Canons EOS R6 har nu uppdaterats till version II och det är en försvarlig mängd förbättringar som vi pratar om. Jag ska gå igenom dem punkt för punkt. En begränsad sammanfattning så här inledningsvis är att Canon EOS R6 II har nu fått en 24,2MP sensor, seriebildstagning på upp till 40 bilder/s, 6K översamplad till 4K, automatisk motivigenkänning, förbättrad autofokus med igenkänning av bl.a. hästar, flygplan, tåg och både vänster och höger öga, minskad focus breathing, Dual Pixel RAW samt upp till 180b/s i Full HD för att nämna några saker.
Utmärkande egenskaper:
24,2MP 35,9 x 23,9mm CMOS-sensor
IBIS som kompenserar upp till 8 steg med kompatibla objektiv
Video i 4K 4:2:2 10-bitar
Spela in Full HD i upp till 180
Kan fokusera ner till -6,5EV
Klarar ISO upp till 102,400 och 204,800 i utökat läge
Canon Log
Upp till 6K/60p ProRES RAW via HDMI med Atomos Ninja V+
Minskad Focus Breathing via inbyggd elektronisk korrigering
3,68 MP EVF sökare med upp till 120 b/s
3" bildskärm på 1,62 MP
Dual Pixel RAW
Dual Pixel AF
Förbättrad motivföljande autofokus med motivigenkänning med nya motiv
Seriebildstagning upp till 40 bilder/s
Dubbla SD-kortplatser kompatibla med UHS-II
UVC & UAC för webbkamerafunktion
Förbättrad bildsensor
Canon EOS R6 II har fått en ny sensor med högre upplösning och snabbare utläsning jämfört med sin föregångare. I vanlig ordning så är sensorn både konstruerad och tillverkad av Canon själva. Det är inte samma sensor som sitter i Canon EOS R3 vilket kan vara lätt att tro då upplösningen är densamma med denna sensor men denna är ingen BSI eller Stacked. Oavsett det så är risken för rullande slutare minskad på denna nya sensor. Den klarar dessutom att ta 40 bilder per sekund med elektronisk slutare, men då i 12-bit.
Vädret har verkligen inte samarbetat under denna test. Jag tycker att Canon borde ha skickat mig till Tokyo för att testa denna kamera för här är vädret dimmigt och grått mest hela tiden. Jag vill ha snötyngda hus, tusentals ljus, kulörta kulor i drivor, bjällerklang som ackompangemang…
Förbättrad autofokus
Canon EOS R6 II har ärvt delar teknologin från autofokusen i flaggskeppet EOS R3 coh EOS R6 II kan spåra motiv och hålla dem kvar i skarp fokus när de rör sig i bilden. Den nya deep-learning AI-tekniken känner igen personer, fordon som nu inkluderar flygplan, helikoptrar och tåg, samt djur, nu också igenkänning av hästar och zebror. Du kan välja motivtyp manuellt eller låta kameran känna igen typ av motiv i automatiskt läge. Sista läget är synnerligen användbart för semesterbilder där motiven variera stort och det finns ingen tid att ställa om något. Du kan också välja mellan höger eller vänster öga som prioritet när du använder avancerad ögonspårning. Du kan sätta en customknapp för att toggla mellan ögonen om du så önskar. Om ögonen inte kan upptäckas så fokuserar Canon EOS R6 II på ansiktet istället. Skulle personen vända sig bort så spårar kameran huvudet istället och skulle inte huvudet inte heller synas så spårar kameran kroppen istället. I videoläget så finns en ny funktion "Detect only" som gör att om en spårat motiv försvinner ur fokuseringsområdet så börjar inte fokuseringen jaga efter nya motiv, du vet när autofokusen jobbar fram och tillbaka och förstör en filmsekvens. För filmare är detta ett stort plus.
Här har jag låtit motivet röra sig in bakom en massa störande prylar och syns knappt, men Canon EOS R6 II följer med och sätter skärpan ändå.
