Bloggpost

2023-06-15

Fotohistoria: Meikai No.2

43623_3.jpg

Tougodo Optical, Japan, 1940's. TLR 3x4cm on special 35mm roll film, with M.K. Anastigmat 4.5/50mm. 25-150 shutter. Very rare and odd "side-by-side" TLR.

Företaget Tougodo grundades 1930 i Omote-Jinbōchō (表神保町), Tokyo av tre släktingar Nagatsuka Masanori (長束正規), Tanaka Kōichi (田中幸一) och Toyota Yoshio (豊田義雄). Företagsnamnet Tougodo (東郷堂, Tōgōdō, betyder "Tōgō" = fast) kommer från Admiral Tōgō Heihachirō (東郷平八郎), som besegrade den ryska flottan vid slaget vid Tsushima 1905. Admiral Tōgō Heihachirō var född i Kagoshima, precis som en av grundarna till företaget.

Första kamerorna använde en process som inte krävde mörkrum, men vi går inte in mer på det här. Tougodo tillverkade de små Hit-kamerorna som vi tidigare berättat om här i bloggen

Den japanska flottan bad senare företaget om att byta namn. En av grundarna kände att det skulle påverka affärerna för mycket att byta namn så han tog med sig ledningen i företaget och besökte Admiral Tōgō Heihachirō i hans hem för att be om hans tillstånd personligen, och admiralen gav sin tillåtelse att anmvända namnet. Hans sekreterare Ogasawara Naganari (小笠原長生), skrev en licens till dem som gav dem rätt att använda namnet.

Tougodo hade stora problem att få tag i film. De hade vänt sig i huvudsak till Konishiroku, det företag som vi känner som Konica, men de kunde inte, eller ville inte, leverera. Det ledde till att Tougodo importarde film från Belgiska Gevaert, de som blev Agfa i framtiden. När världsläget ändrades och blev till andra världskriget så vände sig till Fuji men Tougodo ansåg att den filmen var alldelels för dålig.

Från mitten av 1930-talet till början av 1940-talet så hette företaget Tōgōdō Shashin Kōgyō-sha (東郷堂写真工業社. 1933-1939 gav de ut ett månadsmagasin med namnet Camera Shumi (Camera趣味). Under kriget blev de ålagda att tillverka produkter åt krigsmakten, närmare bestämt delar för transmission i flygplan. Produktionen flyttades till två separata fabriker, en i Toyohashi (豊橋) som leddes av Tanaka Kōichi och den andra i Yamanashi (山梨県), och leddes av Toyota Yoshio. Den tredje grundaren Nagatsuka Masanori stannade i fabriken som låg i Kanda, men den totalförstödes i en bombräd i februari 1944. De tre grundarna träffades 1945 och beslöt att upplösa företaget Tougodo. Nagatsuka gav upp kameratiilverkning helt och startade en ramverkstad i Ginza. De två andra ville fortsätta och det blev två Tougodo-företag, ett i Toyohashi, vilket var det som senare blev mest känt. Det andra företaget leddes av Tanaka Kōichi och de lyckades överleva genom att tillverka cigaretttändare och cigarettfodral.

Kring 1947 bestämde Tanaka sig för att börja tillverka kameror igen. Han hade svårt att hitta lämpliga lokaler för att sälja kameror i, han fick inte tillåtelse av ockupationsmakten att ha kameravisning eller försäljning på gatan, samt att den enorma inflationen gjorde att anställda och annonsering skulle kosta alldeles för mycket. Han bestämde sig för att sälja sina kameror via distributörer istället, både för inhemsk försäljning men även för export. 

Hit-kamerorna blev en stor succé. Lägg märke till att jag motstod att skriva att Hit-kamerorna blev verkligen en hit, fast nu skrev jag ju det ändå. Hobix-kamerorna som använde Bolta-film lanserades 1948.

1949 så bytte företaget namn till Tōgōdō Seisakusho (東郷堂製作所) och som extremt onödigt vetande så höll de till på Chiyoda-ku Kanda Tsukasamachi 1–9 (千代田区神田司町1–9) i Tokyo.1952 byttes namnet till Tōgōdō Sangyō Y.K. (東郷堂有限会社) och 1957 ändrades det till Tōgōdō Kōki K.K. (東郷堂光機㈱).

De använde varumärkena Hit, Hobix, Hobiflex and Toyoca för den japanska marknaden. Toyoca är absolut en sammanskrivning av Toyohashi Camera. Tougodos produkter för export bar en mängd av olika namn. Toyocaflex 6×6 tvåögd spegelreflex såldes i varierande version under bland annat namnen Crownflex, Hobiflex, Kinoflex, Lionflex, Metarflex, Metascoflex, Mirroflex, Proskar, Accuraflex, Deitzflex, Miloflex, Hacoflex, Skyflex, Daflex, Zenoflex, Hilkaflex och sist men inte minst Moonflex.

Tougodo som låg senare låg i Toyohashi blev senare till Daishin Seiki (大真精機) och i mitten av 1960-talet så slutade de att tillverka kameror. Det företaget fanns i alla fall fram till 1980-talet då de tillverkade delar åt Pioneer.

Toyota Yoshio ledde fabriken i Yamanashi och tog upp kameratillverkningen 1945. Denna andra Tougodo kameratillverkaren döpte 1953 om företaget till K.K. Tōgōdō (㈱東郷堂). De använde varumärket Meikai och tillverkade Muse Flex TLR and Shinkoh Rabbit or Semi Rabbit. I juni 1955 fallerade företaget men Toyota var inte redo att ge upp ännu så han arbetade på att sätta upp sitt företag igen. Det företaget hette förmodligen Meikōsha (明興社). Han återupplivade ett varumärke som de använt på 1930-talet, Meisupii. Det sägs att företaget senare fick namnet Meikai Sangyō (メイカイ産業) och de tillverkade kameror fram till 1980-talet, åtminstone två modeller, Meikai EL och Meikai ELX. Jag förmodar att de sedan gick i konkurs för där slutar alla spår från det företaget.

Meikai No.2 är en udda och mycket sällsynt kamera. Den lanserades på 1940-talet någon gång och den verkar ha funnits 1943 i alla fall. Den är en tvåögd spegelreflex, en TLR, där objektiven sitter sida vid sida i stället för ovanför varandra. Meikai No.2 använder specialkassetter för 35mm film och ger negativ i storleken 3x4cm. Slutaren klarar 1/150s - 1/25s. Objektivet är ett  M.K. Anastigmat 50mm f/4,5.

Bilderna används med tillåtelse av LP-foto.

/Thomas