Fujifilms nya GFX 50R är utformad som en klassisk mellanformats mätsökarkamera (R=Rangefinder).
Den delar grunderna, såsom t ex bildsensorn, med syskonmodellen GFX 50S. I övrigt är den något bantad/förenklad, med lite enklare sökarkonstruktion, lite enklare lösning för vinkling av bildskärmen, ett mindre grepp och avsaknad av hörlursutgång och övre funktionsdisplay. Sammantaget ger detta en mindre och tydligt lättare kamera, ~145 g lättare än GFX 50S med sökare monterad.
Kameran blir också markant billigare än storebror och får lite färre externa reglage - där fler funktioner styrs via bildskärmen.
Något som finns på GFX 50R, men inte på 50S, är bluetooth-stöd. Detta underlättar uppkoppling mellan kamera och t ex smartphone, vid filöverföring eller fjärrstyrning.
Sammantaget får man se GFX 50R som ett alternativ för den som föredrar mätsökardesignen och som vill ha en lite lättare och smidigare kamera, som ändå ger samma bildkvalitet och möjligheter i stort som GFX 50S. Priset kan ju också vara en avgörande faktor i valet.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Utmärkande egenskaper
Spegelfri mellanformatskamera i mästökardesign, med sensorstorlek 43,8 x 32,9 mm
CMOS-bildsensor med 51,4 Mpixels upplösning, utan optiskt lågpassfilter
Fuji G-bajonett för objektiv i GF-serien, eller Fujinon HC-objektiv via adapter, ingår ej
Integrerad elektronisk OLED-sökare med 3,7 Mpixels upplösning
Vinklingsbar 3,2-tums LCD-skärm med 2,36 MPixels upplösning och touch-funktion
Kontrastbaserad autofokus med upp till 425 st valbara fokusfält
Fokalplansslutare/ridåslutare med tider ner till 1/4000 s
Elektronisk slutare för slutartider ner till 1/16000 s
Även möjlighet till t ex elektronisk förstaridå, för vibrationsreduktion vid långtidsexponering
Seriebildtagning med upp till 3 bilder/s
Ett flertal stillbildsproportioner: 4:3, 3:2, 1:1, 5:4, 7:6, 16:9 och 65:24
Filmning i FHD, upp till 1080/30p, 36 Mbps och i HD upp till 720/30p, 18 Mbps
Dubbla kortplatser (SD, SDHC, SDXC, UHS II)
Filmsimuleringslägen för klassiska Fuji-filmtyper m.fl, både vid stillbildsfoto och filmning
Inbyggd WiFi-funktion, med bluetooth-funktion, för trådlös filöverföring och fjärrstyrning av kamera via smartphone/surfplatta (och dedikerad app)
Tethering-funktion för fotografering via dator med fristående programvaror (ingår ej)
Mikrofon-/fjärrkontrollsingång (2,5 mm stereoteleplugg)
Damm, fukt- och köldskyddad
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 63/2,8 R WR.
Hastighet
Fujifilm GFX 50R är precis som storebror 50S, försedd med både mekanisk och elektronisk slutare som klarar slutartider ner till 1/16000 sekund, vilket är suveränt om man t ex plåtar på full öppning med ljusstark optik i fullt dagsljus. Med den mekaniska slutaren är det istället 1/4000s som gäller för kortast möjliga slutartid. Autofokus i GFX 50R fungerar mycket bra och träffsäkert, men speciellt snabb kan man inte påstå att den är, och väljer man Snabb AF i menyn så märker man ingen nämnvärd skillnad. Men supersnabb AF och serietagning med en mellanformatskamera är väl knappast heller intressant, GFX 50R använder endast kontrastbaserad autofokus och klarar bara 3 b/sek som bäst. En mellanformatskamera som GFX 50R och 50S är därmed inget bra val för dig som vill kunna bränna av massor av bilder på kort tid, den passar betydligt bättre för fotografer som fotograferar exempelvis landskap, natur och studioplåtning, där bildkvaliteten har en högre prioritet.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Byggkvalitet & känsla
GFX 50R har ett mycket mindre grepp än den större 50S, vilket givetvis inte ger lika stadigt och säkert grepp, och det får man nog kallt räkna med om man vill ha en smidigare modell. Men det som förvånade mig var att den mindre 50R är faktiskt både lite bredare och högre om man räknar bort greppet och den löstagbara EVF-sökaren på 50S. På djupet är däremot 50R markant tunnare, vilket gör att den slinker ner i fotoväskan lättare.
