Bästa professionella DSLR-kamera, enligt EISA 2018-2019
Nikon D850
En av de viktigare nyheterna på Nikon D850 är en bakbelyst CMOS-bildsensor på 45,4 MP. Att den är bakbelyst är en nyhet för Nikons DSLR-modeller och gör att man kan öka ISO-känsligheten ytterligare med bibehållen bildkvalitet avseende dynamikomfång och brusnivåer, detta trots den mycket höga upplösningen. Avsaknaden av optiskt lågpassfilter gör att man utnyttjar sensorns upplösning och detaljteckning till det yttersta.
Ny sökarkonstruktion
Sökaren i D850 är helt omdesignad och ger en stor och ljus sökarbild med större förstoring än på någon annan nuvarande modell - 0,75x.
Ny förbättrad autofokus
En annan nyhet är att D850 ärvt det 153-punkter autofokussystem som sitter i toppmodellen D5. Tillsammans med en seriebildtagning på upp till 9 bilder/s ger detta en kamera som kan hantera sport- och actionmotiv med bravur. Dessutom är känsligheten i det centrala fokusfältet högre, ner till -4EV, övriga korslagda fält ner till -3EV, vilket ger säkrare autofokusfunktion när ljuset trytet. En uppdaterad bildprocessor (Expeed 5), och autofokusprocessor bidrar till att öka hastigheten i kamera och ge säkrare bildresultat.
Filmning i 4K, full HD med slowmotion och timelapse upp till 8K
Andra viktiga nyheter är filmning i 4K-upplösning, att filmning i full HD är kompletterat med slowmotion-lägen upp till 5x, och att kameran klarar timelapse-sekvenser med upp till full upplösning). Däremot färdig timelapse-film i 4K klarar D850 av att skapa själv direkt i kameran, precis som D7500.
Tät, tålig och upplyst
Kamerahuset är byggt till största delen i magnesiumlegering och därför mycket rejält och tåligt. Förbättrad vädertätning gör att kameran kan användas även i riktigt ogästvänliga förhållanden. För bästa skydd krävs även väderskyddat objektiv. Slutaren är testad för 200 000 exponeringar. Kameragreppet är förbättrat jämfört med D810 och ger således ett skönare och stadigare grepp. D850 har nu, liksom D5/D500 fått bakgrundsbelysta knappar på baksidan av kameran - något som underlättar hanteringen rejält i mörkare miljöer.
Uppdaterad skärmfilosofi och focus peaking
Man har tänkt mycket nytt när det gäller LCD-skärmen på kameran och tillfört många funktioner. Mest synligt är att skärmen nu är vinklingsbar upp/ner förstås, men förutom detta har den hos D850 full touch-funktion, där du förutom att styra fokuspunkt nu även kan styra diverse funktioner och hantera kamerans menyer. I grunden har skärmen den 2,36 MP LCD-panel som även sitter i D5 och D500. En annan skärmrelaterad funktion är att man nu äntligen implementerat fokuspeaking för manuell fokusering i LiveView och vid filmning i full HD. Peakingen stöds i skrivande stund inte i 4K-läget.
XQD
Nytt för 800-serien är att D850 nu har en kortplats för XQD-kort, istället som tidigare CompactFlash. Dessutom finns kortplats för SD-kort, som i tidigare modeller. Hastigheten i XQD-korten bidrar till optimerad hastighet och längre serier vid seriebildtagning, samt bästa funktion vid högkvalitativ video.
RAW-filer i flera storlekar
RAW-filer kan nu väljas i large, medium och small vilket gör det lättare att anpassa kvaliteten efter behov, lagringsutrymme och smidighet i arbetsflödet. Behöver man inte maximal kvalitet går man ner ett eller två steg och sparar både tid och utrymme i slutänden.
Denna bild har vi tagit med D850 med ISO 100, f/13, 1/100s, 32mm.
Skärm och Sökare
Den 3,2'' tum vikbara skärmen med 2 359 000 punkter samt fullständiga touch-kontroller är oerhört välkommen. Har man en gång vant sig med vik-skärm och pekkontroller känns det trist att vara utan. Fullständig innebär touch-fokus och/eller touch-exponering, samt "bläddra" bland bilder och navigera i menyerna. För dig som inte gillar touchfunktion så är den väldigt enkel att stänga av antingen direkt på skärmen eller i menyn.
Sökaren visar 100% av bilden och med 0,75x förstoring, som i praktiken innebär större sökarbild än vad någon annan fullformatskamera klarat tidigare. Spegeln är också bättre dämpad, vilket ger ökad precision och mindre vibrationer än tidigare modell. En klar fördel när man följer rörliga motiv via sökaren i samband med högsta sekvenstagning. Möjlighet till rutnät finns för både sökare och skärm. Vattenpass finns för skärmen, och naturligtvis finns även dioptrijustering och integrerad sökarslutare.
