Ricohs efterlängtade generation III i GR-serien. Nu med inbyggd bildstabilisering, sensorrengöring, fasdetekterande autofokus, pekskärm och usb-laddning.
Bländare f/2,8.
Bildstabilisering och fasdetekterande autofokus
Ricoh GR III i denna eftertraktade kameraserie är dessutom mer än bara en uppdatering, det är en hel del värdefulla nyheter som döljer sig under det snarlika skalet, med en trevlig design som lanserades redan 1996.
Hjärtat i kameran är en 24MP CMOS-sensor, som för första gången är stabiliserad. Bildstabiliseringen gör det lättare att ta skakningsfria bilder när ljuset tryter och man inte har stativ tillgängligt, och kompenserar för upp till ca 4 steg längre slutartider än normalt.
Sensorn har dessutom integrerade fokusmätfält för fasdetekterande autofokus, vilket innebär snabbare fokusering än tidigare, och framförallt vid rörliga motiv. Via den rörliga bildsensorn finns även en AA-filtersimulering - alltså en funktion som motverkar uppkomsten av moiré-effekter i motiv med täta mönster, som t ex textilier. Bildsensorn har även en rengöringsfunktion som vibrerar bort dammpartiklar med ultraljud. Om du undrar varför den fått sensorrengöring även fast den inte har utbytbar optik, så är det för att det har hänt i föregående modeller att damm trängt in via optikens rörliga mekanik som åker in och ut vid start av kameran.
Bländare f/7,1.
Ny optik
Optiken är förbättrad, men har samma brännvidd och ljusstyrka som tidigare, och har nu även ett förbättrat autofokussystem i kameran.
Ny skärm, förbättrad filmfunktion, USB-C och WiFi
Skärmen har fått touchfunktion och kameran är utrustad med såväl WiFi som USB-C-anslutning. Via USB-anslutningen kan man även ta ut videosignal från kamerans filmfunktion som klarar upp till FHD med 60 bilder per sekund - 1080/60p.
Skärmen
GR III har en skarp och tydlig skärm med touchkontroller för funktioner från allt som fokusering och exponering till menyer och bildhantering, ungefär som på en smartphone. Visning av focus peaking, högdagervarning, rutnät, elektroniskt vattenpass och histogram finns att välja, och alla i realtid och dessutom samtidigt. Personligen saknar jag dock vikbar skärm och en inbyggd sökare, och då speciellt vid fotografering i motljus. I övrigt en mycket bra skärm med många önskvärda funktioner.
Bländare f/8.
Hastighet och fokusering
Kameran startar relativt snabbt och är klar för bildtagning direkt efter att objektivet åkt ut till startläget. Autofokuseringen sker med en hydbridvariant av både kontrast- och fasdetektering, och som sätter fokus oftast under en halv sekund. I macroläget kan den behöva lite extra tid på sig för att hitta rätt, och där fokuserar den inom ett avstånd på 6cm till 12cm mätt från frontlinsen. I standardläget ligger fokuseringsavtåndet mellan 10cm till oändligt. För snabbare bildtagning kan man aktivera funktionerna Tryck för ögonblick, och Snabbfokusavstånd. Då kan man istället för att först autofokusera via halvt avtryck, bara trycka ner avtrycken i botten direkt och bilden tas omedelbart med det förutbestämda fokusavståndet. Finns att välja mellan 1m, 1,5m, 2m, 2,5m, 5m och oändligt. En lämplig funktion för bland annat gatufotografering, eller för att undvika fokusjakt vid dåliga ljusförhållanden. Ansiktssökande autofokus finns också, men någon specifik ögon-AF finns inte.
Bländare f/2,8 och en slutartid på 6 sekunder.
Byggkvalitet och känsla
Precis som alla tidigare Ricohs GR-versioner känns också GR III robust byggd med fin känsla i knappar och reglage. Programvalsratten på ovansidan har en låsknapp för att eliminera risken att byta exponeringsläge av misstag. Det joystickliknande ADJ-reglaget med både vrid- och tryckfunktion kommer ofta till användning då den har en rad olika funktioner som exempelvis exponeringskompensation och de olika fokuseringsvalen.
Laddning
Batteriet laddas direkt i kameran via USB-C med medföljande laddadapter för 230v, och USB-laddning innebär också att man kan använda en powerbank ifall nätström inte finns tillgängligt. Rekommenderar att använda den medföljande USB-C-kabel, annars är det inte säkert att laddningen fungerar. Man kan även låta laddkabeln sitta i medan man fotograferar om man så önskar, men batteriet laddas ej när kameran är påslagen.