Kamerahuset är tillverkat helt i magnesiumlegering, vilket gör det mycket tåligt utan att vikten blir för hög, 775 gram inkl batteri. För att ytterligare skydda kameran mot elementen har man kompletterat med en vädertätning som effektivt avvisar damm och fukt. Kameran är dessutom köldtålig ner till -10°C. Även objektiven i GF-serien är tätade och köldtåliga, men kamera och objektiv är givetvis inte vattentäta.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Funktioner
Fujifilm GFX 50R har i stort sett alla funktioner och inställningar man normalt behöver för kreativ fotografering, plus mycket till. Den har bland annat 7 st programmerbara Fn-knappar, samt dubbla inställningsrattar där den bakre har både vrid- och tryckfunktion. För skärmen finns det ytterligare 4 st Fn-funktioner via touchfunktion. Separata reglage för slutartid och exponeringskompensation sitter på ovansidan, och ISO kommer man enkelt åt via tilldelad Fn-knapp, eller Q-knappen. Finns även möjlighet att programmera 3 olika val för auto-iso med olika variationer av högsta/lägsta- slutartider samt -iso. Det låsbara C-läget finns på GF-objektiven och gör att man kan styra bländaren från kamerahuset också, en mycket användbar funktion då man inte blir låst till objektivets bländarring.
Fler intressanta funktioner finner du i punktform nedan:
Inbyggd bearbetning och konvertering av Raw-bilder
Filmsimulering typ Provia, Velvia m.fl.
Val av mekanisk eller elektronisk slutare samt kombination av båda
Exponeringskompensation +/- 3 steg
Blixtsynk på första/andra ridån
PC-synkkontakt för ex.vis studioblixt
Exponeringslås
Bulb & T, upp till 60 min
Spotmätning
Skärpedjupskontroll
Focus peaking för manuell fokusering
En-punkt, zon eller spårnings-AF
Ansikte/ögon-AF
Exponeringsvariation/gaffling/bracketing
Gaffling för filmsimulering och fokus
Justering av digitalskärpa
Justering av färgbalans
Justering av hög- & lågdagernivå
Kornighet
Intervalltagning/Time lapse
Totalt 11 st programmerbara Fn-reglage
Q-knapp för snabbare åtkomst av viktiga funktioner
Auto-ISO med valbart standardläge
Auto-ISO med valbar lägsta och högsta känslighet (200-12800)
Auto-ISO med valbar längsta/kortaste slutartid (1/4 s -1/500 s)
Brusreduceringsinställningar
Reducering av diffraktion för JPEG-bilder
Pixelmappning
Sensorrengöring
WiFi och Bluetooth
' Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Sökare och skärm
Sökaren är en lite enklare modell än den som sitter i 50S, och sökaren tillsammans med greppet är kanske de två egenskaperna som skiljer 50R och 50S mest åt. Upplösningen är samma som i 50S med 3,7 Mpixels, men med 0,77x förstoring istället för 0,85x. Inbyggd dioptrijustering samt ögonsensor för att växla automatisk mellan sökare och skärm finns . Trevligt också att dioptriknappen är låsbar.
Skärmen är likvärdig med 50S-skärmen, en 3,2-tums LCD-variant med en upplösning på 2,36 Mpixel. Den är också vinklingsbar och har touch-funktion för att styra de viktigaste funktionerna vid fotografering och bildvisning. Bland annat kan man välja fokusfält och zooma i eller bläddra mellan bilder i visningsläget. Elektronisk vattenpass, rutmönster och histogram finns att välja för både skärm och sökare. Lite synd bara att den vikbara designen inte är av samma typ som GFX 50S, X-H1, X-T3 m.fl. Den går tyvärr inte att vika uppåt när man tippat kameran åt sidan för stående bildtagning.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 110/2,0 R LM WR.