Hastighet
Kameran är i stort sett klar för bildtagning direkt efter påslag. Seriebildtagning klarar D850 med 7 b/sek utan extra tillbehör, och med batterigreppet MB-D18 samt EN-EL18B-batteriet ökar hastigheten till 9 b/sek. I live view-läget finns även möjlighet till elekronisk slutare som ger en "ljudlös" serietagning upp till 30 b/sek i 8,6 MP bilder, eller 6 b/sek i full upplösning. Kamerans buffert klarar utan avbrott upp till ca 50 st 14-bitars RAW i en och samma sekvens, och i JPEG betydligt fler.
Extremt snabb & träffsäker autofokus
Tack vare samma AF som D5:an med totalt 153 st fokuspunkter, varav 99 st korslagda, och en AF-känslighet ner till -4 EV med mittersta punkten, samt välprogrammerade algoritmer och dess processor är fokuseringen sanslöst snabb och träffsäker. Av kamerans totalt 153 punkter är det 15 st i mitten som fungerar ner till bländare f/8, vilket innebär att AF fungerar med en 1,4x konverter på ett objektiv med största öppning f/5,6, eller 2x konverter på f/4-objektiv. Men det är bara 55 st AF-punkter som man kan styra över själv, resterande jobbar i bakgrunden och går inte att välja manuellt.
Mer AF
Microjusteringen i D850 är också densamma som i D5:an, den klarar nämligen av att göra justeringen i stort sett själv via live view-funktionen. Det går till som så att man tar först en bild i live view-läget på ett kontrast- och färgrikt stillastående motiv på lämpligt avstånd, ca 3 gånger brännvidden i cm rekommenderas, exempelvis 1,5 meter med 50mm brännvidd. Viktigt är dock att man använder mittersta fokuspunkt och singel AF, samt att både kamera och motiv är 100% stilla under hela utförandet. Efter tagen bild håller man sedan in in AF-knappen som sitter vid sidan av bajonettfattningen, och den röda inspelningsknappen samtidigt tills det dyker upp en fråga på skärmen om man vill fortsätta kalibreringen, tryck sedan på OK-knappen så fixar kameran resten. Otroligt snabbt och smidigt jämfört med den komplicerade standardmetoden.
Funktioner
Nikon D850 är mycket kompetent kamera som lär fylla de flesta fotografers funktionsbehov. Den kan allt som en kamera normalt behöver kunna, plus mycket mer. En ny funktion är bland annat focusskift, som är en hjälp för dig som vill stacka bilder vid t ex makrofotografering. Funktionen möjliggör ett mycket stort skärpedjup i den slutliga bilden, genom att ta en serie bilder med olika fokuseringsavstång, som sedan kan sammanvävas i datorn till en bild med fokus i större delar av motivet. D850 kan i detta läge ta upp till 300 bilder, där du väljer fokusförskjutningen i varje varje bildruta mellan 1 och 10 i en skala. Den här tekniken har blivit vanligare och vanligare och nu finns den även i D850, men till skillnad från vissa andra tillverkare skapas det ingen färdig fokusstackad bild i kameran, det får man utföra i dator via kompatibel programvara i efterhand, där Nikon själva rekommenderar något av dessa program, Zerene Stacker, Helicon Focus, Photoshop, eller Combine ZM. Bilderna som tas i fokusskiftläget läggs i dedikerade mappar på minneskortet och med speciella numreringar för att de ska vara lättare att hitta vid överföring till dator, vilket även gäller bilder som tas i standard Timelapse-läget. För timelapse finns två val, antingen standard intervalltagning i valfri upplösning eller film-timelapse i 4K. Skillnaden mot tidigare modeller i standard-intervallläget är att D850 ger möjlighet att använda den elektroniska slutaren i ljudlöst läge, och därmed spara in en hel del slutarcykler som annars kan förbruka en stor del av slutarens 200 000 cykler på kort tid.
Här nedan ser du ett urval med intressanta och användbara funktioner i Nikon D850:
Blixtexp. kompensation
Blixtsynk på första/andra ridån
Trådlös blixtstyrning via extern blixt
Exponeringslås
Sekvenstagning 7-9 b/s
Ljudlös bildtagning i live view-läget
Spotmätning
Skärpedjupskontroll
Aktiv D-Lighting
Grupperat AF-område
3D med kontinuerlig AF + 3D med ansiktsprioritet + normalt el. brett område
Auto-ISO med valbart lägsta/högsta känslighet (80 - 102 400)
Auto-ISO med blixt, valbart lägsta/högsta känslighet (80- 102 400)
Auto-ISO med valbar längst/kortast slutartid (30 s - 1/4000 s)
Brusreduceringsinställningar
Korrigering av distorsion och vinjettering
Enkel microjustering för autofokus via live view-läget
PC-synk uttag
Sensorrengöring
WiFi & Bluetooth
Zebra-funktion för filmläget (varning för högdagrar)
Motorstyrd steglös bländarinställning för filmläget
Focus Peaking i live view-läget. Äntligen!
