Bloggpost

2023-01-12

Fotohistoria: Primarette

Detta är en mycket udda och sällsynt kamera. Vi ska titta närmare på den och även se på företagets historia som tillverkade den.

Bentzin var en tysk kameratillverkare baserad i Görlitz, Sachsen i Tyskland. Företaget grundades av Curt Bentzin (1862 - 1932). Bentzin var välkänd för sina innovativa och högkvalitativa kameror som Primar, Reflex-Primar, Primarette och Primarflex.

Han öppnade sin första verkstad 1891. Med hjälp av Dr. Paul Rudolph inleddes de första förhandlingarna 1899 om ett samarbete mellan Carl Zeiss och Curt Bentzin. Zeiss ville gå in i kameratillverkningsbranschen för att marknadsföra sina Anastigmats: Protar, Planar och Unar som Rudolph hade utvecklat åren innan. Därför behövde Zeiss Bentzins kompetens inom kameratillverkning.

År 1900 grundades "Aktiengesellschaft Kamerawerk Palmos", som tillverkade kameror vid Zeiss-fabriken i Jena samt på Bentzin-verkstaden i Görlitz och 1901 lanserades den första kameran från detta samarbete som fick namnet Film-Palmos 6x9. Samma år fick företagets bank ekonomiska problem och Aktiengesellschaft Kamerawerk Palmos likviderades. Zeiss tog över produktionen i Jena och Bentzin drev ett eget företag igen under namnet Curt Bentzin, Görlitz.

Under de följande åren utvecklades ett stort utbud av spegelreflexkameror, fältkameror och studiokameror. Varje kamera var speciellt konstruerad för sin avsedda användning. Bentzin producerade även kameror för välkända tyska företag som Voigtländer och Emil Busch.

Efter första världskriget drog sig företagets grundare mer och mer tillbaka från affärer. Hans son, Ludwig Bentzin, började arbeta i företaget för att förbättra sina kunskaper. 1928 överlät Curt Bentzin företaget till sin son Ludwig, hans dotter Helene och hennes man.

1932 dog Curt Bentzin vid 70 års ålder. Från 1939 styrde Helene och Ludwig Bentzin företaget tillsammans. 1945 dog Ludwig Bentzin och företaget omorganiserades upprepade gånger som en del av det statligt ägda systemet, och blev så småningom en del av VEB Feinoptisches Werk Görlitz.

Curt Bentzin Görlitz 1889 – 1945
Kamera Werke Görlitz 1945 – 1948
Primar Kamera Werke Görlitz 1948 – 1951
Feinoptisches Werk Görlitz 1951 – 1953

1953 stoppades kameraproduktionen.

Primaretten är en kamera med dubbla linser tillverkad av Bentzin på 1930-talet och tar 4×6,5 cm bilder på 127-film. Den såldes också som Planovista. Det är en hopfällbar kamera med dubbla objektiv, men ändå inte en tvåögd spegelereflex, TLR, utan med två objektiv och två bälgar, ett objektiv och bälg för visning och en för att ta bilder med. Det fanns ett urval av standardobjektiv på den: Meyer Trioplan 75 mm f3.5 med en Compur slutare med som klarar 1/300s - 1s, eller en f3.8 Zeiss Tessar med samma slutare, eller en f2.7 Meyer Makroplasmat med en Compur-Rapid-slutare som hade självutlösare. Det objektiv som används till sökaren projicerar en bild på en slipad glasskärm  på baksidan av kameran, designad för användning i ögonhöjd. Eftersom det inte finns någon reflexspegel så blir bilden upp och ned.

Bilderna används med tillåtelse av LP-foto.

/Thomas