Bloggpost

2024-08-27

Du behöver ett L-bracket!

LB2.jpg

Ser du vad som är fel i första bilden ovanför? Du kanske känner igen dig i detta. Snabbplattan har vridit sig under kameran så att den sitter snett.

Ett L-bracket "kramar om" kamerans nedre del och kan aldrig vrida sig. Detta oavsett hur mycket man än flyttar omkring kameran. Ett L-bracket sitter där stabilt. De har Arca Swiss stativfäste.

Ibland vill man ta bilder i höjdformat men det är ett verkligt lidande att fotografera i höjdformat utan ett L-bracket. Detta av två anledningar. Med ett L-bracket så är kameran i höjdformat medan kulleden är i normalt läge och du får tillgång till kulledens fulla rörlighet som du ser på bild 2. Utan L-bracket så tippar man hela plattan på kulleden åt sidan och då kan man bara justera horisonten åt ena hållet då pelaren i kulleden tar mot själva kulleden och då måste man justera horisonten med hjälp av att förflytta ett stativben, vilket är onödigt krångligt. I regel får man inte till det riktigt bra utan du får justera med ena stativbenet, helst lite extra, och sedan finjustera med kulleden. Fördel med ett L-bracket är att att du slipper allt det strulet.

Fördel 1: Ett L-bracket sitter fast och rakt på din kamera och skruvar inte upp sig.
Fördel 2: Ett L-bracket gör det smidigt att ta bilder i höjdformat och att du får tillgång till kulledens hela rörlighet.
Fördel 3: Ett L-bracket ger ett visst extra stötskydd.

Här hittar du mer detaljerad information >>

Här hittar du ett L-bracket till din kamera >>