Bokeh

En av fotografens magiska trick är skärpedjupet. Eller snarare bristen på skärpedjup. Det som många gånger skiljer kompaktkamerafotografen mot systemkamerafotografen och hemmafilmaren mot spelfilmsfilmaren är skärpedjupet. Låt mig förklara och sedan visa lite bilder där jag har använt ett kort skärpedjup.

Juli200969.jpg

Fakta
För den som inte känner sig riktigt insatt i vad skärpedjup är så får du en liten förklaring här. Skärpedjup är inom de avstånd som du har skärpa. Högre brännvidd samt stor bländaröppning ger kort skärpedjup medan kort brännvidd samt liten bländaröppning ger stort skärpedjup. Om man vill ha stort eller litet skärpedjup beror på motivet och vilken effekt fotografen vill ha. Generellt kan man säga att på landskaps och miljöbilder vill man ofta ha stort skärpedjup medan på porträtt vill man litet skärpedjup. Litet skärpedjup framhäver huvudmotivet genom att bakgrunden blir oskarp.

Stillbild
En av de stora fotografiska skillnaderna mellan en kompaktkamera och en systemkamera är möjligheten till ett kort skärpedjup. Detta beror på två faktorer. En kompaktkamera har mindre bildsensor vilket leder till en kortare brännvidd vilket i sin tur leder till ett större skärpedjup. Det andra är att kompaktkameror ofta har betydligt sämre ljusstyrka i teleläget, det vill säga en mindre bländaröppning vilket leder till större skärpedjup.

Rörlig bild
Äntligen kan vi filma "på riktigt", tack vare att vi kan filma med systemkameror. Inte just då för att det är praktiskt eller så, utan för att äntligen finns det möjlighet att filma med en stor bildsensor. Problemet med videokameror, och då menar jag långt upp på proffsnivå, är att de har så små bildsensorer vilket leder till korta brännvidder. En systemkamera har mångdubbelt större bildsensor vilket ger möjlighet till större brännvidder och därmed mindre skärpedjup. Tidigare har filmaren varit tvungen att filma med vanlig kemisk film, då ofta 35mm film för att kunna få rätta "filmkänslan". Tänk på det nästa gång du ser film på bio. Det är ofta mycket korta skärpedjup, speciellt när du ser någon prata på filmen.

Bokeh
Ordet är egentligen japanska. Det var Japanska fotografer som började medan termen och har sedan använts i brist på engelsk översättning. Bokeh är en beskrivning av hur en optik återger bilden utanför fokus. Enkelt sagt så är det hur snygg oskärpan är. Oskärpa kan upplevas som suddigt och oskarp men kan också upplevas som mjukt och vackert. Det skiljer mycket mellan olika objektiv hur fin bokeh de har.

 

Sep2009014.jpg

Första höstbilden i år. Kort skärpedjup gör att huvudmotivet, de röda bladen, framträder mot den väldigt grötiga bakgrunden. Ja, den svarta grenen i förgrunden är störande när man väl ser den, men tänkte du på den vid första anblicken? Förmodligen så såg du endast de vackra höstlöven eftersom skärpan låg på dem. Nikon 300/2,8 på full öppning.

 

Sep2009022.jpg
Då kör vi samma tänk och teknik, denna gång motsatsen till levande eldröda rönnblad. Här är det dött, men tack vare det korta skärpedjupet så blir bilden intressant. Ser du spindeltråden mellan de två övre grenarna till höger? Nikon 300/2,8 på full öppning.

 

Sep2009001_2.jpg
Jag och grabben skulle träna prickskytte med softairgun. Billigt och miljövänligt. Kulorna är gjorda av majsstärkelse som försvinner i naturen efter någon månad, inget bly i trädgården. Den som fnyser åt softairgun kan ju se vad den gjorde med marschallen. Tack vare lång brännvidd och stor bländaröppning så suddas en grötig bakgrund ut, det är både gräsmatta och buskar i bakgrunden. Nära avstånd hjälper också till. Ser du spindeltråden som går från hållarpinnen närmast kameran? Nikon 300/2,8 på full öppning, ca 2,5m avstånd.

 

Juli200902_2.jpg

Denna bild är tagen med Leica Summilux M 50/1,4. Full öppning, 1.4, gör att motivet framträder och bakgrunden blir vackert mjuk. Här är ett exempel på en optik som har en fantastisk bokeh.

 

Juli2009112a.jpg

På sportbilder blir det av naturliga skäl kort skärpedjup. Ofta står man långt ifrån vilket leder till en lång brännvidd och man använder kort slutartid för att "frysa" motivet och det leder till stor bländaröppning som då resulterar i kort skärpedjup. Nikon 300/2,8.

Thomas Lövgren 2009-09-07

Alla bilder är © Thomas Lövgren