Bländare f/2,8,imponerande skärpa över hela bilden redan på full öppning.
Funktioner
GR III är verkligen fullspäckad med funktioner av alla de slag. Den får till och med vissa systemkameror att framstå som funktionsfattiga, och man behöver inte fundera många sekunder på vilken sorts användare som Ricoh riktar sig till med sina GR-modeller. Ett annat tydligt tecken på vem GR III riktar sig till är att kameran saknar det vanligtvis grönmarkerade helautoläget för nybörjare, så P-läget är det som gäller om man vill att kameran sköter bländare och slutartid själv. Inbyggt 2 EV-stegs ND-filter är bra att ha när det är ljust ute eftersom kortast slutartid på bländare f/2,8 bara är 1/2500 sekund, och i nedbländat läge gäller 1/4000s. ND-filtret går att välja manuellt eller i automatikläge.
Här nedan ser du bara några exempel av alla funktioner som finns i GR III:
Inbyggd redigering och konvertering från Raw-DNG till JPEG
Exp.kompensation med +/- 5 steg
Exponeringsgaffling/bracketing
Spotmätning
Autofokusspårning/AF-tracking
Länkad AF-punkt med ljusmätningen
Ansikts-AF
Snabbfokusavstånd och Tryck för ögonblick för snabbare bildtagning
Makrofunktion för fokusering på kortare avstånd än normalt
Programmerbar Fn-knapp och ADJ/Exp.komp.-reglage, med upp till 31st funktioner
3st User-lägen för egna inställningar
Pixelmappning
WiFi och Bluetooth
Bländare f/5,6.
WiFi och Bluetooth
Som alla moderna kameror av idag har GR III givetvis WiFi för dig som snabbt vill dela med dig av dina alster. Bluetooth finns också och ger möjlighet till en säkrare och mer konstant uppkoppling. Du kan också använda din smartphone som fjärrkontroll till kameran.
Video
Ricoh GR III är i huvudsak en stillbildskamera, men har även en filmfunktion. Dess videofunktion och filmkvalitet kunde fått vara bättre, men med tanke på vilken sorts användare som kameran är skapad för så kommer nog videofunktionen sällan eller aldrig att bli använd. GR III kan filma i FHD 1080p /60p/30p/24p och inte så mycket mer. Som filmverktyg saknas många viktiga funktioner, och för att nämna några exempel kan den bara filma i P-läget och inte med manuell exponering, ISO fungerar bara i autoläge och autofokus fungerar bara med samtliga AF-punkter. Däremot fungerar det inbyggda ND-filtret, stabiliseringen, högdagervarning, exp.kompensation, touchfokus och fokus peaking.
Bländare f/5,6.
Bildkvalitet
Ricoh GR III är försedd med en imponerande optik som är skarp över förvånansvärt stor del av bilden redan på f/2,8, och bäst skärpa över hela bilden får man redan efter bara ett stegs nedbländning till f/4. Mycket bra.
Övriga optiska egenskaper som vinjettering, distorsion och kromatisk aberration håller sig på försumbara nivåer. Bilderna blir som sagt var mycket skarpa och väldetaljerade. Men samtidigt blir jag lite förvånad över att bruset på lägsta ISO 100 i JPEG-filerna inte är helt rent från artefakter, eftersom på höga ISO håller det sig på fullt normala brusnivåer. På ISO 100 är det mest synligt i den blå färgkanalen. GR III har dock en ovanligt avancerad brusreduceringsfunktion där man manuellt kan ställa in mängden reducering för samtliga ISO, men den rensar inte bort allt brus på lägsta ISO och full effekt. För dig som är lika kinkig för brus som jag, rekommenderar jag som brukligt att ta alla bilder i Raw för att kunna reducera bruset med större precision i efterhand. Bilderna på denna sida är okorrigerade och exakt som de kommer ur kameran i JPEG i standardläget.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 9
Byggkvalitet 8,5
Funktion 9
Pris 8,8
Bländare f/7,1.