ISO 400, f/4, 10 sek, 35mm i svagt månljus, detta är en betydligt ljusare bild än vad det var i verkligheten.
Trådlös
D850 är kompatibel med den trådlösa bildöverföringsfunktionen Snapbridge via Bluetooth, lämpligt för dig som vill överföra bilder trådlöst till din smartenhet, och du kan även använda mobil eller surfplatta som fjärrkontroll till kameran. Man behöver bara koppla ihop kamera och smartenheten en enda gång via Bluetooth, och sedan sköter kameran bildöverföringen automatiskt till mobilen, och kameran behöver inte ens vara påslagen. I appen kan man välja ifall bilderna ska överföras i full storlek eller 2 MP, och vill du inte vänta i flera minuter mellan varje bildöverföring bör du absolut välja 2 MP-läget istället då det tar bara ca 15 sek per bild, och bilder i den upplösningen räcker gott och väl för att läggas upp på sociala medier som Instagram och Facebook. Snapbridge kräver att smartenheten har Bluetooth 4.0 eller senare. Nikon D850 är också kompatibel med WT-7 för trådlös Ethernet-anslutning för dig som är ute efter en mer professionell lösning. Nätverkskopplingen via WT-7 medger även att kameran fjärrstyrs från Nikon Camera Control Pro 2-mjukvaran, ingår ej, se tillbehör, eller via ett webgränssnitt från dator eller smartenhet.
Video & Timelapse
Nikon D850 ger en mycket bra videokvalitet i 4K. Autofokus under pågående filmning fungerar men inget vi kan rekommendera, det fungerar långt ifrån lika mjukt och följsamt som Sony eller Canons (STM) kontinuerliga AF för film. Det är manuell fokus eller förfokusering via AF som gäller med Nikons modeller, väldigt synd bara att när en Nikonkamera äntligen fått focus peaking så fungerar det inte vid 4K-filmning och ifall du inte får peakingen att fungera i FullHD så behöver du stänga av Aktiv D-lighting. I fullHD finns även tillgång till en 2-axlig elektronisk bildstabilisering, samt inpelningsmöjlighet i slow motion upp till 120 b/sek.
Steglös bländarinställning finns att välja för multiväljarens uppåt/neråt-knappar. Exponeringsvalen P, A, S eller M fungerar även för videofunktionen, och i samband med manuell exponering fungerar ISO både manuellt eller i autoläge, men för övriga exponeringslägen är man tvingad till ISO-auto. Ingång/uttag för både extern mikrofon och hörlurar finns, och det går fint att använda mikrofoner som kräver fantom-matning. För ljudet finns både automatisk och manuell nivåreglering, där manuell är att föredra i de allra flesta fall. Högdagervarning i form av zebramönster finns att aktivera för filmläget vilken återfinns via i-knappen. För dig som saknar Log-profiler finns ett liknande Flat-läge som minskar risken för utfrätning, igensotning, överdriven färgmättnad och optimerar filmmaterialet för efterarbete.
D850 är den första Nikonmodellen som läser av hela sensorn på bredden i 4K, man får alltså ingen cropfactor på 1,5x som med D5, D500 och D7500. Med D850 kan man också spela in i 4K-film i ca en halvtimme, istället för bara några minuter som vissa andra modeller. Men filmfilerna blir automatisk uppdelade i 8 st på 4 GB vardera med ca 4-5 minuters klipp, vilket normalt inte märks vid uppspelning. Jag gillar också att man kan välja ISO 64 som lägsta ISO vid filmning, ju lägre ISO desto bättre vid filmning fullt dagsljus.
Time lapse-funktion finns utöver standard intervalltagningen, att välja även i film-menyn där kameran skapar en färdig film i valfri upplösning upp till UHD 4K, men i detta läge sparas inte stillbilderna som i standardläget, som Nikon kallar för "8K", där man precis som tidigare får separata stillbilder i RAW eller JPEG i valfri upplösning.
Filmklippen nedan har vi spelat in lite snabbt bara för att du ska få en kort uppfattning om filmkvaliteten. Materialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand. Inspelat i 4K / 25p med manuell fokus och exponering samt auto-vitbalans. ISO 64-200 utomhus och 3200 inomhus. Optik: Nikon AF-S 70-200mm f/2,8G IF-ED VR II.
Bildkvalitet
Nikon D850 är kapabel till en mycket fin bildkvalitet och hög detaljåtergivning. Men det är den givetvis inte ensam om idag och jämfört med föregångaren D810 så är det inga enorma skillnader i bildkvalitet, åtminstone inte vad vi kan se för ögat på våra bildskärmar av bästa sort. Men jag upplevde att D850 ger mindre risk för moiré, vilket jag rätt ofta stött på hos D810:an. Det dynamiska omfånget verkar vara minst lika bra som D810:ans, men det har vi inte kunnat kontrollera ordentligt eftersom vi tyvärr inte fått någon programvara som kan öppna RAW-filerna än. Självklart får man också lite större bilder och förstoring tack vare de extra nio miljoner pixlarna jämfört med D810:ans 36 MP, dock bör man inte förvänta sig någon enorm skillnad på den fronten. Färgåtergivningen är den typiska för Nikon, där bilder som de kommer ur kameran lutar åt det kallare hållet jämfört med Canon eller Sony. Men fotograferar man i RAW har det mindre betydelse eftersom möjligheterna att justera färger, kontrast och exponering ökar radikalt jämfört med om man bara tar bilderna i JPEG, och det mesta går även att skruva till direkt i kameran ifall man önskar mer från jpg-filerna.
