Bildskärmen

Hur många skulle köpa en Apple TV 4K eller en Chromecast 4K och visa det på en TV som inte stöder 4K, utan bara HD? Inte många skulle jag tro. Oavsett hur mycket du redigerar dina bilder så skulle vi absolut rekommendera en upplösning på minst 4K på din datorskärm. Gärna då också en skärm som är optimerad för bildredigering. Bildskärmen är viktig och här så ska vi förklara varför.

Vi jagar bra bildkvalitet och dynamiskt omfång från kameran. Vi jagar skärpa och kontrast från optiken. Men hur har du tänkt när det gäller din bildskärm? Idag skall vi försöka bena ut det viktiga med bildskärmar.

En del av er vet redan mycket om skärmar så ni tänker direkt färgrymd som sRGB och Adobe RGB, men jag vill börja i en annan ände.

Först gäller det att välja rätt typ av panel:

TN är den äldsta typen som tog över från den tid då vi hade CRT, nackdelen är dålig betraktningsvinkel och faktiskt ganska dålig på färger.
IPS är den paneltyp som är bäst för bilder då den har en bättre svärta, bättre färgreproduktion och även möjlighet till större färgrymd.
VA paneler är generellt sett lite sämre än IPS i betraktningsvinkel och klarar inte av samma färgrymd som IPS. VA är dock en bra kompromisskärm för de som spelar dataspel.
OLED har börjat komma mer och mer, framförallt i TV. När det gäller grafisk bildhantering så är det dock lite utveckling kvar som behövs. Men fantastiskt bra för film.

Självklart är färgrymden viktig, men allra viktigast är nog ändå uniformiteten på skärmen. Spelar inte så stor roll om skärmen har 100% Adobe RGB om inte panelen är uniform. Uniformiteten mäts i både ljus och färger mot olika grånivåer.

screen.jpg

Beroende på vilka skärmar man jämför mellan så ser det väldigt olika ut. Om man jämför en grafisk bildskärm mot det som vi oftast har framför oss, en vanlig dataskärm, så kan det skilja upp till 25% eller mer i ljus eller färgskiftning från mitten jämfört med kanterna. I detta exempel med två olika skärmar, så är det vita fältet noll skiftning och det lila 9% skillnad. Vill du redigera bilden eller filmen så är det såklart att föredra att du är säker på att skärmen visar vad för ljus eller färg du redigerar. Jag skulle inte vilja redigera en bild på den högra skärmen.

Tänk också på att en bildskärm behöver kalibreras för att ge korrekta färger. Det finns i huvudsak två sätt att göra detta på:

Hårdvarukalibrering: Bästa sättet är skärmarna som går att hårdvarukalibrera, vilket betyder att man kalibrerar direkt i skärmens hårdvara. Här får man minst avvikelse mot de fastsatta standarder som kalibreringen sker emot.
Mjukvarukalibrering: Detta kan man göra på vanliga dataskärmar, man köper en extern kalibrator och kalibrerar. Nackdelen är att man bara kalibrerar datorns grafikkort. Detta gör att man inte alls får samma låga avvikelse som hårdvarukalibrering. Man kan även få tonhopp, men det är fortfarande bättre än okalibrerat.

Välj rätt skärmtyp. Se till att kalibrera den, sedan kommer vi till det här med färgrymd. Det är självklart bättre att ha en skärm med större färgrymd. De två vanligaste färgrymderna är sRGB och Adobe RGB, där Adobe RGB har betydligt större färgrymd. Jag rekommenderar egentligen alla att fotografera i RAW och i så stor färgrymd som det går. Sen när man redigerar bilden så sparar man en "originalbild" i AdobeRGB och en bild i sRGB för kunna visas på webben.

Det finns många märken och modeller att välja på och vi har valt att fokusera på Eizo, just för att de helt enkelt är så grymt bra.

Gå till bildskärmar >>
Gå till kalibrering >>