Plus
+ Mycket skarp och bra 18,3mm f/2,8 optik, motsvarande 28 mm på fullformatskamera
+ Inget lågpassfilter, vilket ger skarpare bilder
+ APS-C-sensor i en liten kompaktkamera är mindre vanligt
+ DNG-Raw kan läsas av fler program än övriga Rawformat
+ Förhållandevis fin bokeh på f/2,8 på korta fokusavstånd
+ Relativt bra motljusegenskaper
+ Mycket rik på funktioner för stillbildstagning
+ Inbyggd bildstabilisering typ sensor-shift
+ Högdagervarning i realtid
+ Focus peaking
+ Inbyggt ND-filter, 2 EV-steg
+ Inbyggd redigering och konvertering från Raw till JPEG
+ Funktionerna Tryck för ögonblick och Snabbfokusavstånd ger lite snabbare bildtagning
+ Blixtsko för extern blixt
+ Skarp bildskärm med fullständiga touch-kontroller
+ Kameran är robust byggd av bland annat magnesiumlegering
+ USB-laddning för exempelvis en powerbank
+ WiFi & Bluetooth
+ Inbyggd sensorrengöring
+ Inbyggt minne på 2 GB, inte mycket men givetvis bättre än inget alls
+ Vidivnkelkonverter som ger motsvarande 21mm finns som extra tillbehör
+ Väldigt mycket kamera och kvalitet i kompakt format
Minus
- Saknar inbyggd sökare, men optiska sökare finns som tillbehör
- Ingen vikbar skärm
- Begränsad och medioker videofunktion och filmkvalitet
- Batteritiden hade kunnat vara bättre
- Saknar driftfunktion via USB-kontakten
- Ej kompatibel med UHS-II minneskort, och kan medföra skrivproblem ifall det används
- Brus och artefakter på lägsta ISO 100 hade kunnat vara lägre i vissa lägen
- Fn2 knappen som fanns på GR II är borttagen
- Saknar inbyggd blixt, men har blixtsko där Pentax FG201 och alla FGZ-blixtar fungerar
Bländare f/2,8, fin bokeh för sin brännvidd.
Slutsats
Det kan vara lätt hänt att det uppstår nostalgiska känslor med GR III. Ricohs GR-modeller har nämligen funnits nästan lika länge som CyberPhoto sålt kameror på webben, och designmässigt har kamerorna inte förändrats speciellt mycket sedan den första analoga GR1 kom 1996.
Fram tills idag har GR förekommit i totalt fem analoga och sju digitala varianter, och där nästan alla varit försedda med en fast optik på 28mm, eller motsvarande 28mm på de digitala. De första digitala GR hade dock bara en liten 1/1,7''-tums- sensor, men 2013 kom den första GR-modellen med den större APS-C-sensorn, och nu är det alltså dags för den tredje generationen GR med samma sensorstorlek. Version III har fått en uppgraderad 24MP APS-C-sensor med inbyggd 4-stegs-bildstabilisering och sensorrengöring, och som de flesta tidigare GR-modeller är den också berikad med ett mycket bra fast objektiv motsvarande 28mm och med ljusstyrka f/2,8, bortsett från den analoga GR21 som hade en 21mm f/3,5-optik.
Sammanfattningsvis är Ricoh GR III en oerhört kunnig kompaktkamera i modern tappning och med en imponerande optik. Som gjord för seriösa foto-GR-afer. Rekommenderas!
Testad av Mats 2019-03-26.
Fler bilder tagna med Ricoh GR III finner du nedan, och finns även 2 st Raw-filer längst ner.
Bländare f/11.
Bländare f/7,1.
Bländare f/2,8, fin bokeh för sin brännvidd
Bländare f/2,8 och en slutartid på 8 sekunder.
Bländare f/2,8, imponerande skärpa över hela bilden redan på full öppning.
Bländare f/9.
Bländare f/5,6.
Bländare f/4.
Bländare f/2,8, fin bokeh för sin brännvidd
Bländare f/5,6.
ISO/känslighet
Till ISO-bilderna nedan har dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans använts.
ISO 100.
Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och ett antal högre ISO-val med respektive kameramodell.
13 690:-
10 952:- exkl. moms
Hög bildkvalitet
Liten & smidig
Perfekt för gatufoto
I lager. Skickas samma dag (beställ innan 16:30)
Nej tack
Lexar SDXC Professional Silver Plus 1066x UHS-I/U3/A2/4K R205/W100 (V30) - 64GB
+ 169:-
Lexar SDXC Professional Silver Plus 1066x UHS-I/U3/A2/4K R205/W150 (V30) - 128GB
+ 269:-
Lexar SDXC Professional Silver Plus 1066x UHS-I/U3/A2/4K R205/W150 (V30) - 256GB
+ 479:-
Nej tack
Lowepro Kameraväska Tahoe CS 20 Svart
+ 129:-
Caruba Compex Mini 3
+ 179:-
Nej tack
Jupio batteri motsvarande Olympus Li-90B/Li-92B samt DB-110
+ 349:-
Ricoh Uppladdningsbart Li-Ion batteri DB-110
+ 659:-
Nej tack
CyberPhoto Microfiberduk till objektiv, kameradisplayer och smartphones
Ricohs efterlängtade generation III i GR-serien. Nu med inbyggd bildstabilisering, sensorrengöring, fasdetekterande autofokus, pekskärm och usb-laddning.
