotografiska karriär har Claes fotograferat nationalparker både i Sverige och utomlands. Dessa skildras i flertalet av honom utgivna böcker, varav många är prisbelönta. Claes bloggar också på tidningen Fotos hemsida. Han har även skrivit ett antal böcker som översatts till ett flertal olika språk och vunnit flera priser, bland annat Årets Pandabok.