WiFi, Bluetooth & GPS
För dig som vill dela med dig av dina bilder så har kameran givetvis inbyggd WiFi, som tillsammans med appen Fujifilm Remote ger dig möjligheten att överföra och dela bilder eller film för både iOS och Android. Ytterligare en trevlig egenskap är att man även kan ta bilder och fjärrstyra flera av kamerans funktioner via appen. Fujifilms applikation för fjärrstyrning är relativt välutrustad, det går att justera bländare/slutartid, exponeringskompensation, ISO, vitbalans, film-simuleringsläge, självutlösaren samt film eller stillbildsläge. Det fungerar även med touch-fokus på smartphonens skärm. GPS-funktion för geotaggning av bilder är möjligt via appen och smartenhetens GPS. En nyhet är att man numera kan uppdatera firmware i kameran via Fuji-appen, vilket gäller alla Fujimodeller som har både WiFi och Bluetooth. Man får också en notis via appen när det finns en ny firmware att hämta hem. Smidigt.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Video
Möjligheten att spela in video och ljud finns, och filmkvaliteten i FHD blir helt okej. Men så mycket mer än så blir det inte och filmfunktionen i GFX 50R känns ha en väldigt låg prio med väldigt få inställningsmöjligheter. Nästan så låg att man hade kunnat skippa den funktionen, och som jag ser det är 50R en renodlad stillbildskamera som är suverän för bl a landskap, natur, studio, eller andra sorters stillastående motiv.
Bildkvalitet
Bildkvaliteten på stillbilderna är precis lika bra som i 50S! Bilderna blir fantastiskt bra direkt ur kameran och helt klart ett steg upp från de flesta digitala fullformatskameror. I Raw kan man givetvis kräma ut ytterligare lite mer kvalitet, som brukligt.
Nu är det förstås inte bara kameran som är orsaken till denna höga bildkvalitet, vi har också Fujinon-objektiven att tacka för det. Alla deras nuvarande GF-objektiv levererar utmärkt bildkvalitet på alla områden.
Sensorns sidförhållande i 4:3-format är också något som jag gillar extra mycket med Fujis GFX-kameror. Det passar oerhört bra för landskapsbilder, och småbildsformatets 3:2-förhållanden upplever jag ofta lite väl långsmalt, och gäller särskilt bilder tagna på högkant.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Plus
+ Lika utmärkt bildkvalitet som GFX 50S-modellen
+ Suverän färgåtergivning, dynamik och detaljskärpa
+ Jämn och fin exponering
+ Låga brusnivåer och monokromt brus på höga ISO
+ RAW format + inbyggd redigering & konvertering till JPEG
+ 4:3 sidförhållanden (är för mig ett stort plus)
+ Både mekanisk och elektronisk slutare, samt elektronisk första-ridå-slutare
+ Kortast slutartid 1/16000s med elektronisk slutare
+ 425 st fokuspunkter
+ Träffsäker autofokus tack vare endast kontrastbaserad AF
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare & manuell fokusering
+ C-läget på objektiven ger möjlighet till bländarstyrning från kamerahuset
+ Dubbla inställningsrattar, och 1st med tryckfunktion
+ Totalt 11 programmerbara Fn-reglage
+ Utvändiga reglage för slutartid och exponeringskompensation
+ Kompetent, kan det mesta en avancerad kamera behöver kunna plus mycket annat
+ Focus peaking
+ Bra sökare
+ Bra vikbar skärm med touch-kontroller
+ Dubbla SD-minneskortfack
+ Joysticken på baksidan
+ Gediget byggd i metall och med väderskyddad konstruktion
+ Mycket smidig storlek för att vara en mellanformatskamera
+ Mindre och lättare än GFX 50S
+ Inbyggd WiFi för överföring och trådlös fjärrutlösare via smartenhet
+ Förenklad firmware-uppdatering via Wifi och Fujifilms app
+ Mycket prisvärd mellanformatskamera
Minus
- Enklare vikbar skärmlösning än hos 50S, den går ej att vinkla uppåt vid stående bildtagning
- Ingen batteriladdning eller drift via USB-porten
- Blixtsynk på endast 1/125 sek, dock sällan ett problem vid studiofotograferingar
- Relativt långsam kontrast C-AF och serietagning, ifall du plåtar mycket sport eller dylikt, välj en snabb småbildskamera
- Väldigt fattigt med funktioner för den som vill videofilma
- Fujis kameror saknar minne för vilken menyfunktion man använt sist, startar alltid om från början i menyn vid omstart
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Slutsats
När jag testade Fujifilms digitala mellanformatskamera GFX 50S för första gången, blev jag blixtförälskad redan efter ca 30 sekunders användning. Nu fick jag äran igen att testa den någon enklare Fujifilm 50R, och som jag förstås hade mycket höga förväntningar på. Känslorna lever kvar för nya 50R-modellen och jag känner ett nästan osunt stort vill-ha-behov, och speciellt tillsammans med deras utmärkta vidvinkeloptik GF 23/4,0 R LM WR, som i mitt tycke är ett av de bättre valen av kamera och objektiv för landskapsfotografering. Det är en sann glädje att fotografera med GFX-kamerorna och dess GF-objektiv.