Bländare f/2,8.
Bildstabilisering och fasdetekterande autofokus
Ricoh GR III i denna eftertraktade kameraserie är dessutom mer än bara en uppdatering, det är en hel del värdefulla nyheter som döljer sig under det snarlika skalet, med en trevlig design som lanserades redan 1996.
Hjärtat i kameran är en 24MP CMOS-sensor, som för första gången är stabiliserad. Bildstabiliseringen gör det lättare att ta skakningsfria bilder när ljuset tryter och man inte har stativ tillgängligt, och kompenserar för upp till ca 4 steg längre slutartider än normalt.
Sensorn har dessutom integrerade fokusmätfält för fasdetekterande autofokus, vilket innebär snabbare fokusering än tidigare, och framförallt vid rörliga motiv. Via den rörliga bildsensorn finns även en AA-filtersimulering - alltså en funktion som motverkar uppkomsten av moiré-effekter i motiv med täta mönster, som t ex textilier. Bildsensorn har även en rengöringsfunktion som vibrerar bort dammpartiklar med ultraljud. Om du undrar varför den fått sensorrengöring även fast den inte har utbytbar optik, så är det för att det har hänt i föregående modeller att damm trängt in via optikens rörliga mekanik som åker in och ut vid start av kameran.
Bländare f/7,1.
Ny optik
Optiken är förbättrad, men har samma brännvidd och ljusstyrka som tidigare, och har nu även ett förbättrat autofokussystem i kameran.
Ny skärm, förbättrad filmfunktion, USB-C och WiFi
Skärmen har fått touchfunktion och kameran är utrustad med såväl WiFi som USB-C-anslutning. Via USB-anslutningen kan man även ta ut videosignal från kamerans filmfunktion som klarar upp till FHD med 60 bilder per sekund - 1080/60p.
Skärmen
GR III har en skarp och tydlig skärm med touchkontroller för funktioner från allt som fokusering och exponering till menyer och bildhantering, ungefär som på en smartphone. Visning av focus peaking, högdagervarning, rutnät, elektroniskt vattenpass och histogram finns att välja, och alla i realtid och dessutom samtidigt. Personligen saknar jag dock vikbar skärm och en inbyggd sökare, och då speciellt vid fotografering i motljus. I övrigt en mycket bra skärm med många önskvärda funktioner.
Bländare f/8.
Hastighet och fokusering
Kameran startar relativt snabbt och är klar för bildtagning direkt efter att objektivet åkt ut till startläget. Autofokuseringen sker med en hydbridvariant av både kontrast- och fasdetektering, och som sätter fokus oftast under en halv sekund. I macroläget kan den behöva lite extra tid på sig för att hitta rätt, och där fokuserar den inom ett avstånd på 6cm till 12cm mätt från frontlinsen. I standardläget ligger fokuseringsavtåndet mellan 10cm till oändligt. För snabbare bildtagning kan man aktivera funktionerna Tryck för ögonblick, och Snabbfokusavstånd. Då kan man istället för att först autofokusera via halvt avtryck, bara trycka ner avtrycken i botten direkt och bilden tas omedelbart med det förutbestämda fokusavståndet. Finns att välja mellan 1m, 1,5m, 2m, 2,5m, 5m och oändligt. En lämplig funktion för bland annat gatufotografering, eller för att undvika fokusjakt vid dåliga ljusförhållanden. Ansiktssökande autofokus finns också, men någon specifik ögon-AF finns inte.
Bländare f/2,8 och en slutartid på 6 sekunder.
Byggkvalitet och känsla
Precis som alla tidigare Ricohs GR-versioner känns också GR III robust byggd med fin känsla i knappar och reglage. Programvalsratten på ovansidan har en låsknapp för att eliminera risken att byta exponeringsläge av misstag. Det joystickliknande ADJ-reglaget med både vrid- och tryckfunktion kommer ofta till användning då den har en rad olika funktioner som exempelvis exponeringskompensation och de olika fokuseringsvalen.
