Test

2023-09-21

Test: OM SYSTEM Tough TG-7

P9170240_edit.jpg

Nu kan du läsa vårt test på OM SYSTEMS tuffa och förvånansvärt roliga kompaktkamera.

Tough TG-7 är den tuffa kompaktkameran, gjord att följa med på alla sorters äventyr eftersom den är fryssäker ner till -10°C, stötsäker mot fall upp till 2,1m, krossäker mot tryck upp till 220 lbf och vattentät ner till djup på 15m.

Den optiska zoomen (motsvarande 25-100mm för 35mm fullformat) erbjuder ett mångsidigt användningssområde. Kameran är till ytan mindre än en vanlig telefon (men desto tjockare) och bör få plats i de flesta fickor.

P9170148_edit.jpg

TG-7 har många inbyggda funktioner och förinställingar, exempelvis har lägesratten ett läge kallat SCN (kort för Scene) som ger dig 6 val av motiv som Personer, Nattmotiv, rörelse, Landskap, Inomhus och Konstruktion. När du sedan klickat på en kategori, exempelvis Landskap får du ett mer specifikt val av motiv som Solnedgång, Strand & Snö eller Panorama. På så vis förstår kameran bättre vad du ämnar att fotografera och ger dig de optimala inställningarna för ditt motiv.

P9170204_edit.jpg
Ledsen katt. Konstnär okänd (ökänd?)

Den har även Live Composite som fungerar på ett sånt sätt att den bara fångar det ljusa i bilden som förändras vilket är perfekt för att måla med ljus eller för att fånga stjärnspår. Jag testade detta läge genom att måla min hylla i vardagsrummet med hjälp av ett RGB-ljusrör vilket gav en häftig färgsprakande effekt som du kan se nedan.

P9180247_edit.gif
Lek med ljus och färg i ​Live Composite-läget

Ett annat läge som ofta kom till användning var makroläget. Med en närgräns på endast 1 cm kunde jag komma riktigt nära olika motiv som insekter och blommor vilket var roligt och något jag inte tidigare provat på i någon större utsträckning. Jag äger en någorlunda modern telefon från en av de stora tillverkarna och närgränsen på huvudkameran på den är 10 cm så att kunna komma så här nära öppnade upp för nya motiv.

Eftersom TG-7 har inbyggd fokusgaffling (välj mellan att få flera separata bildfiler eller att kameran själv sätter ihop dom) så blev mina makrobilder ännu lite bättre utan några extra ansträning.

P9170191_edit.jpg
Kryp närmare ditt motiv med en närgräns på 1 cm

Det sägs att den bästa kameran är den man har med sig, och det finns en de flesta av oss alltid bär med oss; telefonen. Kamerorna på mobiltelefoner har kommit att bli riktigt bra till den punkt att många idag väljer telefonen som sin primära enhet för fotografi och video.

När det kommer till ren bildkvalitet mellan TG-7 och en modern mobiltelefon är skillnaderna inte alltid helt uppenbara men det är inte där denna kamera har sin styrka, utan i användadet. Faktumet att du kan använda denna kamera utan att vara rädd för att den ska gå sönder tillåter bilder som hade varit svåra att fånga med många andra kameror, exempelvis bilden nedan på bron där kameran befann sig halvt under vattenytan.

P9170139_edit.jpg

Om du fotograferar med mobil idag och är ute efter ett rejält steg upp i bildkvalitet och/eller kortare skärpedjup finns det mer lämpade alternativ för det, men om du är vill ha en tålig kamera för att dokumentera familjeutflykten, äventyret eller utlandssemstern så kan Tough TG-7 vara kameran du letat efter.

Notera att stöd för RAW-filer inte fanns tillgängligt när detta test utfördes så alla bilder ovan är JPEGs ur kameran.

/Carl

Läs mer och beställ här: OM SYSTEM Tough TG-7 Röd | Svart