Men D850:s höga upplösningen ställer givetvis högre krav på optiken och därmed viktigt också att man väljer objektiv som gör kameran rättvisa ifall man har väldigt höga krav. Vi rekommenderar i första hand Nikons fasta objektiv från deras pro-serie för dig som vill få ut så mycket optisk bildkvalitet som möjligt. Även många ur Sigmas Art-serie passar utmärkt till D850, och i synnerhet deras fasta ART från 14mm upp till 135mm med ljusstyrka f/1,4 och f/1,8.
ISO 64, f/8, 1/160 sek, 24mm.
Plus
+ Bakbelyst 45,7 MP sensor utan lågpassfilter ger en mycket hög bildkvalitet
+ Oerhört snabb och träffsäker autofokus
+ AF klarar f/8 som minsta bländaröppning
+ Fungerande autofokus ner till -4 EV
+ Serietagning upp till 7 b/sek el. 9 b/s med batterigrepp & EN-EL18B
+ Möjlighet till elektronisk förstaridå-slutare, dock endast i Q, Qc- & Mup-lägena
+ Möjlighet till helt elektronisk slutare i Live view-läget
+ Möjlighet till ljudlös live view & serietagning 6 b/sek FX el. 30 b/s DX
+ Buffert med upp till ca 50 RAW-bilder
+ Beskuret DX-format ger hela 19,4 Mpixels bilder
+ Inbyggd RAW-redigering & konvertering som klarar 1000 bilder på ca 25 minuter
+ Marknadens största optiska sökare
+ Vikbar skärm med fullständig touch-funktion
+ Belysta knappar till vänster om skärmen
+ Focus peaking
+ Vädertätad och mycket gediget byggd
+ Slutaren gjord för att klara minst 200 000 exponeringar
+ Förbättrad spegeldämpning skapar mindre vibrationer
+ Skönt grepp med bra ergonomi
+ Dubbla minneskortplatser XQD & SD UHS II
+ Samma batterityp som många tidigare modeller, EN-EL15a
+ Förenklad AF-microjustering via live view
+ Mycket bra filmkvalitet i 4K och utan cropfaktor
+ ISO 64 som lägsta val vid filmning
+ Uttag för hörlurar och extern mikrofon
+ USB 3 för snabbare överföring via kameran
+ Kompatibel med WT-7 för trådlös Ethernet-anslutning
+ Fantastisk batterikapacitet som ger över 1800 st bilder, eller mer än 5000 st med batterigrepp & EN-EL18B
Minus
- Endast kontrastbaserad autofokus vid filmning & Live view
- Focus peakingen fungerar inte vid inspelning i 4K
- Inga Log-profiler för avancerade filmfotografer men finns ett "flat"-läge med liknande effekt
- Vikbar skärm är suveränt, men hade varit ännu bättre ifall den gått att vinkla även för "stående" bilder
- Hade gärna sett fler programmerbara funktioner för joysticken och multiväljarens mittknapp samt Fn-knapparna, de flesta knappar har för lite valmöjligheter och flera av dem försedda med för få funktioner
Slutsats
Nikon D850 är ett fantastiskt bra och kompetent verktyg för avancerade fotografer. Den bakbelysta sensorn med 45 MP och utan lågpassfilter, tillsammans med den snabba autofokusen ärvd från D5:an, samt serietagningen med 7-9 b/s och rejält förbättrad filmfunktion gör att D850 når en bredd av användare som sällan skådats tidigare. Den passar utmärkt till allt såsom landskapsfotografering, natur, djur, sport, porträtt, studio, reklam, arkitektur och astro. Ja, den fungerar otroligt bra till de allra flesta motivområden och kommer att passa en oerhört stor mängd av olika sorters användare. Den kommer förmodligen också tillfredställa en hel del videofilmare också. Nikon D850 har i det närmaste allt jag saknat på D810 som snabbare och träffsäkrare autofokus, oerhört mycket enklare och snabbare AF-microjustering, utökad batterikapacitet, vikbar skärm med fullständiga touchkontroller, elektronisk slutare och möjlighet till ljudlös bildtagning, 4K-filmning samt Zebramönster och focus peaking. För min egen del känns dessa egenskaper mycket mer värt än fler pixlar på sensorn, så det ska bli extra trevligt att byta ut D810 mot en D850.