Spray and pray
Spray and pray funkar fantastiskt bra på denna kamera. Jag är egentligen lite av den fotograf som gillar att ställa in skärpan själv och trycka av en enda bild och då ska bilden sitta. Men om jag verkligen måste presentera ett bra resultat så måste jag använda moderna möjligheter. Uttrycket Spray and pray betyder att man skjuter en massa bilder och hoppas på att någon av bilderna ska ha blivit bra. Det blir det oftast, och man får många bilder att välja på, vilket leder till att man många gånger fångar precis exakt rätt ögonblick. Jag har då kört Canon EOS R6 II i tidsautomatik, full öppning på Canon RF 50/1,2, ISO auto, autofokus hela bildytan, ansiktsigenkänning med ögonprio, sekvenstagning H, och förlitat mig på tekniken vid ett flertal tillfällen och kameran har satt skärpan fantastiskt bra. Jag är imponerad över hur träffsäker den är.
Förbättrad hastighet
En del av förbättrad hastighet är ju självklart en snabbare autofokus men den har vi avhandlat i förra stycket. Canon EOS R6 II klarar som jag nämnt tidigare 40 bilder per sekund med elektronisk slutare i 12-bit. Den kan ta 12 bilder per sekund med mekanisk slutare. Det vi ska fokusera på nu är ett nytt läge, RAW Burst, där du även kan aktivera en förinspelningsfunktion så att när du trycker av så har du även en halv sekunds bilder innan du tryckte ner avtryckaren. Du får alltså bilder från före du tryckte av vilket är en stor fördel när du fotograferar oförutsägbara motiv. Detta läge klarar 30 bilder per sekund upp till 191 bilder. Dessa sparas i enda fil, du kan sedan dela upp bilderna i kameran eller i programvara om du så önskar. Du kan då välja att spara dem som RAW, JPG eller HEIF. Du känner igen denna funktion från din mobiltelefon. Du tar en sekvens som presenteras med en ikon som en sekvenstagning och sedan kan du gå in i den sekvenstagningen och välja de bilder du vill ha kvar.
Förbättrad video
Canon EOS R6 II kan nu filma helt utan beskärning. Den gamla R6 beskar med 1,07x och klippen var begränsade till max 30 minuter. Detta är nu borta. Kylningen är förbättrad och Canon själva menar att du nu ska kunna filma i 4K/60p upp till 40 minuter innan du får problem med överhettning, alternativ 50 minuter beskuret i APS-C-läge. Men det verkar som man kan filma betydligt längre än så i praktiken. I de lägre lägen så kan du filma obegränsat. Slowmotionfunktionen är också förbättrad och du kan nu filma i 180 bilder per sekund i full HD, det var 120 bilder per sekund tidigare. Du kan filma över 60 minuter i detta läge innan överhettning blir ett problem men nog ingen som filmar slowmotion så länge.
Du kan välja att spela in 3 eller 5 sekunder film innan du trycker på avtryckaren. Du får alltså film från före du tryckte av vilket är en stor fördel när du filmar oförutsägbara motiv. Canon EOS R6 II stöder ProRes RAW om du använder en kompatibel Atomos inspelare. Detta innefattar både 6K Raw när hela sensorn används eller 3,7K om du valt beskuret Super 35-läge. Självklart finns zebramönster att tillgå som överexponeringsvarning. I videoläget så har du full tillgång till Dual Pixel CMOS AF II-fokusering.
Förbättrad batterilängd
Canon EOS R6 II använder samma batteri som sin föregångare men Canon har gjort Canon EOS R6 II betydligt strömsnålare så nu får du ut kring 760 bilder mot tidigare 510 bilder i strömsparläge, och vid användning av bildskärmen så får du ut 580 bilder på Canon EOS R6 II mot 360 bilder på Canon EOS R6 enligt CIPA standard. En stor förbättring och då måste vi också tänka på att Canon EOS R6 II har betydligt bättre prestanda och bättre prestanda brukar dra mer ström och här drar den typ hälften mot gamla versionen. Imponerande!
