Bloggpost

2024-08-10

Nattlysande moln

Det är intressant att nästan varje år så har vi kunnat se nattlysande moln i början av augusti. Speciellt denna vecka och förra veckan. Ta en titt på himlen innan du går i säng så kanske de finns där. Här ser du vackra nattlysande moln över Umeå.

Nattlysande moln har fått sitt namn av att de bara syns på natten. De är så tunna att de inte syns på dagen, och samtidigt ligger så högt att de fortfarande är solbelysta även långt efter solnedgången. De nattlysande molnen syns i Sverige oftast i juli och augusti, även om de har kunnat observeras så tidigt som i maj och så sent som i september.

Nattlysande moln bildas under extrema förhållanden, högt upp i luften där yttre rymden tar vid. Temperaturen kan bli så låg som -170 C och luften där dessa märkliga ismoln bildas är hundra tusen gånger tunnare än nere vid jordytan. Nattlysande moln är jordens kallaste fenomen och de högsta molnen i vår atmosfär. De bildas på 80-90 kilometers höjd, omkring tio gånger högre än vanliga marknära moln. Därmed finns de långt ovanför det vanliga väderskeendet och långt ovanför ozonskiktet.

Klicka här för att se större bild >>

/Thomas