Bästa professionella DSLR-kamera, enligt EISA 2018-2019
Nikon D850
En av de viktigare nyheterna på Nikon D850 är en bakbelyst CMOS-bildsensor på 45,4 MP. Att den är bakbelyst är en nyhet för Nikons DSLR-modeller och gör att man kan öka ISO-känsligheten ytterligare med bibehållen bildkvalitet avseende dynamikomfång och brusnivåer, detta trots den mycket höga upplösningen. Avsaknaden av optiskt lågpassfilter gör att man utnyttjar sensorns upplösning och detaljteckning till det yttersta.
Ny sökarkonstruktion
Sökaren i D850 är helt omdesignad och ger en stor och ljus sökarbild med större förstoring än på någon annan nuvarande modell - 0,75x.
Ny förbättrad autofokus
En annan nyhet är att D850 ärvt det 153-punkter autofokussystem som sitter i toppmodellen D5. Tillsammans med en seriebildtagning på upp till 9 bilder/s ger detta en kamera som kan hantera sport- och actionmotiv med bravur. Dessutom är känsligheten i det centrala fokusfältet högre, ner till -4EV, övriga korslagda fält ner till -3EV, vilket ger säkrare autofokusfunktion när ljuset trytet. En uppdaterad bildprocessor (Expeed 5), och autofokusprocessor bidrar till att öka hastigheten i kamera och ge säkrare bildresultat.
Filmning i 4K, full HD med slowmotion och timelapse upp till 8K
Andra viktiga nyheter är filmning i 4K-upplösning, att filmning i full HD är kompletterat med slowmotion-lägen upp till 5x, och att kameran klarar timelapse-sekvenser med upp till full upplösning). Däremot färdig timelapse-film i 4K klarar D850 av att skapa själv direkt i kameran, precis som D7500.
Tät, tålig och upplyst
Kamerahuset är byggt till största delen i magnesiumlegering och därför mycket rejält och tåligt. Förbättrad vädertätning gör att kameran kan användas även i riktigt ogästvänliga förhållanden. För bästa skydd krävs även väderskyddat objektiv. Slutaren är testad för 200 000 exponeringar. Kameragreppet är förbättrat jämfört med D810 och ger således ett skönare och stadigare grepp. D850 har nu, liksom D5/D500 fått bakgrundsbelysta knappar på baksidan av kameran - något som underlättar hanteringen rejält i mörkare miljöer.
Uppdaterad skärmfilosofi och focus peaking
Man har tänkt mycket nytt när det gäller LCD-skärmen på kameran och tillfört många funktioner. Mest synligt är att skärmen nu är vinklingsbar upp/ner förstås, men förutom detta har den hos D850 full touch-funktion, där du förutom att styra fokuspunkt nu även kan styra diverse funktioner och hantera kamerans menyer. I grunden har skärmen den 2,36 MP LCD-panel som även sitter i D5 och D500. En annan skärmrelaterad funktion är att man nu äntligen implementerat fokuspeaking för manuell fokusering i LiveView och vid filmning i full HD. Peakingen stöds i skrivande stund inte i 4K-läget.
XQD
Nytt för 800-serien är att D850 nu har en kortplats för XQD-kort, istället som tidigare CompactFlash. Dessutom finns kortplats för SD-kort, som i tidigare modeller. Hastigheten i XQD-korten bidrar till optimerad hastighet och längre serier vid seriebildtagning, samt bästa funktion vid högkvalitativ video.
RAW-filer i flera storlekar
RAW-filer kan nu väljas i large, medium och small vilket gör det lättare att anpassa kvaliteten efter behov, lagringsutrymme och smidighet i arbetsflödet. Behöver man inte maximal kvalitet går man ner ett eller två steg och sparar både tid och utrymme i slutänden.
Denna bild har vi tagit med D850 med ISO 100, f/13, 1/100s, 32mm.
Skärm och Sökare
Den 3,2'' tum vikbara skärmen med 2 359 000 punkter samt fullständiga touch-kontroller är oerhört välkommen. Har man en gång vant sig med vik-skärm och pekkontroller känns det trist att vara utan. Fullständig innebär touch-fokus och/eller touch-exponering, samt "bläddra" bland bilder och navigera i menyerna. För dig som inte gillar touchfunktion så är den väldigt enkel att stänga av antingen direkt på skärmen eller i menyn.
Sökaren visar 100% av bilden och med 0,75x förstoring, som i praktiken innebär större sökarbild än vad någon annan fullformatskamera klarat tidigare. Spegeln är också bättre dämpad, vilket ger ökad precision och mindre vibrationer än tidigare modell. En klar fördel när man följer rörliga motiv via sökaren i samband med högsta sekvenstagning. Möjlighet till rutnät finns för både sökare och skärm. Vattenpass finns för skärmen, och naturligtvis finns även dioptrijustering och integrerad sökarslutare.