Det dåliga vädret gjorde att tog en hel del bilder inomhus. Här en bild från barnbarnens Legostad.
Förbättrad topp
Jag tycker det är en klar förbättring medan användare av tidigare modellen kommer att tycka tvärtom i början, men sedan komma till insikt när de övervunnit muskelminnet över att knappen på kamerans vänstra sida är för att välja mellan stillbild eller film numera och inte en strömbrytare som det var på förra modellen. Strömbrytaren är nu flyttad till kamerans högra sida strax bakom avtryckaren. Det gör att du numera kan hantera kameran med en hand.
Förbättrad sökare
Sökaren i Canon EOS R6 II har fått en liten men trevlig förbättring, den har fått samma Canon's OVF simulationsläge som EOS R3 har. Den ger en känsla mer lik en optisk sökare, effekten blir inte lika stor som i en R3 men ändå. Sökaren är dock samma som i föregående R6-modell med 1,62 MP upplösning och 120 b/s med 0,76x förstoring.
Förbättrad HDR
Canon EOS R6 II har ett intressant läge i HDR som heter Moving Subject, Motiv i rörelse, där kameran hjäper till att hantera eventuella rörelser i bilden. I HDR så tar kameran många exponeringar och är det något som rör sig i bilden så blir ju bilderna olika men här har Canon EOS R6 II fått en ny teknonologi som kan hantera detta till stor del.
Förbättrad tillbehörssko
Canon EOS R6 II har fått Canons multifunktions tillbehörssko som stöder avancerade blixtar, mikrofoner och även ljudadapters som har XLR-anslutningar.
Alla fotomodeller är inte tålmodiga men kameran lyckades sätta fokus på ett öga på de flesta bilderna. Jag skulle säga att den presterade bra men precis som hos andra tillverkare inte inte lika bra som vid människoögon.
Förbättrad meny
Menyn är lättarbetad och uppbyggd på samma trevliga sätt som sin föregångare men det har tillkommit en hel del nytt i och med en del nya funktioner. Snabbmenyknappen "Q" har fått egen meny för videoläget vilket är både logiskt och praktiskt att den har.
Minneskort
Canon EOS R6 II har dubbla kortplatser som stöder SecureDigital, SDHC, SDXC och har stöd för UHS-I och II.
Förbättrad anslutning
Du kan använda Canon EOS R6 II som webkamera till både PC och Mac när du kör Zoom, Teams, Skype eller liknande. All programvara för plug&play, USB Video Class (UVC) och USB Audio Class (UAC), finns redan i Windows och MacOS. Självklart så ger denna kamera ett mycket bättre bildresultat än en dators inbyggda webkamera eller om du har en lös webkamera ovanpå skärmen. Det jag personligen gillar bäst är att använda en ljusstark optik på full öppning så jag får bakgrunden oskarp med en krämig bokeh. En annan fördel kan vara att använda en zoom så att du kan variera utsnittet enligt vad som passar bäst.
Canon EOS R6 II stöder även MFI vilket gör att du kan föra över bilder direkt från kameran till en iPhone via kabel. I övrigt så har Canon EOS R6 II anslutning för USB-C, hörlurar, mikrofon, fjärrkontroll och (tyvärr bara) micro-HDMI. Du kan ladda batteriet i kameran via USB-C men den kräver minst 5V 3A för att det ska vara möjligt. Vilket betyder att den fungerar bara med ett fåtal powerbanks och USB-laddare som stödjer Power Delivery (PD), som t ex denna USB-laddare. Canon rekommenderar att man använder deras USB-nätaggregat PD-E1. Alltså inte lika användbart som hos många konkurrenter där man kan använda i princip vilken powerbank som helst. För extern drift av kameran behöver man 230 V nätadapter inkl batteridummy, dvs extra tillbehören AC-E6N och DR-E6. Extern laddare ingår till kameran.