Laddning
Batteriet laddas direkt i kameran via USB-C med medföljande laddadapter för 230v, och USB-laddning innebär också att man kan använda en powerbank ifall nätström inte finns tillgängligt. Rekommenderar att använda den medföljande USB-C-kabel, annars är det inte säkert att laddningen fungerar. Man kan även låta laddkabeln sitta i medan man fotograferar om man så önskar, men batteriet laddas ej när kameran är påslagen.
Bländare f/2,8,imponerande skärpa över hela bilden redan på full öppning.
Funktioner
GR III är verkligen fullspäckad med funktioner av alla de slag. Den får till och med vissa systemkameror att framstå som funktionsfattiga, och man behöver inte fundera många sekunder på vilken sorts användare som Ricoh riktar sig till med sina GR-modeller. Ett annat tydligt tecken på vem GR III riktar sig till är att kameran saknar det vanligtvis grönmarkerade helautoläget för nybörjare, så P-läget är det som gäller om man vill att kameran sköter bländare och slutartid själv. Inbyggt 2 EV-stegs ND-filter är bra att ha när det är ljust ute eftersom kortast slutartid på bländare f/2,8 bara är 1/2500 sekund, och i nedbländat läge gäller 1/4000s. ND-filtret går att välja manuellt eller i automatikläge.
Här nedan ser du bara några exempel av alla funktioner som finns i GR III:
Inbyggd redigering och konvertering från Raw-DNG till JPEG
Exp.kompensation med +/- 5 steg
Exponeringsgaffling/bracketing
Spotmätning
Autofokusspårning/AF-tracking
Länkad AF-punkt med ljusmätningen
Ansikts-AF
Snabbfokusavstånd och Tryck för ögonblick för snabbare bildtagning
Makrofunktion för fokusering på kortare avstånd än normalt
Programmerbar Fn-knapp och ADJ/Exp.komp.-reglage, med upp till 31st funktioner
3st User-lägen för egna inställningar
Pixelmappning
WiFi och Bluetooth
Bländare f/5,6.
WiFi och Bluetooth
Som alla moderna kameror av idag har GR III givetvis WiFi för dig som snabbt vill dela med dig av dina alster. Bluetooth finns också och ger möjlighet till en säkrare och mer konstant uppkoppling. Du kan också använda din smartphone som fjärrkontroll till kameran.
Video
Ricoh GR III är i huvudsak en stillbildskamera, men har även en filmfunktion. Dess videofunktion och filmkvalitet kunde fått vara bättre, men med tanke på vilken sorts användare som kameran är skapad för så kommer nog videofunktionen sällan eller aldrig att bli använd. GR III kan filma i FHD 1080p /60p/30p/24p och inte så mycket mer. Som filmverktyg saknas många viktiga funktioner, och för att nämna några exempel kan den bara filma i P-läget och inte med manuell exponering, ISO fungerar bara i autoläge och autofokus fungerar bara med samtliga AF-punkter. Däremot fungerar det inbyggda ND-filtret, stabiliseringen, högdagervarning, exp.kompensation, touchfokus och fokus peaking.
Bländare f/5,6.
Bildkvalitet
Ricoh GR III är försedd med en imponerande optik som är skarp över förvånansvärt stor del av bilden redan på f/2,8, och bäst skärpa över hela bilden får man redan efter bara ett stegs nedbländning till f/4. Mycket bra.
Övriga optiska egenskaper som vinjettering, distorsion och kromatisk aberration håller sig på försumbara nivåer. Bilderna blir som sagt var mycket skarpa och väldetaljerade. Men samtidigt blir jag lite förvånad över att bruset på lägsta ISO 100 i JPEG-filerna inte är helt rent från artefakter, eftersom på höga ISO håller det sig på fullt normala brusnivåer. På ISO 100 är det mest synligt i den blå färgkanalen. GR III har dock en ovanligt avancerad brusreduceringsfunktion där man manuellt kan ställa in mängden reducering för samtliga ISO, men den rensar inte bort allt brus på lägsta ISO och full effekt. För dig som är lika kinkig för brus som jag, rekommenderar jag som brukligt att ta alla bilder i Raw för att kunna reducera bruset med större precision i efterhand. Bilderna på denna sida är okorrigerade och exakt som de kommer ur kameran i JPEG i standardläget.
Betyg 1-10:
Bildkvalitet 9
Byggkvalitet 8,5
Funktion 9
Pris 8,8
Bländare f/7,1.