Hastighet
Kameran är i stort sett klar för bildtagning direkt efter påslag. Seriebildtagning klarar D850 med 7 b/sek utan extra tillbehör, och med batterigreppet MB-D18 samt EN-EL18B-batteriet ökar hastigheten till 9 b/sek. I live view-läget finns även möjlighet till elekronisk slutare som ger en "ljudlös" serietagning upp till 30 b/sek i 8,6 MP bilder, eller 6 b/sek i full upplösning. Kamerans buffert klarar utan avbrott upp till ca 50 st 14-bitars RAW i en och samma sekvens, och i JPEG betydligt fler.
Extremt snabb & träffsäker autofokus
Tack vare samma AF som D5:an med totalt 153 st fokuspunkter, varav 99 st korslagda, och en AF-känslighet ner till -4 EV med mittersta punkten, samt välprogrammerade algoritmer och dess processor är fokuseringen sanslöst snabb och träffsäker. Av kamerans totalt 153 punkter är det 15 st i mitten som fungerar ner till bländare f/8, vilket innebär att AF fungerar med en 1,4x konverter på ett objektiv med största öppning f/5,6, eller 2x konverter på f/4-objektiv. Men det är bara 55 st AF-punkter som man kan styra över själv, resterande jobbar i bakgrunden och går inte att välja manuellt.
Mer AF
Microjusteringen i D850 är också densamma som i D5:an, den klarar nämligen av att göra justeringen i stort sett själv via live view-funktionen. Det går till som så att man tar först en bild i live view-läget på ett kontrast- och färgrikt stillastående motiv på lämpligt avstånd, ca 3 gånger brännvidden i cm rekommenderas, exempelvis 1,5 meter med 50mm brännvidd. Viktigt är dock att man använder mittersta fokuspunkt och singel AF, samt att både kamera och motiv är 100% stilla under hela utförandet. Efter tagen bild håller man sedan in in AF-knappen som sitter vid sidan av bajonettfattningen, och den röda inspelningsknappen samtidigt tills det dyker upp en fråga på skärmen om man vill fortsätta kalibreringen, tryck sedan på OK-knappen så fixar kameran resten. Otroligt snabbt och smidigt jämfört med den komplicerade standardmetoden.
Funktioner
Nikon D850 är mycket kompetent kamera som lär fylla de flesta fotografers funktionsbehov. Den kan allt som en kamera normalt behöver kunna, plus mycket mer. En ny funktion är bland annat focusskift, som är en hjälp för dig som vill stacka bilder vid t ex makrofotografering. Funktionen möjliggör ett mycket stort skärpedjup i den slutliga bilden, genom att ta en serie bilder med olika fokuseringsavstång, som sedan kan sammanvävas i datorn till en bild med fokus i större delar av motivet. D850 kan i detta läge ta upp till 300 bilder, där du väljer fokusförskjutningen i varje varje bildruta mellan 1 och 10 i en skala. Den här tekniken har blivit vanligare och vanligare och nu finns den även i D850, men till skillnad från vissa andra tillverkare skapas det ingen färdig fokusstackad bild i kameran, det får man utföra i dator via kompatibel programvara i efterhand, där Nikon själva rekommenderar något av dessa program, Zerene Stacker, Helicon Focus, Photoshop, eller Combine ZM. Bilderna som tas i fokusskiftläget läggs i dedikerade mappar på minneskortet och med speciella numreringar för att de ska vara lättare att hitta vid överföring till dator, vilket även gäller bilder som tas i standard Timelapse-läget. För timelapse finns två val, antingen standard intervalltagning i valfri upplösning eller film-timelapse i 4K. Skillnaden mot tidigare modeller i standard-intervallläget är att D850 ger möjlighet att använda den elektroniska slutaren i ljudlöst läge, och därmed spara in en hel del slutarcykler som annars kan förbruka en stor del av slutarens 200 000 cykler på kort tid.
Här nedan ser du ett urval med intressanta och användbara funktioner i Nikon D850:
Blixtexp. kompensation
Blixtsynk på första/andra ridån
Trådlös blixtstyrning via extern blixt
Exponeringslås
Sekvenstagning 7-9 b/s
Ljudlös bildtagning i live view-läget
Spotmätning
Skärpedjupskontroll
Aktiv D-Lighting
Grupperat AF-område
3D med kontinuerlig AF + 3D med ansiktsprioritet + normalt el. brett område
Auto-ISO med valbart lägsta/högsta känslighet (80 - 102 400)
Auto-ISO med blixt, valbart lägsta/högsta känslighet (80- 102 400)
Auto-ISO med valbar längst/kortast slutartid (30 s - 1/4000 s)
Brusreduceringsinställningar
Korrigering av distorsion och vinjettering
Enkel microjustering för autofokus via live view-läget
PC-synk uttag
Sensorrengöring
WiFi & Bluetooth
Zebra-funktion för filmläget (varning för högdagrar)
Motorstyrd steglös bländarinställning för filmläget
Focus Peaking i live view-läget. Äntligen!