Canon EOS R6 II har fått en uppdaterad Bluetooth v.5 och Wi-Fi (5GHz). Det gär att kameran kan enkelt anslutas till en smartphone och nätverk som tillåter fil- och FTP/FTPS/SFTP-överföring i hög hastighet. Canon EOS R6 II kan också fjärrstyras med hjälp av apparna Camera Connect och EOS Utility, när kameran är kopplad till en PC, Mac eller smartphone via Wi-Fi eller höghastighets-USB-C.
Förbättrad anti-flicker
Canon EOS R6 II har ett hög-frekvens-anti-flicker-läge som liknar det som finns i toppmodellen Canon EOS R3. Den låter dig finjustera slutarhastigheten så att du slipper flimmer från LED-belysningar eller skärmar som använder höga frekvenser.
Bildstabilisering
Canon EOS R6 II har inbyggd bildstabilisering som tillsammans med vissa RF-objektiv ger en total stabiliseringseffekt på upp till motsvarande hela 8 slutarsteg, dvs du kan välja 8 steg längre slutartider än normalt utan att få skakningsoskärpa i bilderna. Detta är bland det bästa på marknaden, även jämfört med kameror med betydligt mindre bildsensorer som normalt är lättare att bygga en effektiv stabilisering i. Antal steg varierar lite beroende på RF-objektiv och hur stor bildcirkel objektivet klarar av att lysa ut inuti optiken, men inget RF-objektiv ger mindre än 6 steg och de flesta av dem ger upp till 7-8 steg. Man kan lätt tro att alla IS-objektiv ger fler steg än de som saknar IS, men det stämmer inte i praktiken. Till exempel ger RF 28-70/2L USM 8 steg medan RF 70-200/2,8L IS USM ger 7,5 steg.
Slutsats
Jag gillar verkligen Canon EOS R6 II. Kamerahuset är gediget och ger en mycket god kvalitetskänsla. Jag gillar att den är vädertätad. Alla knappar och rattar sitter bra placerade och det känns som de sitter exakt där de borde sitta. Bildresultaten jag fått är mycket bra och speciellt hudtonerna gillar jag. Kameran ligger mycket bra i handen. Går du från föregångaren EOS R6 så känner du igen dig i allt utom strömbrytaren. Själva arbetsflödet känns betydligt smidigare i R6 II än i föregångaren. Till och med batterigreppet från EOS R6 passar till nya EOS R6 II.
Jag skulle säga att Canon EOS R6 II är lite av en allkonstnär, den klarar av det mesta och gör det på ett snabbt och bra sätt. Upplösningen på 24 MP räcker gott för de allra flesta och räcker det för dig så har du ett mycket bra val i Canon EOS R6 II. Det jag uppskattar absolut mest hos EOS R6 II är dess snabba och exakta autofokus. Jag vågar verkligen lita på att den ställer in korrekt. Jag har försökt hitta något som jag inte gillar, och det skulle vara att Canon inte har en fullstor HDMI-utgång och att den kräver ovanligt kraftfull USB-C-laddare för att kunna ladda i kameran. Jag kan verkligen rekommendera den utan några förbehåll, detta är en kunnig, snabb och träffsäker kamera, ett väldigt effektivt verktyg både för stillbild och video. Jag vill påstå att detta är bästa kameran i denna prisklass just nu och den får betyget Toppklass, då avseende i sin prisklass.
Testad av Thomas 2022-11-29.
26 790:-
21 432:- exkl. moms
24MP stillbilder
Översamplad 4K 4:2:2 10-bitar
Inbyggd bildstabilisering
I lager. Skickas samma dag (beställ innan 16:30)
Nej tack
Lexar SDXC Professional 1800X 64GB UHS-II V60, 280MB/s
+ 339:-
Lexar SDXC Professional 1800X 128GB UHS-II V60, 280MB/s
+ 469:-
Lexar SDXC Professional 1800X 256GB UHS-II V60, 280MB/s
+ 1 039:-
Nej tack
MAS LCD-skydd Anti-Reflective till Canon R6, R6 II, R7, OM SYSTEM OM-1 och OM-1 II
+ 299:-
Nej tack
Lowepro Photo Active TLZ 50 AW Holster
+ 719:-
Lowepro Flipside 200 AW II svart
+ 1 269:-
Nej tack
Jupio batteri motsvarande Canon LP-E6NH
+ 799:-
Hähnel Extreme batteri motsvarande Canon LP-E6NH
+ 849:-
Canon LP-E6NH, litiumjonbatteri
+ 1 269:-
Nej tack
CyberPhoto Microfiberduk till objektiv, kameradisplayer och smartphones
Canons EOS R6 har nu uppdaterats till version II och det är en försvarlig mängd förbättringar som vi pratar om. Jag ska gå igenom dem punkt för punkt. En begränsad sammanfattning så här inledningsvis är att Canon EOS R6 II har nu fått en 24,2MP sensor, seriebildstagning på upp till 40 bilder/s, 6K översamplad till 4K, automatisk motivigenkänning, förbättrad autofokus med igenkänning av bl.a. hästar, flygplan, tåg och både vänster och höger öga, minskad focus breathing, Dual Pixel RAW samt upp till 180b/s i Full HD för att nämna några saker.
Utmärkande egenskaper:
24,2MP 35,9 x 23,9mm CMOS-sensor
IBIS som kompenserar upp till 8 steg med kompatibla objektiv
Video i 4K 4:2:2 10-bitar
Spela in Full HD i upp till 180
Kan fokusera ner till -6,5EV
Klarar ISO upp till 102,400 och 204,800 i utökat läge
Canon Log
Upp till 6K/60p ProRES RAW via HDMI med Atomos Ninja V+
Minskad Focus Breathing via inbyggd elektronisk korrigering
3,68 MP EVF sökare med upp till 120 b/s
3" bildskärm på 1,62 MP
Dual Pixel RAW
Dual Pixel AF
Förbättrad motivföljande autofokus med motivigenkänning med nya motiv
Seriebildstagning upp till 40 bilder/s
Dubbla SD-kortplatser kompatibla med UHS-II
UVC & UAC för webbkamerafunktion
Förbättrad bildsensor
Canon EOS R6 II har fått en ny sensor med högre upplösning och snabbare utläsning jämfört med sin föregångare. I vanlig ordning så är sensorn både konstruerad och tillverkad av Canon själva. Det är inte samma sensor som sitter i Canon EOS R3 vilket kan vara lätt att tro då upplösningen är densamma med denna sensor men denna är ingen BSI eller Stacked. Oavsett det så är risken för rullande slutare minskad på denna nya sensor. Den klarar dessutom att ta 40 bilder per sekund med elektronisk slutare, men då i 12-bit.
Vädret har verkligen inte samarbetat under denna test. Jag tycker att Canon borde ha skickat mig till Tokyo för att testa denna kamera för här är vädret dimmigt och grått mest hela tiden. Jag vill ha snötyngda hus, tusentals ljus, kulörta kulor i drivor, bjällerklang som ackompangemang…
Förbättrad autofokus
Canon EOS R6 II har ärvt delar teknologin från autofokusen i flaggskeppet EOS R3 coh EOS R6 II kan spåra motiv och hålla dem kvar i skarp fokus när de rör sig i bilden. Den nya deep-learning AI-tekniken känner igen personer, fordon som nu inkluderar flygplan, helikoptrar och tåg, samt djur, nu också igenkänning av hästar och zebror. Du kan välja motivtyp manuellt eller låta kameran känna igen typ av motiv i automatiskt läge. Sista läget är synnerligen användbart för semesterbilder där motiven variera stort och det finns ingen tid att ställa om något. Du kan också välja mellan höger eller vänster öga som prioritet när du använder avancerad ögonspårning. Du kan sätta en customknapp för att toggla mellan ögonen om du så önskar. Om ögonen inte kan upptäckas så fokuserar Canon EOS R6 II på ansiktet istället. Skulle personen vända sig bort så spårar kameran huvudet istället och skulle inte huvudet inte heller synas så spårar kameran kroppen istället. I videoläget så finns en ny funktion "Detect only" som gör att om en spårat motiv försvinner ur fokuseringsområdet så börjar inte fokuseringen jaga efter nya motiv, du vet när autofokusen jobbar fram och tillbaka och förstör en filmsekvens. För filmare är detta ett stort plus.
Här har jag låtit motivet röra sig in bakom en massa störande prylar och syns knappt, men Canon EOS R6 II följer med och sätter skärpan ändå.
Spray and pray
Spray and pray funkar fantastiskt bra på denna kamera. Jag är egentligen lite av den fotograf som gillar att ställa in skärpan själv och trycka av en enda bild och då ska bilden sitta. Men om jag verkligen måste presentera ett bra resultat så måste jag använda moderna möjligheter. Uttrycket Spray and pray betyder att man skjuter en massa bilder och hoppas på att någon av bilderna ska ha blivit bra. Det blir det oftast, och man får många bilder att välja på, vilket leder till att man många gånger fångar precis exakt rätt ögonblick. Jag har då kört Canon EOS R6 II i tidsautomatik, full öppning på Canon RF 50/1,2, ISO auto, autofokus hela bildytan, ansiktsigenkänning med ögonprio, sekvenstagning H, och förlitat mig på tekniken vid ett flertal tillfällen och kameran har satt skärpan fantastiskt bra. Jag är imponerad över hur träffsäker den är.
Förbättrad hastighet
En del av förbättrad hastighet är ju självklart en snabbare autofokus men den har vi avhandlat i förra stycket. Canon EOS R6 II klarar som jag nämnt tidigare 40 bilder per sekund med elektronisk slutare i 12-bit. Den kan ta 12 bilder per sekund med mekanisk slutare. Det vi ska fokusera på nu är ett nytt läge, RAW Burst, där du även kan aktivera en förinspelningsfunktion så att när du trycker av så har du även en halv sekunds bilder innan du tryckte ner avtryckaren. Du får alltså bilder från före du tryckte av vilket är en stor fördel när du fotograferar oförutsägbara motiv. Detta läge klarar 30 bilder per sekund upp till 191 bilder. Dessa sparas i enda fil, du kan sedan dela upp bilderna i kameran eller i programvara om du så önskar. Du kan då välja att spara dem som RAW, JPG eller HEIF. Du känner igen denna funktion från din mobiltelefon. Du tar en sekvens som presenteras med en ikon som en sekvenstagning och sedan kan du gå in i den sekvenstagningen och välja de bilder du vill ha kvar.
Förbättrad video
Canon EOS R6 II kan nu filma helt utan beskärning. Den gamla R6 beskar med 1,07x och klippen var begränsade till max 30 minuter. Detta är nu borta. Kylningen är förbättrad och Canon själva menar att du nu ska kunna filma i 4K/60p upp till 40 minuter innan du får problem med överhettning, alternativ 50 minuter beskuret i APS-C-läge. Men det verkar som man kan filma betydligt längre än så i praktiken. I de lägre lägen så kan du filma obegränsat. Slowmotionfunktionen är också förbättrad och du kan nu filma i 180 bilder per sekund i full HD, det var 120 bilder per sekund tidigare. Du kan filma över 60 minuter i detta läge innan överhettning blir ett problem men nog ingen som filmar slowmotion så länge.
Du kan välja att spela in 3 eller 5 sekunder film innan du trycker på avtryckaren. Du får alltså film från före du tryckte av vilket är en stor fördel när du filmar oförutsägbara motiv. Canon EOS R6 II stöder ProRes RAW om du använder en kompatibel Atomos inspelare. Detta innefattar både 6K Raw när hela sensorn används eller 3,7K om du valt beskuret Super 35-läge. Självklart finns zebramönster att tillgå som överexponeringsvarning. I videoläget så har du full tillgång till Dual Pixel CMOS AF II-fokusering.
Förbättrad batterilängd
Canon EOS R6 II använder samma batteri som sin föregångare men Canon har gjort Canon EOS R6 II betydligt strömsnålare så nu får du ut kring 760 bilder mot tidigare 510 bilder i strömsparläge, och vid användning av bildskärmen så får du ut 580 bilder på Canon EOS R6 II mot 360 bilder på Canon EOS R6 enligt CIPA standard. En stor förbättring och då måste vi också tänka på att Canon EOS R6 II har betydligt bättre prestanda och bättre prestanda brukar dra mer ström och här drar den typ hälften mot gamla versionen. Imponerande!
Det dåliga vädret gjorde att tog en hel del bilder inomhus. Här en bild från barnbarnens Legostad.
Förbättrad topp
Jag tycker det är en klar förbättring medan användare av tidigare modellen kommer att tycka tvärtom i början, men sedan komma till insikt när de övervunnit muskelminnet över att knappen på kamerans vänstra sida är för att välja mellan stillbild eller film numera och inte en strömbrytare som det var på förra modellen. Strömbrytaren är nu flyttad till kamerans högra sida strax bakom avtryckaren. Det gör att du numera kan hantera kameran med en hand.
Förbättrad sökare
Sökaren i Canon EOS R6 II har fått en liten men trevlig förbättring, den har fått samma Canon's OVF simulationsläge som EOS R3 har. Den ger en känsla mer lik en optisk sökare, effekten blir inte lika stor som i en R3 men ändå. Sökaren är dock samma som i föregående R6-modell med 1,62 MP upplösning och 120 b/s med 0,76x förstoring.
Förbättrad HDR
Canon EOS R6 II har ett intressant läge i HDR som heter Moving Subject, Motiv i rörelse, där kameran hjäper till att hantera eventuella rörelser i bilden. I HDR så tar kameran många exponeringar och är det något som rör sig i bilden så blir ju bilderna olika men här har Canon EOS R6 II fått en ny teknonologi som kan hantera detta till stor del.
Förbättrad tillbehörssko
Canon EOS R6 II har fått Canons multifunktions tillbehörssko som stöder avancerade blixtar, mikrofoner och även ljudadapters som har XLR-anslutningar.
Alla fotomodeller är inte tålmodiga men kameran lyckades sätta fokus på ett öga på de flesta bilderna. Jag skulle säga att den presterade bra men precis som hos andra tillverkare inte inte lika bra som vid människoögon.
Förbättrad meny
Menyn är lättarbetad och uppbyggd på samma trevliga sätt som sin föregångare men det har tillkommit en hel del nytt i och med en del nya funktioner. Snabbmenyknappen "Q" har fått egen meny för videoläget vilket är både logiskt och praktiskt att den har.
Minneskort
Canon EOS R6 II har dubbla kortplatser som stöder SecureDigital, SDHC, SDXC och har stöd för UHS-I och II.
Förbättrad anslutning
Du kan använda Canon EOS R6 II som webkamera till både PC och Mac när du kör Zoom, Teams, Skype eller liknande. All programvara för plug&play, USB Video Class (UVC) och USB Audio Class (UAC), finns redan i Windows och MacOS. Självklart så ger denna kamera ett mycket bättre bildresultat än en dators inbyggda webkamera eller om du har en lös webkamera ovanpå skärmen. Det jag personligen gillar bäst är att använda en ljusstark optik på full öppning så jag får bakgrunden oskarp med en krämig bokeh. En annan fördel kan vara att använda en zoom så att du kan variera utsnittet enligt vad som passar bäst.