Plus
+ Mycket skarp och bra 18,3mm f/2,8 optik, motsvarande 28 mm på fullformatskamera
+ Inget lågpassfilter, vilket ger skarpare bilder
+ APS-C-sensor i en liten kompaktkamera är mindre vanligt
+ DNG-Raw kan läsas av fler program än övriga Rawformat
+ Förhållandevis fin bokeh på f/2,8 på korta fokusavstånd
+ Relativt bra motljusegenskaper
+ Mycket rik på funktioner för stillbildstagning
+ Inbyggd bildstabilisering typ sensor-shift
+ Högdagervarning i realtid
+ Focus peaking
+ Inbyggt ND-filter, 2 EV-steg
+ Inbyggd redigering och konvertering från Raw till JPEG
+ Funktionerna Tryck för ögonblick och Snabbfokusavstånd ger lite snabbare bildtagning
+ Blixtsko för extern blixt
+ Skarp bildskärm med fullständiga touch-kontroller
+ Kameran är robust byggd av bland annat magnesiumlegering
+ USB-laddning för exempelvis en powerbank
+ WiFi & Bluetooth
+ Inbyggd sensorrengöring
+ Inbyggt minne på 2 GB, inte mycket men givetvis bättre än inget alls
+ Vidivnkelkonverter som ger motsvarande 21mm finns som extra tillbehör
+ Väldigt mycket kamera och kvalitet i kompakt format
Minus
- Saknar inbyggd sökare, men optiska sökare finns som tillbehör
- Ingen vikbar skärm
- Begränsad och medioker videofunktion och filmkvalitet
- Batteritiden hade kunnat vara bättre
- Saknar driftfunktion via USB-kontakten
- Ej kompatibel med UHS-II minneskort, och kan medföra skrivproblem ifall det används
- Brus och artefakter på lägsta ISO 100 hade kunnat vara lägre i vissa lägen
- Fn2 knappen som fanns på GR II är borttagen
- Saknar inbyggd blixt, men har blixtsko där Pentax FG201 och alla FGZ-blixtar fungerar
Bländare f/2,8, fin bokeh för sin brännvidd.
Slutsats
Det kan vara lätt hänt att det uppstår nostalgiska känslor med GR III. Ricohs GR-modeller har nämligen funnits nästan lika länge som CyberPhoto sålt kameror på webben, och designmässigt har kamerorna inte förändrats speciellt mycket sedan den första analoga GR1 kom 1996.
Fram tills idag har GR förekommit i totalt fem analoga och sju digitala varianter, och där nästan alla varit försedda med en fast optik på 28mm, eller motsvarande 28mm på de digitala. De första digitala GR hade dock bara en liten 1/1,7''-tums- sensor, men 2013 kom den första GR-modellen med den större APS-C-sensorn, och nu är det alltså dags för den tredje generationen GR med samma sensorstorlek. Version III har fått en uppgraderad 24MP APS-C-sensor med inbyggd 4-stegs-bildstabilisering och sensorrengöring, och som de flesta tidigare GR-modeller är den också berikad med ett mycket bra fast objektiv motsvarande 28mm och med ljusstyrka f/2,8, bortsett från den analoga GR21 som hade en 21mm f/3,5-optik.
Sammanfattningsvis är Ricoh GR III en oerhört kunnig kompaktkamera i modern tappning och med en imponerande optik. Som gjord för seriösa foto-GR-afer. Rekommenderas!
Testad av Mats 2019-03-26.
Fler bilder tagna med Ricoh GR III finner du nedan, och finns även 2 st Raw-filer längst ner.
Bländare f/11.
Bländare f/7,1.
Bländare f/2,8, fin bokeh för sin brännvidd
Bländare f/2,8 och en slutartid på 8 sekunder.
Bländare f/2,8, imponerande skärpa över hela bilden redan på full öppning.
Bländare f/9.
Bländare f/5,6.
Bländare f/4.
Bländare f/2,8, fin bokeh för sin brännvidd
Bländare f/5,6.
ISO/känslighet
Till ISO-bilderna nedan har dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans använts.
ISO 100.
Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:
Grundtanken med dessa ISO-bilder är inte för att jämföra ISO-prestanda med andra kameror med olika sensorstorlekar, upplösningar och självklart olika objektiv, utan mer för att visa brusegenskaperna mellan lägsta ISO och ett antal högre ISO-val med respektive kameramodell.