Jag gillar också att den är mindre och lättare än 50S, och självklart att även priset är lägre. GFX 50R får man alltså till ett lägre pris inklusive GF 63/2,8-objektivet än vad bara 50S-huset kostar (gäller i skrivande stund).
Men en liten besvikelse var faktiskt att skärmen och inte fått samma typ av vikbar design som många av Fujis senaste kameramodeller, och de kan heller inte skylla på att skärmen är mindre eller tunnare på 50R, för det är den inte. Lite förvånande också att 50R-kamerahuset är lite bredare och högre än den totalt sett större och tyngre 50S modellen, (dvs om man inte räknar med greppet och den löstagbara sökaren på 50S). Hur som helst är det ganska små detaljer i sammanhanget och Fujifilm GFX50R är precis som 50S, ett utomordenligt bra verktyg för stillbildsfotografering av stilla motiv.
Testad av Mats 2018-11-29.
Fler bilder tagna med Fujifilm GFX 50R + GF 23/4,0 R LM WR och GF 110/2,0 R LM WR hittar du nedan. Samtliga bilder tagna i JPEG och visas här som de kommer ur kameran. Två st bilder i RAW-format finns också att ladda hem längst ner på sidan.
ISO/känslighet
Till bilderna nedan har dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans använts.
ISO 100.
Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning:
Fujifilms nya GFX 50R är utformad som en klassisk mellanformats mätsökarkamera (R=Rangefinder).
Den delar grunderna, såsom t ex bildsensorn, med syskonmodellen GFX 50S. I övrigt är den något bantad/förenklad, med lite enklare sökarkonstruktion, lite enklare lösning för vinkling av bildskärmen, ett mindre grepp och avsaknad av hörlursutgång och övre funktionsdisplay. Sammantaget ger detta en mindre och tydligt lättare kamera, ~145 g lättare än GFX 50S med sökare monterad.
Kameran blir också markant billigare än storebror och får lite färre externa reglage - där fler funktioner styrs via bildskärmen.
Något som finns på GFX 50R, men inte på 50S, är bluetooth-stöd. Detta underlättar uppkoppling mellan kamera och t ex smartphone, vid filöverföring eller fjärrstyrning.
Sammantaget får man se GFX 50R som ett alternativ för den som föredrar mätsökardesignen och som vill ha en lite lättare och smidigare kamera, som ändå ger samma bildkvalitet och möjligheter i stort som GFX 50S. Priset kan ju också vara en avgörande faktor i valet.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Utmärkande egenskaper
Spegelfri mellanformatskamera i mästökardesign, med sensorstorlek 43,8 x 32,9 mm
CMOS-bildsensor med 51,4 Mpixels upplösning, utan optiskt lågpassfilter
Fuji G-bajonett för objektiv i GF-serien, eller Fujinon HC-objektiv via adapter, ingår ej
Integrerad elektronisk OLED-sökare med 3,7 Mpixels upplösning
Vinklingsbar 3,2-tums LCD-skärm med 2,36 MPixels upplösning och touch-funktion
Kontrastbaserad autofokus med upp till 425 st valbara fokusfält
Fokalplansslutare/ridåslutare med tider ner till 1/4000 s
Elektronisk slutare för slutartider ner till 1/16000 s
Även möjlighet till t ex elektronisk förstaridå, för vibrationsreduktion vid långtidsexponering
Seriebildtagning med upp till 3 bilder/s
Ett flertal stillbildsproportioner: 4:3, 3:2, 1:1, 5:4, 7:6, 16:9 och 65:24
Filmning i FHD, upp till 1080/30p, 36 Mbps och i HD upp till 720/30p, 18 Mbps
Dubbla kortplatser (SD, SDHC, SDXC, UHS II)
Filmsimuleringslägen för klassiska Fuji-filmtyper m.fl, både vid stillbildsfoto och filmning
Inbyggd WiFi-funktion, med bluetooth-funktion, för trådlös filöverföring och fjärrstyrning av kamera via smartphone/surfplatta (och dedikerad app)
Tethering-funktion för fotografering via dator med fristående programvaror (ingår ej)
Mikrofon-/fjärrkontrollsingång (2,5 mm stereoteleplugg)
Damm, fukt- och köldskyddad
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 63/2,8 R WR.