Canon EOS R6 II stöder även MFI vilket gör att du kan föra över bilder direkt från kameran till en iPhone via kabel. I övrigt så har Canon EOS R6 II anslutning för USB-C, hörlurar, mikrofon, fjärrkontroll och (tyvärr bara) micro-HDMI. Du kan ladda batteriet i kameran via USB-C men den kräver minst 5V 3A för att det ska vara möjligt. Vilket betyder att den fungerar bara med ett fåtal powerbanks och USB-laddare som stödjer Power Delivery (PD), som t ex denna USB-laddare. Canon rekommenderar att man använder deras USB-nätaggregat PD-E1. Alltså inte lika användbart som hos många konkurrenter där man kan använda i princip vilken powerbank som helst. För extern drift av kameran behöver man 230 V nätadapter inkl batteridummy, dvs extra tillbehören AC-E6N och DR-E6. Extern laddare ingår till kameran.
Canon EOS R6 II har fått en uppdaterad Bluetooth v.5 och Wi-Fi (5GHz). Det gär att kameran kan enkelt anslutas till en smartphone och nätverk som tillåter fil- och FTP/FTPS/SFTP-överföring i hög hastighet. Canon EOS R6 II kan också fjärrstyras med hjälp av apparna Camera Connect och EOS Utility, när kameran är kopplad till en PC, Mac eller smartphone via Wi-Fi eller höghastighets-USB-C.
Förbättrad anti-flicker
Canon EOS R6 II har ett hög-frekvens-anti-flicker-läge som liknar det som finns i toppmodellen Canon EOS R3. Den låter dig finjustera slutarhastigheten så att du slipper flimmer från LED-belysningar eller skärmar som använder höga frekvenser.
Bildstabilisering
Canon EOS R6 II har inbyggd bildstabilisering som tillsammans med vissa RF-objektiv ger en total stabiliseringseffekt på upp till motsvarande hela 8 slutarsteg, dvs du kan välja 8 steg längre slutartider än normalt utan att få skakningsoskärpa i bilderna. Detta är bland det bästa på marknaden, även jämfört med kameror med betydligt mindre bildsensorer som normalt är lättare att bygga en effektiv stabilisering i. Antal steg varierar lite beroende på RF-objektiv och hur stor bildcirkel objektivet klarar av att lysa ut inuti optiken, men inget RF-objektiv ger mindre än 6 steg och de flesta av dem ger upp till 7-8 steg. Man kan lätt tro att alla IS-objektiv ger fler steg än de som saknar IS, men det stämmer inte i praktiken. Till exempel ger RF 28-70/2L USM 8 steg medan RF 70-200/2,8L IS USM ger 7,5 steg.
Slutsats
Jag gillar verkligen Canon EOS R6 II. Kamerahuset är gediget och ger en mycket god kvalitetskänsla. Jag gillar att den är vädertätad. Alla knappar och rattar sitter bra placerade och det känns som de sitter exakt där de borde sitta. Bildresultaten jag fått är mycket bra och speciellt hudtonerna gillar jag. Kameran ligger mycket bra i handen. Går du från föregångaren EOS R6 så känner du igen dig i allt utom strömbrytaren. Själva arbetsflödet känns betydligt smidigare i R6 II än i föregångaren. Till och med batterigreppet från EOS R6 passar till nya EOS R6 II.
Jag skulle säga att Canon EOS R6 II är lite av en allkonstnär, den klarar av det mesta och gör det på ett snabbt och bra sätt. Upplösningen på 24 MP räcker gott för de allra flesta och räcker det för dig så har du ett mycket bra val i Canon EOS R6 II. Det jag uppskattar absolut mest hos EOS R6 II är dess snabba och exakta autofokus. Jag vågar verkligen lita på att den ställer in korrekt. Jag har försökt hitta något som jag inte gillar, och det skulle vara att Canon inte har en fullstor HDMI-utgång och att den kräver ovanligt kraftfull USB-C-laddare för att kunna ladda i kameran. Jag kan verkligen rekommendera den utan några förbehåll, detta är en kunnig, snabb och träffsäker kamera, ett väldigt effektivt verktyg både för stillbild och video. Jag vill påstå att detta är bästa kameran i denna prisklass just nu och den får betyget Toppklass, då avseende i sin prisklass.