ISO 400, f/4, 10 sek, 35mm i svagt månljus, detta är en betydligt ljusare bild än vad det var i verkligheten.
Trådlös
D850 är kompatibel med den trådlösa bildöverföringsfunktionen Snapbridge via Bluetooth, lämpligt för dig som vill överföra bilder trådlöst till din smartenhet, och du kan även använda mobil eller surfplatta som fjärrkontroll till kameran. Man behöver bara koppla ihop kamera och smartenheten en enda gång via Bluetooth, och sedan sköter kameran bildöverföringen automatiskt till mobilen, och kameran behöver inte ens vara påslagen. I appen kan man välja ifall bilderna ska överföras i full storlek eller 2 MP, och vill du inte vänta i flera minuter mellan varje bildöverföring bör du absolut välja 2 MP-läget istället då det tar bara ca 15 sek per bild, och bilder i den upplösningen räcker gott och väl för att läggas upp på sociala medier som Instagram och Facebook. Snapbridge kräver att smartenheten har Bluetooth 4.0 eller senare. Nikon D850 är också kompatibel med WT-7 för trådlös Ethernet-anslutning för dig som är ute efter en mer professionell lösning. Nätverkskopplingen via WT-7 medger även att kameran fjärrstyrs från Nikon Camera Control Pro 2-mjukvaran, ingår ej, se tillbehör, eller via ett webgränssnitt från dator eller smartenhet.
Video & Timelapse
Nikon D850 ger en mycket bra videokvalitet i 4K. Autofokus under pågående filmning fungerar men inget vi kan rekommendera, det fungerar långt ifrån lika mjukt och följsamt som Sony eller Canons (STM) kontinuerliga AF för film. Det är manuell fokus eller förfokusering via AF som gäller med Nikons modeller, väldigt synd bara att när en Nikonkamera äntligen fått focus peaking så fungerar det inte vid 4K-filmning och ifall du inte får peakingen att fungera i FullHD så behöver du stänga av Aktiv D-lighting. I fullHD finns även tillgång till en 2-axlig elektronisk bildstabilisering, samt inpelningsmöjlighet i slow motion upp till 120 b/sek.
Steglös bländarinställning finns att välja för multiväljarens uppåt/neråt-knappar. Exponeringsvalen P, A, S eller M fungerar även för videofunktionen, och i samband med manuell exponering fungerar ISO både manuellt eller i autoläge, men för övriga exponeringslägen är man tvingad till ISO-auto. Ingång/uttag för både extern mikrofon och hörlurar finns, och det går fint att använda mikrofoner som kräver fantom-matning. För ljudet finns både automatisk och manuell nivåreglering, där manuell är att föredra i de allra flesta fall. Högdagervarning i form av zebramönster finns att aktivera för filmläget vilken återfinns via i-knappen. För dig som saknar Log-profiler finns ett liknande Flat-läge som minskar risken för utfrätning, igensotning, överdriven färgmättnad och optimerar filmmaterialet för efterarbete.
D850 är den första Nikonmodellen som läser av hela sensorn på bredden i 4K, man får alltså ingen cropfactor på 1,5x som med D5, D500 och D7500. Med D850 kan man också spela in i 4K-film i ca en halvtimme, istället för bara några minuter som vissa andra modeller. Men filmfilerna blir automatisk uppdelade i 8 st på 4 GB vardera med ca 4-5 minuters klipp, vilket normalt inte märks vid uppspelning. Jag gillar också att man kan välja ISO 64 som lägsta ISO vid filmning, ju lägre ISO desto bättre vid filmning fullt dagsljus.
Time lapse-funktion finns utöver standard intervalltagningen, att välja även i film-menyn där kameran skapar en färdig film i valfri upplösning upp till UHD 4K, men i detta läge sparas inte stillbilderna som i standardläget, som Nikon kallar för "8K", där man precis som tidigare får separata stillbilder i RAW eller JPEG i valfri upplösning.
Filmklippen nedan har vi spelat in lite snabbt bara för att du ska få en kort uppfattning om filmkvaliteten. Materialet är precis som det kommer ur kameran och utan några korrigeringar i efterhand. Inspelat i 4K / 25p med manuell fokus och exponering samt auto-vitbalans. ISO 64-200 utomhus och 3200 inomhus. Optik: Nikon AF-S 70-200mm f/2,8G IF-ED VR II.
Bildkvalitet
Nikon D850 är kapabel till en mycket fin bildkvalitet och hög detaljåtergivning. Men det är den givetvis inte ensam om idag och jämfört med föregångaren D810 så är det inga enorma skillnader i bildkvalitet, åtminstone inte vad vi kan se för ögat på våra bildskärmar av bästa sort. Men jag upplevde att D850 ger mindre risk för moiré, vilket jag rätt ofta stött på hos D810:an. Det dynamiska omfånget verkar vara minst lika bra som D810:ans, men det har vi inte kunnat kontrollera ordentligt eftersom vi tyvärr inte fått någon programvara som kan öppna RAW-filerna än. Självklart får man också lite större bilder och förstoring tack vare de extra nio miljoner pixlarna jämfört med D810:ans 36 MP, dock bör man inte förvänta sig någon enorm skillnad på den fronten. Färgåtergivningen är den typiska för Nikon, där bilder som de kommer ur kameran lutar åt det kallare hållet jämfört med Canon eller Sony. Men fotograferar man i RAW har det mindre betydelse eftersom möjligheterna att justera färger, kontrast och exponering ökar radikalt jämfört med om man bara tar bilderna i JPEG, och det mesta går även att skruva till direkt i kameran ifall man önskar mer från jpg-filerna.
Men D850:s höga upplösningen ställer givetvis högre krav på optiken och därmed viktigt också att man väljer objektiv som gör kameran rättvisa ifall man har väldigt höga krav. Vi rekommenderar i första hand Nikons fasta objektiv från deras pro-serie för dig som vill få ut så mycket optisk bildkvalitet som möjligt. Även många ur Sigmas Art-serie passar utmärkt till D850, och i synnerhet deras fasta ART från 14mm upp till 135mm med ljusstyrka f/1,4 och f/1,8.
ISO 64, f/8, 1/160 sek, 24mm.
Plus
+ Bakbelyst 45,7 MP sensor utan lågpassfilter ger en mycket hög bildkvalitet
+ Oerhört snabb och träffsäker autofokus
+ AF klarar f/8 som minsta bländaröppning
+ Fungerande autofokus ner till -4 EV
+ Serietagning upp till 7 b/sek el. 9 b/s med batterigrepp & EN-EL18B
+ Möjlighet till elektronisk förstaridå-slutare, dock endast i Q, Qc- & Mup-lägena
+ Möjlighet till helt elektronisk slutare i Live view-läget
+ Möjlighet till ljudlös live view & serietagning 6 b/sek FX el. 30 b/s DX
+ Buffert med upp till ca 50 RAW-bilder
+ Beskuret DX-format ger hela 19,4 Mpixels bilder
+ Inbyggd RAW-redigering & konvertering som klarar 1000 bilder på ca 25 minuter
+ Marknadens största optiska sökare
+ Vikbar skärm med fullständig touch-funktion
+ Belysta knappar till vänster om skärmen
+ Focus peaking
+ Vädertätad och mycket gediget byggd
+ Slutaren gjord för att klara minst 200 000 exponeringar
+ Förbättrad spegeldämpning skapar mindre vibrationer
+ Skönt grepp med bra ergonomi
+ Dubbla minneskortplatser XQD & SD UHS II
+ Samma batterityp som många tidigare modeller, EN-EL15a
+ Förenklad AF-microjustering via live view
+ Mycket bra filmkvalitet i 4K och utan cropfaktor
+ ISO 64 som lägsta val vid filmning
+ Uttag för hörlurar och extern mikrofon
+ USB 3 för snabbare överföring via kameran
+ Kompatibel med WT-7 för trådlös Ethernet-anslutning
+ Fantastisk batterikapacitet som ger över 1800 st bilder, eller mer än 5000 st med batterigrepp & EN-EL18B
Minus
- Endast kontrastbaserad autofokus vid filmning & Live view
- Focus peakingen fungerar inte vid inspelning i 4K
- Inga Log-profiler för avancerade filmfotografer men finns ett "flat"-läge med liknande effekt
- Vikbar skärm är suveränt, men hade varit ännu bättre ifall den gått att vinkla även för "stående" bilder
- Hade gärna sett fler programmerbara funktioner för joysticken och multiväljarens mittknapp samt Fn-knapparna, de flesta knappar har för lite valmöjligheter och flera av dem försedda med för få funktioner
Slutsats
Nikon D850 är ett fantastiskt bra och kompetent verktyg för avancerade fotografer. Den bakbelysta sensorn med 45 MP och utan lågpassfilter, tillsammans med den snabba autofokusen ärvd från D5:an, samt serietagningen med 7-9 b/s och rejält förbättrad filmfunktion gör att D850 når en bredd av användare som sällan skådats tidigare. Den passar utmärkt till allt såsom landskapsfotografering, natur, djur, sport, porträtt, studio, reklam, arkitektur och astro. Ja, den fungerar otroligt bra till de allra flesta motivområden och kommer att passa en oerhört stor mängd av olika sorters användare. Den kommer förmodligen också tillfredställa en hel del videofilmare också. Nikon D850 har i det närmaste allt jag saknat på D810 som snabbare och träffsäkrare autofokus, oerhört mycket enklare och snabbare AF-microjustering, utökad batterikapacitet, vikbar skärm med fullständiga touchkontroller, elektronisk slutare och möjlighet till ljudlös bildtagning, 4K-filmning samt Zebramönster och focus peaking. För min egen del känns dessa egenskaper mycket mer värt än fler pixlar på sensorn, så det ska bli extra trevligt att byta ut D810 mot en D850.