Hastighet
Fujifilm GFX 50R är precis som storebror 50S, försedd med både mekanisk och elektronisk slutare som klarar slutartider ner till 1/16000 sekund, vilket är suveränt om man t ex plåtar på full öppning med ljusstark optik i fullt dagsljus. Med den mekaniska slutaren är det istället 1/4000s som gäller för kortast möjliga slutartid. Autofokus i GFX 50R fungerar mycket bra och träffsäkert, men speciellt snabb kan man inte påstå att den är, och väljer man Snabb AF i menyn så märker man ingen nämnvärd skillnad. Men supersnabb AF och serietagning med en mellanformatskamera är väl knappast heller intressant, GFX 50R använder endast kontrastbaserad autofokus och klarar bara 3 b/sek som bäst. En mellanformatskamera som GFX 50R och 50S är därmed inget bra val för dig som vill kunna bränna av massor av bilder på kort tid, den passar betydligt bättre för fotografer som fotograferar exempelvis landskap, natur och studioplåtning, där bildkvaliteten har en högre prioritet.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Byggkvalitet & känsla
GFX 50R har ett mycket mindre grepp än den större 50S, vilket givetvis inte ger lika stadigt och säkert grepp, och det får man nog kallt räkna med om man vill ha en smidigare modell. Men det som förvånade mig var att den mindre 50R är faktiskt både lite bredare och högre om man räknar bort greppet och den löstagbara EVF-sökaren på 50S. På djupet är däremot 50R markant tunnare, vilket gör att den slinker ner i fotoväskan lättare.
Kamerahuset är tillverkat helt i magnesiumlegering, vilket gör det mycket tåligt utan att vikten blir för hög, 775 gram inkl batteri. För att ytterligare skydda kameran mot elementen har man kompletterat med en vädertätning som effektivt avvisar damm och fukt. Kameran är dessutom köldtålig ner till -10°C. Även objektiven i GF-serien är tätade och köldtåliga, men kamera och objektiv är givetvis inte vattentäta.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Funktioner
Fujifilm GFX 50R har i stort sett alla funktioner och inställningar man normalt behöver för kreativ fotografering, plus mycket till. Den har bland annat 7 st programmerbara Fn-knappar, samt dubbla inställningsrattar där den bakre har både vrid- och tryckfunktion. För skärmen finns det ytterligare 4 st Fn-funktioner via touchfunktion. Separata reglage för slutartid och exponeringskompensation sitter på ovansidan, och ISO kommer man enkelt åt via tilldelad Fn-knapp, eller Q-knappen. Finns även möjlighet att programmera 3 olika val för auto-iso med olika variationer av högsta/lägsta- slutartider samt -iso. Det låsbara C-läget finns på GF-objektiven och gör att man kan styra bländaren från kamerahuset också, en mycket användbar funktion då man inte blir låst till objektivets bländarring.
Fler intressanta funktioner finner du i punktform nedan:
Inbyggd bearbetning och konvertering av Raw-bilder
Filmsimulering typ Provia, Velvia m.fl.
