Bloggpost

2024-05-28

En kameras form

cr1.jpg

Att välja kamera i dagens läge är både enkelt och svårt. Enkelt för att vad du än väljer så får du en bra kamera, svårt för att det finns mycket att välja på och det är inte alltid lätt att veta vilken kamera som du kommer att trivas med efter ett års användning. Nu finns en lösning på det också eftersom vi kan byta in din gamla kamera när du vill köpa en ny.

Idag tänkte jag prata om kamerors former och varför det har genom åren utkristalliserats till i huvudsak två former på marknaden.

Första formen kallas för SLR/SingleReflex/Spegelreflexkamera, och den andra formen för RF/RangeFinder/mätsökarkamera. Spegelreflex är den kamera som har en "plupp" ovanpå kamerahuset där sökaren sitter medan mätsökarkameraformen är platt på toppen och sökaren, om sådan finns, sitter oftast på vänster sida.

Tittar vi historiskt på dessa två former så lanserade Kodak första mätsökarkameran redan 1916 men det blev Leica som man oftast förknippar med en mätsökarkamera. Ihagee lanserade första massproducerade spegelreflexkameran 1936, och den modellen heter Ihagee Kine Exakta, men det blev oftast Canon och Nikon som de flesta tänkte på när någon nämnde spegelreflex.

Jag gillar att Sony ger ett formval där du inte förlorar så mycket. Sony A7R V och Sony A7C R är nästan samma kamera med lika hög upplösning på sensorn, 61MP, bara i olika yttre form. A7C R är en kompaktare och lättare kamera men har inte riktigt lika bra grepp och inte lika bra sökare. 

a7comp3.jpg

Jag gillar att Fujifilm erbjuder också båda typerna av kameraform, dock i helt skilda modeller, dessutom i både X- och GFX-serien. Fujifilm har dessutom sin berömda kombisökare som fungerar både som vanlig hederlig genomsiktsökare eller som EVF, elektronisk sökare, på sin X100-serie. Med den sökaren blir X100 verkligen som en "mätsökarkamera", fast egentligen borde man väl kalla den för genomsiktsökarkamera, men ändå är det begreppet "mätsökarkamera" som används generellt.

Både Nikon och Panasonic har mätsökarlook på deras budgetmodeller, Nikon Z30 respektive Panasonic S9, båda trevliga kameror men de saknar sökare.

Framförallt under 1980-talet så experimenterades det mycket med andra kameraformer men då oftast på kameror som inte hade utbytbara objektiv. Här under ser du Ricoh Mirai och Yashica Samurai.

mirsam.jpg

Trots många experimentella former under årens lopp så har vi egentligen bara två former kvar på marknaden, och det både på systemkameror och på kompaktkameror, och det är då spegelreflex-looken eller mätsökarkamera-looken. 

På stora bilden längst upp ser du en trevlig kombination. En Sony A7C R med smidiga Sigma 90mm f/2,8.

/Thomas