Val av mekanisk eller elektronisk slutare samt kombination av båda
Exponeringskompensation +/- 3 steg
Blixtsynk på första/andra ridån
PC-synkkontakt för ex.vis studioblixt
Exponeringslås
Bulb & T, upp till 60 min
Spotmätning
Skärpedjupskontroll
Focus peaking för manuell fokusering
En-punkt, zon eller spårnings-AF
Ansikte/ögon-AF
Exponeringsvariation/gaffling/bracketing
Gaffling för filmsimulering och fokus
Justering av digitalskärpa
Justering av färgbalans
Justering av hög- & lågdagernivå
Kornighet
Intervalltagning/Time lapse
Totalt 11 st programmerbara Fn-reglage
Q-knapp för snabbare åtkomst av viktiga funktioner
Auto-ISO med valbart standardläge
Auto-ISO med valbar lägsta och högsta känslighet (200-12800)
Auto-ISO med valbar längsta/kortaste slutartid (1/4 s -1/500 s)
Brusreduceringsinställningar
Reducering av diffraktion för JPEG-bilder
Pixelmappning
Sensorrengöring
WiFi och Bluetooth
' Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Sökare och skärm
Sökaren är en lite enklare modell än den som sitter i 50S, och sökaren tillsammans med greppet är kanske de två egenskaperna som skiljer 50R och 50S mest åt. Upplösningen är samma som i 50S med 3,7 Mpixels, men med 0,77x förstoring istället för 0,85x. Inbyggd dioptrijustering samt ögonsensor för att växla automatisk mellan sökare och skärm finns . Trevligt också att dioptriknappen är låsbar.
Skärmen är likvärdig med 50S-skärmen, en 3,2-tums LCD-variant med en upplösning på 2,36 Mpixel. Den är också vinklingsbar och har touch-funktion för att styra de viktigaste funktionerna vid fotografering och bildvisning. Bland annat kan man välja fokusfält och zooma i eller bläddra mellan bilder i visningsläget. Elektronisk vattenpass, rutmönster och histogram finns att välja för både skärm och sökare. Lite synd bara att den vikbara designen inte är av samma typ som GFX 50S, X-H1, X-T3 m.fl. Den går tyvärr inte att vika uppåt när man tippat kameran åt sidan för stående bildtagning.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 110/2,0 R LM WR.
WiFi, Bluetooth & GPS
För dig som vill dela med dig av dina bilder så har kameran givetvis inbyggd WiFi, som tillsammans med appen Fujifilm Remote ger dig möjligheten att överföra och dela bilder eller film för både iOS och Android. Ytterligare en trevlig egenskap är att man även kan ta bilder och fjärrstyra flera av kamerans funktioner via appen. Fujifilms applikation för fjärrstyrning är relativt välutrustad, det går att justera bländare/slutartid, exponeringskompensation, ISO, vitbalans, film-simuleringsläge, självutlösaren samt film eller stillbildsläge. Det fungerar även med touch-fokus på smartphonens skärm. GPS-funktion för geotaggning av bilder är möjligt via appen och smartenhetens GPS. En nyhet är att man numera kan uppdatera firmware i kameran via Fuji-appen, vilket gäller alla Fujimodeller som har både WiFi och Bluetooth. Man får också en notis via appen när det finns en ny firmware att hämta hem. Smidigt.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Video
Möjligheten att spela in video och ljud finns, och filmkvaliteten i FHD blir helt okej. Men så mycket mer än så blir det inte och filmfunktionen i GFX 50R känns ha en väldigt låg prio med väldigt få inställningsmöjligheter. Nästan så låg att man hade kunnat skippa den funktionen, och som jag ser det är 50R en renodlad stillbildskamera som är suverän för bl a landskap, natur, studio, eller andra sorters stillastående motiv.
Bildkvalitet
Bildkvaliteten på stillbilderna är precis lika bra som i 50S! Bilderna blir fantastiskt bra direkt ur kameran och helt klart ett steg upp från de flesta digitala fullformatskameror. I Raw kan man givetvis kräma ut ytterligare lite mer kvalitet, som brukligt.
Nu är det förstås inte bara kameran som är orsaken till denna höga bildkvalitet, vi har också Fujinon-objektiven att tacka för det. Alla deras nuvarande GF-objektiv levererar utmärkt bildkvalitet på alla områden.
Sensorns sidförhållande i 4:3-format är också något som jag gillar extra mycket med Fujis GFX-kameror. Det passar oerhört bra för landskapsbilder, och småbildsformatets 3:2-förhållanden upplever jag ofta lite väl långsmalt, och gäller särskilt bilder tagna på högkant.
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Plus
+ Lika utmärkt bildkvalitet som GFX 50S-modellen
+ Suverän färgåtergivning, dynamik och detaljskärpa
+ Jämn och fin exponering
+ Låga brusnivåer och monokromt brus på höga ISO
+ RAW format + inbyggd redigering & konvertering till JPEG
+ 4:3 sidförhållanden (är för mig ett stort plus)
+ Både mekanisk och elektronisk slutare, samt elektronisk första-ridå-slutare
+ Kortast slutartid 1/16000s med elektronisk slutare
+ 425 st fokuspunkter
+ Träffsäker autofokus tack vare endast kontrastbaserad AF
+ I princip ljudlös bildtagning med elektronisk slutare & manuell fokusering
+ C-läget på objektiven ger möjlighet till bländarstyrning från kamerahuset
+ Dubbla inställningsrattar, och 1st med tryckfunktion
+ Totalt 11 programmerbara Fn-reglage
+ Utvändiga reglage för slutartid och exponeringskompensation
+ Kompetent, kan det mesta en avancerad kamera behöver kunna plus mycket annat
+ Focus peaking
+ Bra sökare
+ Bra vikbar skärm med touch-kontroller
+ Dubbla SD-minneskortfack
+ Joysticken på baksidan
+ Gediget byggd i metall och med väderskyddad konstruktion
+ Mycket smidig storlek för att vara en mellanformatskamera
+ Mindre och lättare än GFX 50S
+ Inbyggd WiFi för överföring och trådlös fjärrutlösare via smartenhet
+ Förenklad firmware-uppdatering via Wifi och Fujifilms app
+ Mycket prisvärd mellanformatskamera
Minus
- Enklare vikbar skärmlösning än hos 50S, den går ej att vinkla uppåt vid stående bildtagning
- Ingen batteriladdning eller drift via USB-porten
- Blixtsynk på endast 1/125 sek, dock sällan ett problem vid studiofotograferingar
- Relativt långsam kontrast C-AF och serietagning, ifall du plåtar mycket sport eller dylikt, välj en snabb småbildskamera
- Väldigt fattigt med funktioner för den som vill videofilma
- Fujis kameror saknar minne för vilken menyfunktion man använt sist, startar alltid om från början i menyn vid omstart
Fujifilm GFX 50R + Fujifilm GF 23/4,0 R LM WR.
Slutsats
När jag testade Fujifilms digitala mellanformatskamera GFX 50S för första gången, blev jag blixtförälskad redan efter ca 30 sekunders användning. Nu fick jag äran igen att testa den någon enklare Fujifilm 50R, och som jag förstås hade mycket höga förväntningar på. Känslorna lever kvar för nya 50R-modellen och jag känner ett nästan osunt stort vill-ha-behov, och speciellt tillsammans med deras utmärkta vidvinkeloptik GF 23/4,0 R LM WR, som i mitt tycke är ett av de bättre valen av kamera och objektiv för landskapsfotografering. Det är en sann glädje att fotografera med GFX-kamerorna och dess GF-objektiv.
Jag gillar också att den är mindre och lättare än 50S, och självklart att även priset är lägre. GFX 50R får man alltså till ett lägre pris inklusive GF 63/2,8-objektivet än vad bara 50S-huset kostar (gäller i skrivande stund).
Men en liten besvikelse var faktiskt att skärmen och inte fått samma typ av vikbar design som många av Fujis senaste kameramodeller, och de kan heller inte skylla på att skärmen är mindre eller tunnare på 50R, för det är den inte. Lite förvånande också att 50R-kamerahuset är lite bredare och högre än den totalt sett större och tyngre 50S modellen, (dvs om man inte räknar med greppet och den löstagbara sökaren på 50S). Hur som helst är det ganska små detaljer i sammanhanget och Fujifilm GFX50R är precis som 50S, ett utomordenligt bra verktyg för stillbildsfotografering av stilla motiv.
Testad av Mats 2018-11-29.
Fler bilder tagna med Fujifilm GFX 50R + GF 23/4,0 R LM WR och GF 110/2,0 R LM WR hittar du nedan. Samtliga bilder tagna i JPEG och visas här som de kommer ur kameran. Två st bilder i RAW-format finns också att ladda hem längst ner på sidan.
ISO/känslighet
Till bilderna nedan har dagsljusbalanserade lampor och auto vitbalans använts.
ISO 100.
Genom att klicka på ISO-värde nedan får du upp motsvarande bild i full upplösning: